A Fidesz nehezen talál nyerő stratégiát Márki-Zay Péterrel szemben

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

>Márki-Zay Péter győzelme az előválasztás második fordulójában meglepte a Fideszt. A Fidesz propagandagépezete Karácsony Gergelyt vette célba, mint az esélyes győztest, és aránytalanul sok pénzt költött a feltételezett ellenzéki jelöltről szóló negatív hirdetésekre. Október 10. és október 20. között a Fidesz csaknem 50,5 millió forintot költött a budapesti polgármester ellen, hogy aztán kiderüljön, hogy a valódi célpontjuk mégiscsak Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely polgármestere lett a nyerő, aki az első forduló után Dobrev Klára és Karácsony Gergely mögött végzett.

Az eredeti Karácsony-ellenes kampány fantáziátlan és primitív volt: Karácsony Gyurcsány Ferenc bábja, aki az ország gonosz szelleme. Miután a Fidesz propagandistáinak egy teljesen váratlan fordulatra menet közben kellett egy új, meggyőző narratívát kitalálniuk, megakadtak, ezért vágni és ragasztani kezdtek. Karácsony helyett most Márki-Zay lett Gyurcsány bábja. Ráadásul, mivel a hódmezővásárhelyi polgármesteri kampányában a balközép pártoktól kapott támogatást, megpróbáltak kétségeket kelteni konzervatív hitvallásával kapcsolatban.

Néhány nappal később a Fidesz aktivistái és a kormánymédia új stratégiát kezdett követni. MZP-s idézeteket kerestek, hogy felhasználhassák ellene. Az első alkalmat Márki-Zay CNN-interjúja adta, amelyben a szélsőjobboldali média szerint “elismerte, hogy beengedné az országba a migránsokat”. Valójában a miniszterelnök-jelölt ebben az interjúban csak annyit mondott, hogy “véget vetne a gyűlöletkampánynak és emberséges bánásmódot biztosítana a menekültekkel”. Ennek ellenére október második felére az MZP-t a Magyar Nemzet és más kormánypárti lapok úgy állították be, mint aki hagyná, hogy migránsok árasszák el az országot.

Október 28-án a Magyar Nemzetben megjelent Nagy Árpád véleménycikke, egyértelműen antiszemita címmel: “Ilyen amikor Soros sleppje gyékényre teríti a ‘keresztényt'”. A szerző egy, a 444-en megjelent videóra panaszkodott, amelyen fiatalok fejezték ki csodálatukat az MZP iránt. Ezeket az embereket – írta – félrevezeti egy “kalandor”, akinek kereszténységét csak politikai haszonszerzés céljából hirdeti. “Mert egy keresztény ember nem adja el a kereszténységét Gyurcsánynak, nem 30 ezüstpénz csörgése vezérli, hanem csendesen és szerényen él”. Gondolom, pont úgy, ahogy Orbán Viktor is teszi.

Másnap Ritó Szabolcs kiderítette, hogy a “baloldali miniszterelnök-jelölt” szerint “a legfontosabb, hogy az emberek, akik a mi őseinkhez hasonlóan idejönnek a Kárpát-medencébe, ebbe a kis országba, jól érezzék magukat. Ez a legfontosabb. Legyenek magyarok”. Ezt követően pedig kanadai példákat idézett a bevándorlók gyors integrációjára. Ritó rögtön cáfolta ezt az állítást a Kanadában letelepedni próbáló magyar romák történetével. Igen, mindannyian emlékszünk arra, hogy a konzervatív kanadai kormány nem engedte, hogy a roma menekültek letelepedjenek az országban, de azóta, a kormányváltással a hivatalos kanadai hozzáállás megváltozott. Több mint 5000 magyar és cseh roma él békében Kanadában. Természetesen tudjuk, hogy az MZP-nek nagyrészt igaza van az integrációs tendenciákat illetően. És a bevándorlók esettanulmányai – sokan közülük a Közel-Keletről – igazolták az MZP-t. De minden ilyen megjegyzés, ami a kormánymédiát illeti, csupán újabb bizonyítékot szolgáltat az MZP nemzetre jelentett fenyegetésére.

