Újabb Závecz felmérés: nő az ellenzék előnye

Posted by
A Závecz Research október második hetében – október 11 és 19-e között 1000 fő személyes megkeresésével, országos reprezentatív mintán – az előválasztás második fordulója alatt kérdezte a magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárokat arról, hogy mely politikai pártot támogatnák egy következő vasárnap megrendezendő országgyűlési választáson. Az MSZP a pártot választók körében nyolc százalékon áll, támogatottsága egy százalékkal növekedett. A Párbeszéd három százalékra erősödött. Az MSZP-Párbeszéd szövetség, amely az előválasztás első fordulójában összesen 24 választókerületben végzett az első helyen, 11 százalékos támogatottsággal rendelkezik, stabilan a harmadik erővé vált ellenzéki oldalon.Az LMP egyenletesen 2,5-3 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Jobbik visszaesett – valószínűsíthetően – a DK-val kötött megállapodás miatt, jelenleg a biztos pártválasztók 14 százaléka támogatja. Ezzel ellentétben, a DK szavazóit nem rázta meg a Jobbikkal történt összefogás. A Momentum támogatottsága tovább csökkent, amennyiben önállóan indulna a választáson, listán ma már nemigen kerülne be, csak egy-két egyéni mandátummal. A Fidesz tovább csökkent, egy év alatt öt százalékot, jelenleg a biztos pártválasztók 45 százaléka választaná. Lényegében 1-1,5%-on ingadozik a Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága.

A kutatás eredménye lényeges elmozdulást jelez akkor, ha a választópolgárok pártlistára adott támogatását nézzük. A közös listán való indulását tavaly decemberben bejelentő hat ellenzéki párt listáját a pártot választók 51 százaléka támogatta. A Fidesz-KDNP listája 45,4 százalékos támogatást kapott. Az előválasztás hatásának tudható be elsősorban az a tény, hogy mindkét lista támogatottsága mintegy két-két százalékkal változott: ennyivel nőtt szeptemberhez képest az ellenzéki lista támogatóinak száma, és 2,4 százalékkal csökkent a kormánypártok listájának támogatottsága. Tavaly december óta ez a legnagyobb különbség a kormánypártok és az ellenzék között.

Amennyiben a 2018-as országgyűlési választás részvételi adataiból indulunk ki, akkor jelenleg az ellenzéki lista belföldön, mintegy 260 ezerrel több támogatóval rendelkezik, mint a Fidesz-KDNP lista. A levélben szavazók jelenlegi párttámogatásáról nincs kutatás, de emlékeztetünk arra, hogy 2018-ban összesen 224000 szavazat érkezett a határon túlról, ebből a Fidesz-KDNP listája 216000 szavazatot kapott. Idén március óta felteszik azt a kérdést is a kutatás során, hogy a válaszoló szerint jó irányba mennek-e a dolgok Magyarországon, vagy rossz irányba. Ez talán még egyértelműbben fejezi ki a közvélemény hangulatát, hiszen itt a kormányzásról kell véleményt mondani. Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban is számtalan új juttatást jelentett be a kormányfő, csak a választópolgárok 38 százaléka szerint mennek jó irányba a dolgok, 52 százalék viszont elégedetlen a kormányzással, növekedett az elégedetlenség.

Összegezve elmondható, hogy az előválasztás összehozta a hatpárti szavazótábort. Megállította a Fidesz utóbbi hónapokban tapasztalt javulását.

A kutatás jelenleg 74-75 százalékos igen magas választási részvételt mér (2018-ban 70,22 százalék volt), amely esetén az ellenzéki listát választó 51 százalék azt is jelenti, hogy az ellenzéki tábor nagysága lélektani határhoz ért: nagysága eléri, vagy meg is haladja a 3 millió szavazót!