Élet a halál előtt, avagy az ország kirablása zavartalanul folyik

Posted by

Fábián András
>Gond van. Fidesz-propaganda ügyben, kampánystratégia ügyben fejvesztett kapkodás, brutális újratervezés tapasztalható a Rogán-Habony agytröszt háza táján. Vannak persze biztos pontok. Gyurcsány, Soros és Brüsszel. Velük nem lehet nagyot tévedni, vélték a stratégák. 15 éve mindig bejött. Mi változna? Ráadásul azóta felnőtt egy generáció, amelynek ez már mind olyan újdonság, hogy csak a szájukat tátják, amikor meghallják, hogy említett gonoszok személyéhez mennyi vér és ármány tapad. Brüsszelhez ugyanakkor a mi nemzeti szuverenitásunk lábbal tiprása, a magyar önérzet keresztre feszítése kapcsolható. Gonosz, gonosz Brüsszel! Bántják a magyart!

Azért a kampányguruk megérezhették valahogy, talán éppen az előválasztás beharangozását követően (tudjuk: mindent mérnek, azonnal és hatékonyan), hogy mintha már nem lenne elegendő ez a három hívószó. Ezért indultak meg kemény és határozott léptekkel a „buzilobbi internesönel” ellen. Nem csak úgy, verbálisan, hanem rögtön törvény és alaptörvény módosítással. Bele a közepébe. Ezzel ugye rögtön és ismét le lehetett leplezni Brüsszelt, ahol ugyancsak a magyar nemzeti homofób kampány által érintett LMBTQ-pártolók vannak túlhatalomban. Dörzsölték a kezüket a kampánystáb tagjai. Amikor Márki-Zay tett félreérthetetlen célzást a miniszterelnöki hozzátartozó hajlamaira, akkor azonnal ugrott a stáb mintegy a morális értelmiség képviseletében. Micsoda inszinuáció! Személyeskedés! El a kezekkel! Monnyonle! Mert ugye azt már Orwell állatfarmjából tudjuk: négy láb jó, két láb rossz. Azt pedig, hogy kinek hány lába van Napóleon, a fődisznó mondja meg, akit nem érhet bírálat.

Nem is volt ezzel az egész nemi identitással semmi baj, amíg meg nem szólalt Ungár Péter, és be nem mondta, hogy éppen a Fideszben nagyon sok a meleg. Hozzátette azt is, hogy ő már csak tudja. Az efféle információk már annak idején a Szájer ügyben is napvilágot láttak. David Manzheley, annak a brüsszeli szexbulinak a házigazdája, amelyen Szájer József is ott volt, elmondta, hogy máskor is többször megfordult nála az ex-EP képviselő, és emlékezete szerint nem egyszer nem is egyedül érkezett. Magyar ismerősöket is hozott magával az Alaptörvény atyja. Ez azonban akkoriban nem verte még ki annyira a biztosítékot, mint Ungár Péter megjegyzése. Mostanában érezhetően megtört a lendület. Megállapítható, hogy az elmúlt napokban a jól felépített, LMBTQ elleni kampány erősen lekókadt. Mondhatnánk, ez nem jött be. A Fidesz láthatóan kénytelen lesz átsétálni a szivárvány alatt, mert amikor egy ilyen kijelentés elhangzik, akkor baj van. Akkor minden további csapás esetén ellencsapással lehet számolni. Megalapozottan. Nevek is előkerülhetnek. A találgatások máris megindultak…

Nem csupán ez az egyetlen, látszólag jól felépített kampány-terv látszik manapság összeomlani. Mi több, visszaütni. Stílusosan szólva a nagy dérrel-dúrral beharangozott leleplező mozifilmet (néhol „dokumentumfilmként” is említik) is sikerült elk*rni. A nézettség csupán egy dolog. A 2006-os puccskísérletről megvan már mindenkinek a maga jól kijegecesedett véleménye. Azt azért minden esetre több mint visszataszítónak nevezhetjük, hogy maga a puccskísérlet kiagyalója párhuzamot próbált vonni 1956. és 2006. október 23-dika között. Azonos szintre emelt egy diktatúra és egy demokratikusan megválasztott kormány elleni erőszakos fellépést. Ez a szónokot, a diktátort, és diktatúráját egyaránt minősíti.

„Sajnálatos” tény viszont, hogy „a soha nem látott tömegek által megtekintett” filmalkotásról kiderült, hogy nem a jó célszemélyeket állította a célkeresztbe. A valójában kisszámú közönség csak ül, néz és röhög. Hogyan került Dobrev Klára olyan döntési pozícióba, hogy bármiféle parancsot adjon, amikor mindenki tudja, hogy Gyurcsány Ferenc megválasztásakor minden pozíciójáról lemondott?! Anyaként és egyszerű háziasszonyként élte életét a férje kormányzásának egész időszaka alatt. Talán tanítani bejárt az egyetemre. Szóval mivaaaan?! Senki nem tudja. Szerintem Kálomista sem tudja, holott utánanézhetett volna (ennek is). Meg a többi hülyeségnek is. Biztos van abban a filmben több is. Nem tudom, nem láttam, így nem is vagyok kompetens.

Minden esetre ez a kampánytéma is láthatóan visszafelé sült el. A minap hallgattam egy bécsi magyar klinikai pszichológust, aki markánsan megfogalmazta az előválasztás végeredményének alakulásáról alkotott véleményét. Azt állítja a jóhírű orvosdoktor, hogy a Fidesz lejáratására kitalálni sem lehetett volna jobb forgatókönyvet, bár az ilyesféle politikai kombináció kidolgozásához legalábbis erős tudatmódosító befolyásoltság szükséges. Dobrevet vissza kell vonni, a magas, vékony, szemüveges Karácsonyt pedig gyorsan le kell cserélni Márki-Zayra, akire a Fidesz a legkevésbé sem számít. Ráadásul eléggé körülményes lesz ráfogni, hogy Gyurcsány embere, minthogy az első pillanattól Gyurcsánnyal szemben határozta meg magát. Nagy durranás, mondta a klinikai pszichológus. Nem szeretne most a Fideszes kampánystáb helyében lenni. Érdekes feltevés és nyilván nem is nélkülöz minden alapot.

Az utcán nyitott szemmel járók tapasztalhatták, hogy a hirtelen okafogyottá vált Karácsonyt stoppolós plakátokat gyorsan lecserélik Stop Gyurcsány, Stop Márki-Zay plakátokra. Az emberek mennek, felnéznek, felvonják a szemöldöküket, csodálkoznak kicsit, aztán a legtöbben csendben vagy hangosan röhögnek. Ezt viszont többször volt alkalmam személyesen megtapasztalhatni. Az izzadtságszagú dolgoknak izzadtság szaga van.

Mindehhez mármost csak egy dolgot szeretnék hozzáfűzni. Miközben a Fidesz kampánya – mint látjuk – cseppet sem zavartalanul, az ország kirablása viszont változatlan intenzitással folyik. Rövidesen megkezdik a kamupártok felállítását is. Vagyis az üzlet azért megy tovább. Ideje lesz jövőre lehúzni a redőnyt és bezárni a boltost.

Címkép: Pápai Gábor/ Népszava