Üllői 129 – fradizzunk egy kicsit

Posted by

Kereszty András
>A tények: a Ferencváros egy évvel ezelőtt a Bajnokok Lígája csoportkörében focizott, vezető edzője egy Rebrov nevű ukrán volt. Rebrov a bajnokság végén távozott, utóda egy Stöger nevű osztrák lett. Fradi az idén nem jutott a BL csoportkörébe és az egy fokkal gyengébb Európa Líga csoportkörében nulla ponttal csoportjában a 4. lett. Csütörtökön az Üllői úton 3:2-re kikapott a skót Celtictől. A csapat a hétvégén „presztizscsatára” készül a Kisvárdával, amely vezeti a bajnokságot.
Van egy szurkolói fórum az Üllői 129. Szórakoztató, színes, néha durva. Úgy döntöttem, hogy az okok boncolgatása helyett átadom a szót azoknak, akik élnek-halnak a fociért, a zöld-fehér színekért. Rakják össze kollektív bölcsességgel a csapat hanyatlásának az okait.
Elöször is megadom a szót Stöger edzőnek:
Stöger „Nem gondolkodom a lemondáson, a következő két meccsen is pontokat akarunk szerezni, így a legjobb csapattal fogunk nekimenni a találkozóknak. Ebben a helyzetben sok hibát vétünk, túl könnyű gólokat adtunk. A második félidő elején azt éreztem pedig, hogy benne van minden a meccsben. Minden találkozón voltak jó dolgaink, szoros eredmények voltak, aztán majdnem mindig könnyű gólokat adtunk az ellenfélnek. A lehetőségeink megvoltak, a srácok bátran játszottak, sokat dolgoztunk, de könnyelmű hibákat vétettünk. Botka (jobbhátvéd) hetek óta sérülésekkel bajlódott, egyszer edzett, ezért kellett Somaliának játszania, egész jól teljesített. Elég sokat játszott az elmúlt időszakban, az ő oldalán játszó támadó nem volt egyszerű ellenfél. Nem szép ez a helyzet az edzőnek, de el kell fogadni a szurkolók reakcióját. Ugyanez vonatkozik a játékosokra is, akiket kifütyültek. A játékosoknak ez a negatív reakció újdonság volt, ez néhányakat talán megfogott. Hétvégén nagyon fontos meccsünk lesz, ott javíthatunk. A fejlődéshez idő kell. Ma megvoltak a helyzeteink a jó eredményhez, a védelemben magabiztosabbnak kell lenni, ott voltak hiányosságaink. Az elvárások érthetően magasak, de el kell fogadni, hogy van némi minőségbeli hiányosság. Ezt sok munkával lehet kompenzálni, de ahhoz idő kell.

