Karácsony és Márki-Zay küzdelme a vezérszerepért

Posted by

Ugyanaz a történet – két nézőpont
>Balogh S. Éva

>Három nap különbséggel két izgalmas oknyomozó újságcikk jelent meg. Október 26-án a 444 Magyari Péter “Karácsony és Márki-Zay küzdelme belülről” című írását közölte, október 29-én pedig a Szabad Európa jelentette meg Keller-Alánt Ákos írását ugyanebben a témában, “Komoly belső vita után lépett vissza Karácsony Gergely a miniszterelnökségtől”.

Mindkét cikk hangsúlyozza, hogy Karácsony visszalépését nem önzetlen megfontolások indokolták, hanem az a felismerés, hogy a második fordulóban kevés esélye van a győzelemre, és a küzdelemben maradás hatalmas politikai károkat okozhat neki, ha Márki-Zay Péter és Dobrev Klára után harmadikként végez. A két cikk egyetlen jelentős érdemi különbsége, hogy míg Magyari szerint Karácsony döntését az váltotta ki, hogy a Momentum elhagyta őt Márki-Zay Péter (MZP) javára, addig Keller-Alánt meggyőződése, hogy Karácsony saját pártja volt az, amely elhagyta őt és kiváltotta a visszalépést.

Magyari elbeszélése tele van a hűség és a lemondás megragadó fordulataival a rosszul vezetett Karácsony-kampány hátterében, amely eltörölte a polgármester kezdeti előnyét vetélytársaival szemben. Karácsony és stábja  bízott abban, hogy megnyeri az előválasztást, ha nem is az első fordulóban, de a második forduló után mindenképpen. De aztán jött a váratlan harmadik helyezett Márki-Zay, párt nélkül, viszonylagos ismeretlenségben – a választók 37%-a nem tudta, hogy ki ő – és pénz nélkül. Mivel az MZP meg volt győződve arról, hogy Dobrev nem tudja legyőzni Orbán Viktort, eleinte úgy döntött, hogy visszalép Karácsony javára, aki osztotta meggyőződését arról, hogy Dobrev képtelen nyerni a 2022. áprilisi országos választáson, “még akkor is, ha közpolitikai terveik a lehető legtávolabb állnak egymástól”.

Az első forduló és  MZP látványos harmadik helye után minden oldalról ostromolták a hódmezővásárhelyi polgármestert. Egyesek ragaszkodtak hozzá, hogy “hozza meg ezt az áldozatot [és lépjen vissza], mert csak Karácsonynak lesz pénze és tudása arra, hogy 2022-ben legyőzze a Fideszt”. Mások viszont, köztük Botka László, Szeged polgármestere, Juhász Péter, Bajnai Gordon, a volt Együtt-elnöke és Kész Zoltán volt független országgyűlési képviselő, valamint közeli munkatársa is arra biztatták, hogy maradjon versenyben. Kész régi Márki-Zay támogató,  MZP-hez hasonló háttérrel. Korábban a Fidesz támogatója volt, az Egyesült Államokban is töltött némi időt, és nagy híve a piac erejének. Kész meggyőzte őt, hogy ne döntsön addig, amíg egy újabb közvélemény-kutatás eredményei nem állnak rendelkezésre.
Ami ezután következett, az néhány napos kaotikus tárgyalássorozat volt, amelynek az lett a vége, hogy nem egy, hanem két közvélemény-kutatás, a Medián és a Závecz felmérése is MZP győzelmét mutatta Karácsony felett a második fordulóban, és ennek alapján az MZP úgy döntött, hogy ráveszi Karácsonyt a visszalépésre. Karácsonynak azonban, úgy tűnik, továbbra sem állt szándékában visszalépni, legalábbis addig nem, amíg a Momentum elnöksége vissza nem vonta Karácsony megígért támogatását. A közvetett bizonyítékok arra utalnak, hogy döntése idején tisztában volt a Momentum döntésével. Ez adta a végső lökést, hogy véget vessen az eredménytelen tárgyalásoknak.

Keller-Alánt Ákos a Párbeszédre, Karácsony Gergely saját pártjára koncentrál. Keller-Alánt egyik forrása Béres András, a párt elnökségi tagja volt. Elmondása szerint a pártvezetés rendkívül optimista volt Karácsony esélyeit illetően. Ő és pártja a legkitartóbb hívei voltak az előválasztásnak, ami a 2019-es budapesti önkormányzati választásokon és Tarlós István vereségében bizonyult fő fegyvernek. Az is felvidította őket, hogy Márki-Zay Péter a Párbeszéd delegációjába akar ülni, ha az ellenzék nyeri az országos választást.

