ENSZ-főtitkár: elég abból, hogy „magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal

Posted by

Ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy „magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, hogy „a természetet mellékhelyiségnek használjuk” – szögezte le az ENSZ főtitkára hétfőn a skóciai Glasgowban. António Guterres (képünkön) az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését (Conference of the Parties, COP26) hivatalosan is megnyitó beszédében kijelentette: „A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól. (…) Az emberiség a saját sírját ássa, amikor mind mélyebbre ás ásványi kincsek után kutatva.”

A tizenkétnapos, informális rendezvényekkel már vasárnap óta zajló konferencián – amelyet a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre – csaknem kétszáz ország képviselői vannak vagy lesznek jelen. Hétfőn megérkezett a találkozóra Joe Biden amerikai elnök is. Boris Johnson, a vendéglátó Nagy-Britannia miniszterelnöke a COP26-konferencia hétfői hivatalos nyitónapján felszólalva úgy fogalmazott: „A végítélet napjának közeledtét jelző óra az éjfél előtti utolsó percet mutatja, vagyis az emberiség gyakorlatilag már rég kifutott a klímaváltozás elleni fellépésre rendelkezésre álló időből.” Johnson szerint ha csak két fokkal emelkedik a globális átlaghőmérséklet, az is több százmillió ember élelmiszerellátását sodorná veszélybe, négyfokos további melegedés esetén pedig “búcsút lehet inteni” olyan városoknak, mint Miami, Alexandria vagy Sanghaj, amelyek hullámsírba vesznének. A brit kormányfő szerint ugyanakkor már megvan a katasztrófa megelőzéséhez szükséges technológia.

Kiemelte: „Már 2035-re világszerte meg lehet szüntetni a belső égésű motorokkal felszerelt, szénhidrogén-üzemanyagokkal működő autók forgalmazását. Felidézte, hogy Nagy-Britanniában már 2030-tól tilos lesz ilyen új autók értékesítése.” A konferencián Károly brit trónörökös is azt hangsúlyozta, hogy „most már sürgősen csökkenteni kell a szennyezőanyagok kibocsátását”. Az ehhez szükséges üzleti környezet megteremtéséről, a szükséges lépésekről elmondta, hogy mindez nem néhány millió dollárba, hanem „ezermilliárdokba fog kerülni”, de a tétlenség ára sokkal magasabb, mint a megelőzésé.

Mark Carney, az ENSZ klímaügyi különmegbízottja, a Bank of England előző kormányzója a COP26-éretekezlet nyitánya elé írt – a Financial Times című londoni üzleti napilapban megjelent – elemzésében közölte: a következő harminc évben legalább százezermilliárd dollár külső finanszírozásra lesz szükség ahhoz, hogy a fenntartható energiafelhasználás megteremtésére tett erőfeszítések hatékonyak legyenek.

Forrás: Népszava/Új Hét