A Kétfarkú kutyapárt és Márki-Zay Péter

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Éva
>Most fejeztem be egy több mint egyórás interjút Márki-Zay Péterrel a Jelenvaló című videóinterjú-sorozatban, amit bátran ajánlok mindenkinek, aki szeretné jobban megismerni az embert. Az interjú során MZP egyre nyitottabbá vált, így a nézők megérezhették, hogyan viszonyul általában a politikához, és milyen stratégiát követ a jelenlegi magyarországi politikai valóságot tekintve.

Az interjúból kiderült, hogy MZP egy olyan előremutató ember, akinek meggyőződése, hogy Orbán Viktor eltávolításának ügye annyira lényeges, hogy szinte minden olyan lépés, amely ezt a célt előmozdítja, nemcsak indokolt, hanem kötelező, még akkor is, ha más körülmények között az ilyen megközelítés talán elítélendő lenne. A megdöbbentő leleplezésekkel rá kell ébreszteni a Fidesz-hűségeseket az Orbán-kormány becstelenségére és képmutatására a homoszexualitás és a migráció kérdésében. Tanácsadói figyelmeztették, hogy ne rángassa bele Orbán Gáspárt, a miniszterelnök fiát az Orbán-kormány melegekkel és leszbikusokkal szembeni szégyenletes bánásmódjáról szóló vitába, de ő meg volt győződve arról, hogy megközelítése helyes. Most büszke arra, hogy szélsőséges módszere sikeres volt, mert a Fidesz beszüntette a melegellenes kampányát.

Az utóbbi időben az MZP-t erős kritika érte a Magyar Kétfarkú Kutyapárt/MKKP ellen ígért kampánya miatt. A párt nem volt hajlandó csatlakozni az egyesült ellenzékhez, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy saját listán induljon, annak ellenére, hogy az MZP biztos parlamenti helyet ajánlott a közös listán.

A múltban az MKKP jelöltjei néha a Fidesz javára billentették a választásokat. A 2018-as országos választáson a párt 99 410 szavazatot, azaz 1,73%-ot kapott. 2019-ben az Európai Parlamentért indult, és alig több mint 90 000 szavazatot, vagyis 2,62%-ot kapott. Különösen a 2018-as országos választáson volt több olyan körzet, ahol a jelenléte a Fidesz győzelmét eredményezte. Jó példa erre a budapesti II. kerület, ahol a Momentum, amely szintén nem volt hajlandó csatlakozni a többiekhez, 1434 szavazatot kapott, az MKKP pedig 925 szavazatot, aminek eredményeként Simicskó István honvédelmi miniszter 858 szavazattal nyert a DK-s Németh Gy. Erzsébet előtt. Hasonló eredmény született a Pest megyei 2-es körzetben is, ahol Szél Bernadett néhány száz szavazattal veszített, míg az MKKP több mint 1000 szavazatot kapott.
2018-ban, két nappal a választás előtt közzétettem egy “helyzetjelentést”, amelyben a következőket írtam:

Néhány szót kell szólnom a Magyar Kétfarkú Kutya Pártról (MKKP), amelynek 50 választási körzetben vannak jelöltjei. Ennek köszönhetően 150 millió forintos állami támogatásra volt jogosult, ami akkoriban körülbelül 550 ezer dollár volt. Ebben az 50 körzetben mindössze 17 olyan van, ahol a párt jelenléte nem befolyásolja a végeredményt. Két napja a 444 próbálta elérni Kovács Gergelyt, sikertelenül. Ma este azonban megjelent az ATV Egyenes beszéd című műsorában egy interjúra. Miután elmondott egy hangzatos beszédet a demokráciáról, ahol a pártok elveszik a szavazatokat más pártoktól, egyértelművé tette, hogy az MKKP-nak nem áll szándékában visszalépni a versenyből. Arra a kérdésre, hogy mit fognak csinálni ő és társai a választási győzelem után, bejelentette, hogy hat hónap szabadságot vesznek ki és külföldre mennek nyaralni. Bevallom, soha nem találtam viccesnek Kovács vicceit, bár tudom, hogy bizonyos budapesti értelmiségiek odavannak a humoráért. A ma esti előadását különösen undorítónak találtam. Sajnos ez a választás nem vicc, és minden szavazat, amit a pártja elvesz, ajándék Orbán Viktornak.

