Normális emberek, ha falkába kerülnek

Posted by

Oprisné Fodor Anikó

>Nem túl felszínes, ha egy ember körül néz a világban, és azt látja legnagyobb ellentétének, hogy valaki tőle jobbra vagy balra áll vagy más a szexuális beállítottsága, mint az övé? Az egyik azért érdekes, mert ma már csak nagyon kevesen tudják megfogalmazni, hogy valójában mit jelent a jobb meg a bal, a másik pedig azért, mert olyan mélyen érzelmi ügy, hogy valaki az éj leple alatt kihez bújik hozzá, hogy annak alapján racionális gondolatkülönbséget megítélni nem logikus.
Elgondolkodtató, hogy mondjuk
– egy hetero kapcsolatban egy nő szex közben megkorbácsolja a partnerét, vagy
– egy hetero kapcsolatban egy férfi csak akkor érzi jól magát, ha fojtogatja a partnerét, vagy
– egy hetero kapcsolatban valaki csak négyesben érzi jól magát, vagy
– egy azonos nemű pár harmonikus élete áll közelebb a gondolatainkban elfogadhatóhoz, vagy épp melyik taszít inkább, vagy melyik, melyik sem hasonlít leginkább a tradicionális családmodellhez ?!
Egy ember aki a természetközeliséget hiányolja, a kultúra felemelésére vágyik és maga is tisztán látja, mi több maga is szenved a társadalmi rétegek viselkedésében kialakult torzulásoktól, nem a taplóság és kultúrember különbségét értékeli távolabbinak, hanem… mit is?
Egy ember, aki ugyan azokat a problémákat veszi észre, amelyek ellen a szerinte távoli, nagyon különböző másik, régóta felszólal, saját példáján keresztül tudja, hogy tapló vezetők mindegy, hogy jobbról vagy balról jönnek nem támogatják szívből az értékteremtést, nem tudnak kulturált társadalmat építeni, mert nem hogy nem tudják, de nem érzik milyen az.
Egy ember, aki nap mint nap értéket teremt, az egész élete egy csodás építkezés, kitől van távolabb, attól a kultúra egyik pregnáns irányítójától, aki azt mondja, hogy a mai kultúrával túl magas elvárásunk ne legyen, ezért ő lejjebb engedi az igényszintjét, mert, akkor kellemesen meglepődik, – ami hát azért nem a kivezető utat ígéri taplófalváról -, vagy egy a kultúra felemelésében hozzá hasonlóan gondolkodó homoszexuális embertársától? Merre felé nagyobb távolság?
Ha valaki mindezek ismeretében továbbra is az eredeti értékelését fenntartja, az csak úgy lehet, hogy nem gondolta végig alaposan, hogy mi a fontos számára, vagy
anélkül mond ítéletet, hogy ismerné a másik véleményét, elveit, tehát felszínes jegyek alapján. Amíg a különböző oldalakon álló értelmes, értékteremtő emberek nem a lényegi, hanem a felszíni jegyek alapján ítélnek és nem ismerik fel a valódi elvi társaikat, addig csak értelmetlen viták színesítik a megoldás mentes szellemi zűrzavart.
Ne tévesszen meg az se bennünket, hogy egyes emberek, ha normális emberekkel beszélgetnek, úgy tűnnek, mintha maguk is normálisak lennének. Ha azonban ezek falkába kerülnek, kiüvölt belőlük a valódi énjük.