Kötelező védőoltás, magyar módra

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyar kormány válasza a COVID-19 világjárványra rosszul irányított és kaotikus volt. A járvány első hullámakor, amely a régióban rendkívül enyhe volt, a kormány túlreagálta a helyzetet. Aztán, miután úgy vélte, hogy a veszély elmúlt,félretette az óvatosságot, és bejelentette a veszély megszűnését.

Amikor a vírus ismét teljes erővel megjelent, és katasztrofális méreteket öltött, a kormány lekicsinyelte a krízis nagyságát, megtagadta néhány fontos statisztikai adat nyilvánosságra hozatalát, túl kevés vizsgálatot végzett, és összességében úgy tett, mintha a magyar egészségügyi rendszer óramű pontossággal működne, miközben több mint 30 000 állampolgár halt meg.

Ahelyett, hogy az egészségügyi szakértőkre bízta volna az irányítást, a miniszterelnök úgy döntött, hogy néhány orvos segítségével irányítja a műsort, akiknek a szakértelme megkérdőjelezhető volt. A politikai kinevezett főorvos lehet, hogy hozzáértő és barátságos háziorvos, de járványtani ismeretei – az ellenkezőjét bizonyító papírok ellenére – minimálisak voltak. De még ha nagyobb szakértelemmel is rendelkezett volna, akkor is csak az Orbán Viktor által hozott döntések bejelentője volt. Ráadásul a miniszterelnök gyakran adott magától olyan orvosi tanácsokat, amelyek tudományosan tarthatatlanok voltak. Egyszer például, amikor Szijjártó külügyminiszter Budapest, Moszkva és Peking között repült oltóanyagot keresve, Orbán Viktor ragaszkodott ahhoz, hogy az oltás mindent megold, és hogy más óvintézkedések, mint a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés, nem fontosak. Tipikus populista reakció. Az emberek nem szeretnek maszkot viselni, ezért a kormány, akinek a népszerűség minden más szempontot felülír, nem fog ragaszkodni hozzá.
Nemrég érkezett meg a negyedik hullám Magyarországra, és a statisztikák a fertőzések számának folyamatos növekedését és a halálesetek számának növekedését mutatja. A kormány mégis olyan nagyszabású rendezvényeket tartott, mint az Eucharisztikus Kongresszus, a Nemzetközi Vadászati Kiállítás, több labdarúgó mérkőzés és a Békemenet, amelyre több száz, ha nem több ezer magyar érkezett Romániából, ahol jelenleg kolosszális méretű COVID-19 válság dúl. Ráadásul a hosszú hétvégére, mindenszentek ünnepére minden COVID-korlátozást feloldottak.

Valamit mégis tenni kellett. Úgy tűnik, Orbán Viktor az Egyesült Államoktól veszi a példát, ahol a munkaügyi minisztérium munkahelyi biztonsági és egészségügyi hivatala (OSHA) olyan szabályt dolgozott ki, amely előírja, hogy minden 100 főnél több embert foglalkoztató vállalatnak biztosítania kell, hogy a dolgozói teljes mértékben be legyenek oltva, vagy hetente COVID-vizsgálatnak vessék alá magukat. Szeptember elején Biden elnök kiadta azt a rendeletet, amely előírja, hogy minden szövetségi alkalmazottat be kell oltani. Szeptember közepén az amerikai hadsereg bejelentette a katonák számára kötelező védőoltások bevezetését. Ezenkívül több nagyváros is előírja, hogy a rendőri állományt be kell oltani. Ezek az intézkedések megnövelték az oltottak számát, de egyúttal az oltásellenesek haragját is felkeltették.

Biden elnök biztosan többet tenne, ha lenne rá hatalma, ellentétben például Magyarország jelenlegi miniszterelnökével, akinek gyakorlatilag korlátlan hatalma van. Hogy mennyire irányíthat, sokatmondó, hogy kabinetfőnöke a minap azt mondta, hogy ha szükséges, a kormány bármikor megváltoztathatja az alkotmányt, hogy az megfeleljen az aktuális jogi szükségleteknek. Orbán Viktor azonban nem hajlandó egy ilyen népszerűtlen döntés terhét vállalni. Az oltás megkövetelésének kellemetlen feladatát másokra, többnyire a cégek vezetőire hárítja.

