Román előretörés

Posted by

Az idén haladta meg először a romániai GDP a magyarországit

Világbank: a romániai GDP idén először meghaladta a magyarországit. Romániában idén először haladta meg az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP) mértéke a magyarországi mutatót, és ha marad ez a tendencia, akkor két éven belül Lengyelországot is megelőzheti – jelentette be pénteken Marcel Ionescu-Heroiu, a Világbank munkatársa egy Nagyszebenben tartott okos városok témában szervezett konferencián.

Az Economica.net román nyelvű gazdasági hírportál által közölt írás szerint a világbanki hivatalosság rámutatott: a számok azt mutatják, Románia európai viszonylatban is az egyik legjobb ütemben fejlődő ország. Közölte, 2020-ban már megelőzte Szlovákiát az egy főre eső bruttó hazai termék tekintetében, és ha marad ez a tendencia, mintegy két éven belül Lengyelországot is megelőzheti.

A Marcel Ionescu-Heroiu által közölt információkat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is megosztotta hivatalos Facebook-oldalán. Romániában 2019 végén az uniós átlag-GDP 70 százalékát állította elő, ebben megelőzte Bulgáriát, Horvátországot, Görögországot, Lettországot és egy szinten volt Szlovákiával. 2006-ban, az európai csatlakozást megelőzően még csak az uniós GDP-átlag 40 százalékát állította elő Románia.

magyaur.blog.hu