Vércinikus, önelégült vigyor – egy hirdetés lényege

Posted by

>Zivatarok, széllökések, esőzések ide vagy oda, jó reggelt kívánok! Mindenkinek, aki még egyáltalán idetalál mostanában, miután tapasztalatunk szerint a Facebook és az ő algoritmusa ki tudja már hányadszorra még az eddiginél is lejjebb letekerte az efféle közéleti tartalmak elérését. Csattanós válaszlépéssel nem tudtunk előrukkolni; nem is vagyunk abban a helyzetben, és ha esetleg abban a helyzetben lennénk sem valószínű, hogy helyesnek tartanánk a Mészáros Lőrincnél nem okosabb Zuckerberg birodalmának fizetni azért, hogy szórja, terjessze a tartalmainkat. Ahogy az egyébként is mindent túlüvöltő, elbutító és nyomorba döntő fideszes propagandát terjeszti. Jó pénzért. Amely propaganda terjesztésére egyetlen fillér közpénz sem túl drága. Nem is sajnálják rá az érintettek. Egészségükre.

Ez minden antropológiai pesszimizmusom ellenére sem fogja a kedvemet szegni arra nézvést, hogy a saját értékrendemtől és meggyőződésemtől semennyire nem függetlenül, teljesen szubjektív és tendenciózus szempontok alapján összefoglaljam, amit tudni érdemes arról a narancssárga színű buborékról, amely nem egyszerűen foglyul ejtette az életünket, de olyan beláthatatlan pusztítást végzett tizenkét év alatt, amelyet talán az. Pedig az állítólag mindent is begyógyít. Ami már most is belátható, az meg éppen most történik. Lehet, hogy közhely, de ütős: több mint egy évtizednyi agymosás, hergelés, kőkemény manipuláció biztosan nem múlik el nyomtalanul. Egy friss felmérés szerint arra például már biztosan elég volt, hogy mimagyarok körében Kína (35%) és Oroszország (30%) elfogadottsága meglepően magassá vált, miközben az Egyesült Államoké (13%) rekordalacsonyra süllyedt. Az is igaz, hogy 2007-ben az Orbán nevű ember még nem akart a Gazprom legvidámabb barakkja lenni, ma már Szijjártó úgy tárgyalgat a Gazprom-vezérkarral, mint a legjobb haverjával, Moszkvába meg úgy járkál, mintha éppen hazamenne.

Az Orbán nevű ember, aki jobb ötlet híján mostanság megint a túlárazott határkerítésére kunyerál pénzt az EU-tól (kivételesen nem szamizdat, hanem levél formájában, Brüsszelben meg is kapták a levelet), illetve migránsoktól rettegő nyugdíjasokról készült propagandavideóval borzolja a kedélyeket, tegnap kivételesen nem az orosz és kínai haverjaihoz dörgölőzött, hanem a dél-koreai elnököt látta vendégül a Karmelitában, ahol kitörő örömét fejezte ki, hogy Dél-Korea kitüntetett partnert lát Magyarországban. Azt mondta, hogy csodálattal tölti el őt, vagyis mimagyarokat, ahogy Dél-Korea ötvenmillió ember erejével a világ egyik vezető technológiai hatalmává vált. Úgyhogy csak a legjobbat mondhatja el a Magyarországon lévő koreai cégekről, fantasztikus beruházásaik vannak itt. Ráadásul – mennydörgé az egyélőisten – nagyon becsületes emberek, minden megállapodást betartanak, a határidők teljesülnek, nagyon szeretünk velük együttműködni, ezért bízik abban, hogy a látogatás magasabb szintre emeli ezt a kapcsolatot.

Amellett, hogy nincs is annál szebb, mint amikor egy útszéli haramia mentalitásával felruházott, rozzant erkölcsű figura a becsület szót a szájára veszi, máris olyannyira magas szintre emelték ezt az együttműködést, hogy meg is kezdték a tárgyalásokat egy komoly (!) dél-koreai egyetemi kampusz létrehozásáról Budapesten. Valamiért a falat kenyér jutott eszembe erről a marhajó hírről, különös tekintettel a Kínai Kommunista Párt budapesti kampuszának (másik) ordító sikertörténetéről. Amely Fudan Egyetem ugyan még nem létezik, de az azt fenntartó alapítványnak már van egy új főigazgatója. Közben az általános és középiskolai rendszer olyan állapotban van, hogy magyar gyereknek esélye nem lesz majd bejutni bármely idehurcolt ázsiai elitegyetemre, amit az összkomfortos nyomorúság és elhülyülés szemétdombján kapirgált össze ez a közveszélyes küldetéstudat. Ámazonban jó lesz a futószalag mellett, ahol – Orbán rögeszméinek dallamára – az önbizalomban kifejeződő erős nemzeti öntudatával belepusztulásig szolgálhatja az orbánista munkaalapú gazdaságot.

Addig is. Ez az alant látható tartalom tényleg elkészült. Nemhogy elkészült, de komolyan fel is tolták a Facebookra. És tényleg ezzel a fotóval tolták fel. Az, hogy beszarok, távolról sem tudja kifejezni azt, amit érzek. Nem attól, hogy a bruttó valamiért lemaradt a propaganda kompozícióról, nem is attól, hogy miként nyáladzik a poszt alatt a Rogán-kotta szerint odavezényelt Böröcz-Wintermantel kommandó. Hanem hogy közel 12 év kétharmados szabadrablás után a soros parlamenti választás előtti utolsó száz méteren azzal kampányolsz, hogy a választási év januárjától már 200 ezer forintra, aktuális árfolyamon majdnem 560 euróra emelkedik a minimálbér (tekintve, hogy kevés országban magasabb az adóterhelés, mint a magyar minimálbéren, amelyen 30% feletti, ha nem tévedek, ez nettóban alig lehet több 370 eurónál), és ezt ráférceled egy olyan háttérre, amelyen a cinikus vigyortól és a posztantropológiai gonoszságtól eltorzult ábrázatod látható, mintha a te személyes ajándékod volna, minden szavakba önthető kritikán alul van.

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké. Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 238,698 forint, még hiányzik 2,761,302 forint.

 A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.