Júliusban a magyar kormány kötelezővé tette a védőoltást az egészségügyben dolgozók számára. A határidő szeptember 15. volt. Míg az orvosok és az ápolók készek voltak engedelmeskedni, addig a többi alkalmazott, például a takarító és a konyhai személyzet ellenállt a rendelkezésnek. A hírek szerint ezrek hagyták ott a munkahelyüket egy olyan ágazatban, amely már így is akut munkaerőhiánnyal küzd. Október 15-ig mintegy 250 beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz, mert az oltásellenesek szerint a rendelkezés “ellentétes az Alaptörvény több rendelkezésével, különösen az egészségügyi önrendelkezési joggal és a diszkrimináció tilalmával”.

Október 28-án Gulyás Gergely, Orbán Viktor kabinetfőnöke bejelentette, hogy a magánmunkáltatók is felhatalmazást kapnak arra, hogy kötelezővé tegyék a COVID-19 oltást, ha szükségesnek tartják. Asbóth Márton, a TASZ jogi szakértője szerint a kormány ezzel a szabályozással alig lépett túl azon, amit egyes munkáltatók már megtettek. A munkáltatóknak a törvény szerint biztosítaniuk kell a biztonságos és egészséges munkakörülményeket, és ezt egyesek számára csak az oltás kötelezővé tételével lehetett volna biztosítani. Az új törvény csupán felhatalmazza a munkáltatókat a cselekvésre, de nem ad semmilyen iránymutatást, amely alapján a munkáltatók elrendelhetik a kötelező védőoltást. Ha a munkáltatók mégis előírják az oltást, és a munkavállalók megtagadják, a munkavállalók egy év fizetés nélküli szabadságot kaphatnak, ami után elbocsáthatják őket.

Egyre nő azon munkáltatók száma, akik megtagadják a részvételt. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere úgy döntött, hogy “egyelőre” nem írja elő a hivatalában dolgozóknak az oltást. Az ok? Az önkormányzati tulajdonú cégek dolgozóiról nem a polgármesternek kell döntenie, hanem a cégek vezetőinek. Röviden szólva, átruházza a felelősséget.

Meglepő módon a multimilliárdos Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor “strómanja” bejelentette, hogy a közel 25 ezer embert foglalkoztató cége nem tervezi, hogy kötelezővé teszi a védőoltást a dolgozói számára. Döntése kétségtelenül fedezetet nyújt mindazoknak a munkáltatóknak, akik el akarják kerülni az oltási kötelezettségből fakadó problémát.

A kormány elrendelte, hogy  minden katonát, beleértve a rendőrséget is, be kell oltani. Gulyás szerint a fegyveres erőknél alacsonyabb az oltottsági szint, mint a lakosság körében. A rendőrség állományának egyharmada például még mindig oltatlan. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint azonban nincs elég rendőr és tűzoltó, és a kormány döntése miatt “nem lesz, aki elvégezze a munkát”. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke szerint biztos abban, hogy az üzletekben dolgozókat nem kötelezik majd védőoltásra. Ha mégis, akkor csak az lenne a tisztességes, ha cserébe a vásárlóktól, ügyfelektől kérhetnék az oltási igazolást.

Nehéz megmondani, hogy ezek az intézkedések mennyire lesznek sikeresek. Egy dolog azonban biztos. Szinte lehetetlen megváltoztatni azoknak az embereknek a véleményét, akik szilárdan ellenzik az oltást. A Népszavában megjelent erdélyi cikk címe: “Te is elkaptad a hülyeséget?”. Ebben rámutat, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása, hogy miként lehet hatékonyan fellépni a “tudás ellenségeivel szemben, akiknek eszköztára egyre nő, és akiknek mennyisége egyre nagyobb”.

Október 30, 2021
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Oltás anno