Makkmarci:  Miért hibázunk sokat? Miért adunk könnyű gólokat? Azért, mert az alapvető rendszer hiányzik a játékunkból. Van 11 játékosunk, akik össze vissza futkároznak a pályán. Lassan mindenki csak egyénieskedik, mert ön, kedves kókler nem adja a kezükbe a kulcsot a rendezett csapatjátékhoz. 20 játékos nem felejt el focizni egyik pillanatról a másikra. Itt a fejétől bűzlik a dolog. Auf Wiedersehen!
Dreynreh: Az zavar egyedül, hogy eddig mi voltunk a jól kontrázó csapat, amióta elkezdtük ezzel a kerettel a támadó felfogást erőltetni, azóta minket kontráznak le. Mind a 3 gól előtt mi adtuk el a labdát az ellenfél térfelén, támadás közben. Én értem, hogy Kubatov (Fradi elnök, a Fidesz kommunikációs igazgatója) szeretett volna másféle csapatot látni most már, de ettől mi még nagyon messze vagyunk, ráadásul az NB1-ben is eddig jól támadtunk le már az ellenfél térfelén, de ezzel, hogy a csapatot sikerült így felforgatni, megint visszatért a Doll (a korábbi edző)-féle játék, amikor passzolgatunk a „busz” előtt és lekontráznak minket.
Fegyula:  Engem meg főleg az zavar, hogy nincs semmilyen taktika, elképzelés a pályán. Fel van küldve 11 ember és ennyi. Plusz az is zavar, hogy nyáron elköltünk egy valag pénzt játékosokra, akik a kezdő közelébe is alig kerülnek, vagy ha igen (Zakariás), az inkább hátráltatja a csapatot. Ez meg a főnökség sara és nem a játékosoké. Nem védem őket, mert formán kívül vannak, de vajon a csapat jelentős része miért is nincs formában?
Zolinho : Egyet értek, annyit hozzá tennék, hogy talán pont azért látszik, hogy nincs erőnlét, mert az esztelen futkározásba kifáradunk. Zaki az első félidőben nagyon robotolt, de nem jó területekre futott. Nincsenek meg a pozíciók, a taktika. Annyira akartuk a támadó focit, hogy kb mintha Stögerrel semmi védekezés nem lenne.
SZKMLSZ: A probléma az, Rebrov egy katonatiszt volt, Stöger egy óvónéni és mivel jelenleg nincs macska, cincognak az egerek. Ez a helyzet legkevésbé Stöger hibája. Az ő szintjén nyilvánvalóan már nem hülye egy edző a focihoz. Inkább az hibázott, aki érettebbnek, profibbnak gondolta a közeget, mint ami.
Baggio: A legnagyobb problémát abban látom, hogy Rebrov után, ha már így alakult, megpróbáltuk Stögert eladni a szurkolóknak, hogy majd lesz támadófoci. Nyilván mindenki azt szeretné a legjobban, hogy hazai pályán lesimázzunk egy Celticet, de szerintem teljesen elfogadta a közönség a Rebrov féle bekkelős, kontrázós focit is a nemzetköziben. Ezt feladtuk, így sokkal inkább kijönnek a minőségi különbségek. A játékosaink nem lettek rosszabb képességűek, ezért én nem is bántanám azokat, akik szemmel léthatóan csak küzdenek ezzel az új felfogással, de akarnak. (Pl Tokmac, Laidouni, Somalia) Amíg tudták, hogy mi a dolguk, és annak végrehajtására képesek is voltak, ment nekik. … Azt mindenki döntse el, hogy ezekben a taktikai, és mentális problémákban Stögernek mekkora a szerepe. Szerintem nagy. (De ebben van hibája Hajnaléknak is, ami a keret alkalmasságának megteremtését illeti, ehhez a támadóbb focihoz. Új edző kell, új szemlélet.
Jókai More: Többet futunk minden ellenfelünknél, csak örökké úton vagyunk… És abban sokkal jobban elfáradsz, mint amikor te játszol. Stöger nem ide való! Menjen.
Stari Grad: Kubatov téved azt mondta nem fog most kapkodni….vár még pár hetet és öröm lesz nézni a kapkodást…..vaaaagy már most nézelődnek.
Csaba74: Már tudják hogy nem, van ilyen tévedtek most arcvesztés nélkül és minél kevesebb pénzveszteséggel próbálják majd elküldeni de előbb nézni kell valakit a helyére, ez nem várt költségekkel jár úgyhogy a téli szünetig tuti marad Stöger akire nem haragszom, de tudta hova jön edzőnek! Sajnos olyan edző kellett Hajnal mellé aki nem szól bele az igazolásokba! Rebrov is ezt kifogásolta hogy a tudta nélkül igazoltak vissza lehet olvasni!
Danzig: Szerintem a jelenlegi helyzet , Kubatov és Hajnal egójának köszönhető : majd megmutatjuk Rebrovnak, hogy ez a csapat , ezek a játékosok és az új szuper igazolások tudnak támadó focit játszani . Stöger abban hibás (ezért el is fogja vinni a balhét), hogy elhitte látatlanban és rá is bólintott , hogy ezt fog játszatni meg magyarokat beépíteni. Kubatov Rebrovról: „Nem gondolom, hogy a szurkolók azt várták volna tőlem, hogy a Ferencváros elnökeként elmenjek könyörögni egy egyébként akkoriban még a klubbal szerződésben álló edzőnek, hogy töltse ki a hátralévő idejét.” De, pont ezt vártam volna. Hogy az egón lépjen túl és bizony, ha kell, könyörögjön a Fradi története egyik legjobb edzőjének.
Janobilusz: Viszlát Stöger. Viszlát Hajnal. Jól szétbaksztátok a szeretett klubomat a magyar mentalitás miatt.
Soha nem lesz még egy olyan edzőnk mint Rebrov. Köszi mégegyszer Hajnal. Sosem feledem.
Tearpuck: Végre felcsendült az Auf wiedersehen, de mintha a Tábort állandóan elcsendesítették volna. Félve kérdem: Meg van tiltva Stöger szidása?
Beregvaros: Amikor a többség rékezdett az „Auf wiedersehn”-re, akkor a capo (a B-közép irányítója) gyorsan „fuck you Celtic”-et rendelt éppen rá. Amikor a többség rákezdett a kurva gyengere, illetve az auf wiedersehen-re akkor Hamberger elvtárs azonnal elkezdett valami mást, próbálta elfedni a kritikus hangokat, dehát ő a fidesz zsebében van így érthető 🙂 de ahogy mindenki, úgy őt is eléri egyszer a szurkoloi harag és megkapja érte a pofonokat
Innen visszajönni, bizalmat visszaszerezni, szinte lehetetlen. Egyébként nem hinném, hogy rossz edző, gyakorlatilag bárki jött volna Rebrov után, úgyis bukás lett volna a vége. Vezetőségen múlik, hogy bírják e még a Kubatov takarodjhoz hasonló hangulatot, illetve Stöger mennyire tudja függetleníteni magát ettől. Egyébként ha kibírná ezt a szezont, szerintem jövőre már helyrejönnének a dolgok még vele is. Kérdés, kell e a csapatnak az új edző okozta új impulzus ahhoz, hogy legalább a bajnokságot nyerjük…