A Magyar Nemzet vezércikkben részletezte Márki-Zay “kívülálló” státuszát szövetségesei körében, ami a jövőben nehézségekhez vezet a mögötte álló pártokkal. “Ha nem csinálnak belőle igazi politikust, akkor hibát hibára fog követni, és komoly előnyhöz juttatja a kormánypártokat” – fogalmazott kissé vágyakozva Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója.

Szokatlanul sűrű nap volt a mai a Magyar Nemzetben,legalábbis ami az MZP-ről szóló cikkek mennyiségét illeti. Összesen öt darabot találtam. Szolomayer Balázs írt egy véleménycikket Márki-Zay messiás? Inkább kuruzsló címmel. Ebben megjegyezte, hogy a baloldali és liberális sajtó elejtette Karácsony Gergelyt, és “most már az MZP-t tekinti az ellenzék vezetőjének, sőt, messiásnak”. De nem olyannak látják őt, amilyen, hanem olyannak, “amilyennek szeretnék látni”. Ezért sok meglepetés érheti, “amire a baloldali pártok és választók nyilvánvalóan messze nincsenek felkészülve”. A cikk további részében Szolomayer igyekezett megtalálni a jelölt álláspontjának ellenmondásait. Igaz, Márki-Zay nem mindig választja meg annyira gondosan a szavait, mint ahogy egy tapasztalt politikusnak kellene. Bár én személy szerint talán egyetértenék azzal, hogy az oltást elutasítók “hülyék”, nyilvánosan ilyennek bélyegezni őket nem biztos, hogy a legjobb stratégia. Elég, ha Hilary Clinton “sajnálatra méltó embereire” és annak következményeire gondolunk.

Ugyanezen a napon Pilhál Tamás azért volt magán kívül, mert szorgalmas Fidesz-kutatók előbányásztak egy 2020 őszi Márki-Zay-beszédet, amelyben azt mondta, hogy “hülyeség volt a közüzemi díjakat csökkenteni. Kevesebb vizet kellene használni, kevesebb áramot kellene használni, kevesebb gázt kellene használni. Lehet csökkenteni a költségeket, ha szigeteljük a házakat”. Ez Pilhál szerint azt jelenti, hogy egy Márki-Zay-kormány emelni fogja a földgáz, a villany és a víz árát.

Egy másik cikk arról szólt, hogy az Orbán-kormány abban reménykedik, hogy a koalíció felbomlik, “ha Márki-Zay Péter továbbra is konfliktusos irányba mozdul el a baloldali fejleményeket ismerő források szerint”. Bákonyi Ádám idézi az MSZP-s Molnár Zsoltot, aki tegnap az ATV-nek azt mondta, hogy “nyilván a miniszterelnök-jelöltnek van mozgástere a kommunikációban, lehetnek frappáns mondandói, de alapvetően a legkisebb közös nevezőt kell képviselnie, mert ez az, aminek van esélye Orbán Viktor kampányával szemben”. Okos egyensúlyt kell találni: Márki-Zay Péter nem szakadhat el teljesen az őt támogató pártoktól, de “kooptálni” sem szabad.” Ez egy teljesen ésszerű kijelentés, amit Bákonyi úgy értelmezett, hogy “az előválasztás győztesének a cserbenhagyását” jelzi.

Ez még csak a kezdet. Márki-Zay következetesen képviseli az elképzeléseit, és őt támadni, különösen a személyes találkozások esetén, nehéz feladat lesz a Fidesz médiájának kevésbé tehetséges kegyencei számára. Nagyon ajánlom a Hír TV-nek adott interjút, ahol az újságíró néhány szelíd kérdéstől eltekintve hallgatott, miközben MZP az Orbán-rezsim bűneinek szennyeslistáját nyújtotta át. Kíváncsi vagyok, a riporter milyen fogadtatásban részesült, amikor visszatért a televízióhoz.

Az MZP kemény dió lesz a Fidesz számára.

2021. november 3.

Balogh S> Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

 

 

 

 

 

.