Ezért senkit nem fog meglepni, hogy teljes mértékben szimpatizálok Márki-Zay álláspontjával a Kétfarkú Kutya Pártról. Ennek 2018-ban 50 jelöltje volt, 150 milliós támogatással. Ezúttal 85 jelöltje lesz, az MKKP pedig 255 millió forintot kap.

Kovács lehet, hogy az MKKP vezetője, de most az eredetileg LMP-s Vágó Gábor segít neki, aki állítólag már nem politizál. Vágó a 2018-as választáson játszott aljas szerepe után most arra készül, hogy 2022-ben is hasonló szerepet játsszon. Vágó a jelek szerint “megdöbbenve hallotta”, hogy az MZP az MKKP ellen fog kampányolni, ami számára azt jelenti, hogy “a régi elit reflexei visszatérnek”. Sőt, állítása szerint Márki-Zay “a legkisebb politikai szereplő bűnbakként való kijelölése eleve” előrevetíti kudarcát. Ehelyett olyan választókat kellene megpróbálnia megnyerni, akik nemcsak a kormánnyal, hanem az ellenzékkel is elégedetlenek. Az üzenet, ahogy én olvasom, az, hogy Márki-Zaynak nem szabadna együttműködnie az Orbán-rezsimmel szemben állókkal, és minden erejét arra kellene fordítania, hogy tönkretegye őket. Az LMP pontosan ezt próbálta megtenni 2018-ban.

Vágó újbóli felbukkanása a politikában azért meglepő, mert már nem is él az országban. Az Azonnali Techet Pétere 2020 augusztusában Prágában készített vele interjút, ahonnan állítólag az LMP-nek adott tanácsokat zöldügyekben. E beszélgetés szerint Brüsszelbe tart, de nem abban a minőségben, amire 2019-ben számított, amikor az LMP EP-listáját vezette. Az LMP a szavazatok mindössze 2,7 százalékát kapta, ami nem jogosította fel uniós parlamenti mandátumra. A Techetnek elmondta, hogy “ha az adminisztratív akadályokat sikerül leküzdeni”, akkor az EP Zöldek frakciójában “az éghajlatváltozással kapcsolatos kampányokért felelős” személyként kap munkát. Néhány hónappal később már szerényebb volt, és Mércében úgy jellemezte magát, hogy a Zöldek képviselőcsoportjában “klímakampányért felelős”.

Az olyan emberek, mint Vágó és Kovács Isten ajándékai a Fidesznek. A szélsőjobboldali Pilhál Tamás “Kutyába se vette a kutyapárt Márki-Zayt” címmel írt véleménycikket, amelyben teljes megvetését fejezte ki Márki-Zay MKKP-nak tett ajánlatával szemben. Pilhál Vágó intelmeit visszhangozva a gyengeség jelének mondta Márki-Zay ajánlatát. Kolduuló kutyához hasonlította, de úgy fogalmazott, hogy “úgy dobták ki a folyosóra, mint macskát”.

Nemcsak a szélsőjobboldali Pilhál volt azonban az, aki az MKKP mellett szólalt fel Márki-Zay ellen. Még Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője is megvédte “a kutyákat”. Szerinte az MKKP egy jó szándékú és hasznos közösség, amely gyakorlati okokból lett párttá. Kovács Gergely egy laza fickó, akit nem érdekelnek a hatalmi pozíciók. Aggódni lehet értük, de ettől függetlenül “szimpátiával és derűvel kell nézni a tevékenységüket”. Azt javasolja, hogy az egységes ellenzék hagyja őket békén.

Dávid Ferenc tisztelője vagyok, de nem értek vele egyet. Szerencsére az MKKP tagjai nem elég nagy számban vannak ahhoz, hogy megtörjék a hosszú évek után elért egységet, bár a párt potenciálisan még mindig tönkreteheti az egységes ellenzéki győzelmet. Ha viszont lehetőségük lenne rá, akkor darabokra zúznák a nemzeti ellenzéket egy politikusok és pártok nélküli tökéletes világ hamis reményében.

2021. NOVEMBER 4.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Felfújt Kétfarkú kutya