A Párbeszéd politikusai azonban végül panaszkodni kezdtek Karácsony kampánystratégiájára, amely “a megbékélést hirdetve” a bizonytalanokhoz szólt, nem pedig az elkötelezett ellenzéki szavazókhoz, akik az előválasztás kimenetelét eldöntenék. Egy másik, meg nem nevezett elnökségi tag azt állította, hogy a Párbeszéd nagyon kevés információval rendelkezett a kampányról, és azt mondta, hogy “szerettek volna jobban részt venni, de nem volt rá lehetőségük”. Érdekes módon a pártvezetés sikerként értékelte Karácsony második helyezését az első fordulóban. A pártvezetők optimista értelmezésüket inkább arra alapozták, hogy a Párbeszéd tagjai jelentősebb számban nyertek az egyes választási körzetekben, mint ahogy miniszterelnöki székért folyó verseny alakult. Egy másik, a pártvezetéshez közel álló forrás Karácsony első forduló utáni tétlenségét, majd később hódmezővásárhelyi útját kifogásolta, mert “körbe kellett volna utaznia az egész országot, és meg kellett volna mondania Péternek, hogy ő a harmadik, és ha tárgyalni akar, akkor menjen oda, ahol Karácsony van”.

Ezen a ponton eltér egymástól a két elbeszélés. “Ahogy teltek a napok, úgy vált egyre világosabbá a Párbeszéd vezetésében, hogy Márki-Zay valóban lendületbe jött, és ezt több közvélemény-kutatás is megerősítette. A negatív tendenciák ellenére Karácsony még csütörtök reggel is ragaszkodott ahhoz, hogy nem mond le”. Ennek következtében összegyűltek a testületi tagok, ahol komoly vita alakult ki Karácsony esélyeiről. E verzió szerint Szabó Tímea társelnöknek kellett felállnia, és azt mondani Karácsonynak, hogy vállalja a felelősséget az elfuserált kampányért, és lépjen vissza. Keller-Alánt azonban hozzáteszi, hogy “ráadásul ő [Karácsony] valószínűleg már tudta, hogy a Momentum hamarosan bejelenti, hogy a második fordulóban Márki-Zayt támogatja”. (A cikk megjelenése után a Párbeszéd kommunikációs igazgatója cáfolta, hogy Szabó Tímea felszólította volna Karácsonyt, hogy vállalja a felelősséget a kampányért és lépjen vissza, de “több független forrás is megerősítette a cikkünkben szereplő állítást”.) Nehéz azzal érvelni, ahogy a Párbeszéd teszi, hogy Szabó Tímeának semmi köze nem volt Karácsony döntéséhez, amikor az első forduló utáni MZP-s nagygyűlésen ő volt az egyik szónok.

Nem minden Párbeszéd-politikus örült a döntésnek. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd parlamenti képviselője Karácsony kompromisszumkereső, békülékeny személyiségét, zöld és baloldali politikáját emelte ki. “Márki-Zay nem ilyen, ő másképp kommunikál, jobban belemegy a kérdésekbe, alapvetően nem zöld és nem baloldali”.

A párttagság erősen megosztott volt Karácsony visszalépésének kérdésében a második forduló előtt. Egy sietve megszervezett közvélemény-kutatás szerint a párttagok egyharmada Márki-Zay mellett volt, negyven százalék semlegességet akart, a többiek pedig az erősebb jelölt támogatására szavaztak. Mindkét verzió kétségtelenül a valós történet szeleteit tükrözi. A támogatás eltolódása Karácsonyról Márki-Zay felé valószínűleg mindenki számára nyilvánvaló volt. Nincs kétségem afelől, hogy a Párbeszéd vezetői frusztráltak voltak és dühösek Karácsonyra, és gyanítom, hogy szerepük volt abban, hogy meggyőzzék őt a kilépésről. Azt is gyanítom, hogy a Momentum támogatásának megszünte sokkoló meglepetésként érte Karácsonyt. A Karácsony és Márki-Zay közötti harc kétségtelenül sebeket hagyott maga után, amelyek begyógyulása időbe telhet. De ha a magyar politikusok követik nyugati társaik példáját, akkor egy jó ügy érdekében befoltozzák a nézeteltéréseiket és továbblépnek.

2021. november 2.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

.