Mi rejlik Orbán krákogása mögött?

Posted by

Zöldi László
>A felségsértés sajátos formáját űzöm, elemzem a miniszterelnök rádióinterjúit. Azt vettem észre, hogy gyakran köszörüli a torkát, ami krákogásnak is nevezhető.
E beszélgetések péntek reggelenként 7.33-tól 7.59-ig tartanak. Idén június 11-én a 26 percre 24 torokreszelés jutott. Július 16-án 34, július 23-án csupán 8. Augusztus 22-én még kevesebb, 5, a beszélgetés azonban a Vasárnapi Újság című műsorban hangzott el. Október 15-én is sokszor krákogott a miniszterelnök, de nem számoltam. Ma reggel viszont 30-szor reszelte a torkát. Ez nem egyéni csúcs, ám ettől még elgondolkoztató.
Egy pszichológus egyetlen szóval intézte el a jelenséget: „tikkelés”. Kényszerű cselekvés, amelynek két fajtája van. A motorikus (mozdulatokban megnyilvánuló) és vokális (hangadásos). Ez utóbbi lehet dörmögés, dünnyögés, kacarászás, lihegés, szipogás és torokköszörülés. De vajon országunk első embere miért reszeli a torkát? A kérdésre válasszal kecsegtet a ma reggeli beszélgetés témaköre.
Orbán Viktor négy témáról fejtette ki az álláspontját. A koronavírus-járványról szólván kétszer krákogott. Miközben a 200 ezer forintos minimálbérről beszélt, tízszer köszörülte a torkát. A rezsicsökkentés és az Európai Unió energiapolitikáját összekötve 12-szer krákogott. Amidőn pedig a migránsok közeledését ecsetelte, hatszor. Összefoglalom a lélektani jelenséget.
Ha a miniszterelnök szinte nyomdakészen fogalmaz, mint amikor a covidos járványról százszor kimondott szavakat ismételgeti, alig kényszerül a tikkelésre. Ha viszont új témát dob be a köztudatba, mint például a minimálbér 20 százaléknyi emelését, vagy egy régit melegít föl, mint a rezsiharcot és a migrációt, ráadásul mindkettőt összeköti a brüsszeli „bürokratákkal”, akkor kevésbé számíthat a múlékony gondolati beidegződésekre.
A mai témakör megmagyarázza a műsorvezető visszafogottságát is. Azonos azzal, ami az országgyűlési választás kampányában vár ránk. A közszolgálatinak nevezett állami rádió főmunkatársa péntek reggelenként csak azt hozhatja szóba, amit a kormányzati stáb előír neki. Egyébként a mai beszélgetésben öt mondatot találtam, amely érdemes a följegyzésre.
A Magyar Hang múlt heti számában interjú jelent meg Bödőcs Tiborral. A mondataiból 12-őt húztam alá. Az a benyomásom, hogy nincs lényeges különbség a miniszterelnök és a humorista intellektusa között. A különbség abban fedezhető fel, hogy a hetilap munkatársa azt firtatta, ami érdekelte.

Öt mondat Orbán Viktortól (Magyar Rádió, 2021. november 5.)

Attól nemzeti egy kormány, ha megvédi az embereket.

A legfontosabb védelmi intézkedés az oltás.

Az oltottak nincsenek veszélyben, az oltatlanok viszont életveszélyben vannak.

A járványok és a migráció korát éljük.

/Az Európát vírussal megfertőző migránsokról/ A sok variáns mindig így jön be.

Médianapló, 2021. november 5.