Szárnyakat adtak vágyaiknak

Posted by

John Ferguson
>A Glasgowi Repülőtérre több mint 400 magánrepülőgép érkezett, amely a világ politikai  és üzleti vezetőit hozta a Cop26 nevű klímavédelmi csúcsra. Ezek, a Sunday Mail szerint, útközben 13 000 tonna széndioxidot lövell a légkörbe  Vagyis ezek repülőjáratok – több globális felmelegedést okozó gázt termelnek, mint amennyit 1600 skót egy év alatt kibocsát. Nem csoda, hogy sokak szerint ez “klímavédelmi képmutatás” és a “szén-dioxid-egyenlőtlenség mélypontja”.
Joe Biden Air Force One repülőgépe, a francia Cotam 001, a kanadai légierő VIP-je, a német Konrad Adenauer, a japán Air Force One, az Air India One és az izraeli Cion-Wing csak néhány a többi gép közül, amelyek a csúcstalálkozóra érkeztek. A tárgyalásokon részt vevő több száz üzleti vezető kisebb magánrepülőgépeket használt.
Matt Finch, a skót Közlekedés és Környezetvédelem kampánycsoport tagja elmondta: “Egy átlagos magánrepülőgép – és itt most nem az Air Force One-ról beszélünk – minden egyes óra repülés során két tonna CO2-t bocsát ki. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a magánrepülőgépek mennyire károsak a környezetre, ez a legrosszabb módja az utazásnak. Kutatásunk megállapította, hogy a legtöbb utazás könnyen teljesíthető lenne menetrend szerinti járatokkal. A magánrepülőgépek nagy presztízsűek, de nehéz nem beszélni képmutatásról, ha valaki egy ilyet használ, miközben azt állítja, hogy az éghajlatváltozás ellen küzd. Összehasonlításképpen: egy átlagpolgár teljes szénlábnyoma – beleértve azt ahová utazik, és mindent, amit fogyaszt körülbelül nyolc tonna évente.Tehát egy vezető vagy politikus, aki egyetlen hosszú távú magánrepülésre indul, több szén-dioxidot bocsát ki, mint több átlagember egy év alatt.”
Daily Record