Vona Gábor szerint Orbán Viktor elkezdhet félni

Posted by

Öt dolog, ami miatt Orbán elkezdhet aggódni címmel véleménycikket írt az Indexbe Vona Gábor a Jobbik korábbi elnöke, aki most a Második Reformkor Alapítvány vezetője.
Az előválasztás a rendszer lebontásához szükséges személyek megtalálása volt. De az előválasztás Orbánról (is) szólt. Érdemes ezért az elmúlt hetekben történteket a kormányfő szemszögéből próbálta megvizsgálni. Találunn számára biztató és riasztó jeleket is. Az utóbbiakat vizsgálja, öt olyan dolgot, ami miatt Orbán Viktor elkezdhet aggódni.
Az első pontot így fogalmazza meg: A
 figyelem: amikor a legyek méhekké válnak. Akié a figyelem, azé az ország. Az elmúlt közel tizenkét évben a figyelem a Fideszé volt, az elmúlt tizenkét hét alig szólt a Fideszről, annál inkább az ellenzékről. Az ellenzéki előválasztás lett „a” téma. Az ellenzék a figyelemért vívott harcban tehát felküzdötte magát. Orbán Viktor kedvenc taktikája – „a sas nem kapkod legyek után” – innentől kezdve nem alkalmazható. Az ellenzéki legyek dühös méhkassá változtak.
A második pont MZP.
Egyelőre olyan halnak tűnik, aki kicsúszik a kezük közül.  Ha komolyan vesszük, amit a Fidesz a programjában állít, akkor az a cél, hogy hazánk a hárommillió Márki-Zay család országa legyen. Orbánnak tehát az új helyzetben egészen új stratégiát kell kidolgoznia.
A harmadik pont az infláció. Ennek a dolognak
nincs köze az előválasztáshoz, de még lehet. A benzin- és élelmiszerárak hirtelen és látványos emelkedése ugyanis olyan esemény, amire az emberek azonnal rezonálnak. A saját bőrükön érzik. Ha a folyamat tartóssá válik, és látványos életszínvonal-változást eredményez, azon egy szorosnak ígérkező választás simán elmehet ezen. Ha a kormány a gazdasági növekedés valóban erős számaival ellenpontozza a magas árakat, akkor ezzel meg az a baj, hogy amíg a vásárláskor kifizetett magasabb összeget érzi az ember, addig a makromutatók magasabb értékeit nem.
A negyedik pont a  106 választókerület: egy az egyben. A Fidesz eddigi kétharmados győzelmei arra épültek, hogy az ellenzék alig tudott egyéni mandátumokat szerezni. Azzal, hogy a Fidesz jelöltjeivel szemben országszerte egy az egy ellen, ráadásul előválasztási győzelemmel legitimált ellenfelek állnak fel, nyitottá vált a kérdés. Budapest szinte teljesen elveszettnek tűnik a kormány számára, de most olyan körzetekben is élet-halál harcra kényszerülhetnek, amelyeket eddig magabiztos nyugalommal abszolváltak. Az egyéni mandátumok pedig kettőt érnek, hiszen amit az egyik megnyer, elveszi a másiktól.
Az ötödik pontot Vona Gábor eképpen fogalmazza meg: Az ö
sszefogás: az életveszélyes adrenalin. Az ellenzék az előválasztás második fordulója után meglepően gyorsan és profin csatarendbe állt. A kormányfő azon reménye, hogy az ellenzék belső konfliktusai felrobbantják az összefogást, jelenleg hiú ábrándnak tűnik. Az ellenzéki szereplők valamennyien az életükért küzdenek. Az összefogás veresége mindannyiuk veresége lenne. Annak a fenyegető rémképe pedig, hogy együtt süllyednek el, mindenkiben beindítja az életveszélyes helyzetekben tapasztalható adrenalintermelést. Innentől fogva pedig az egész szimpla biológia és pszichológia. Fokozott energia, fokozott harci kedv, fokozott összekapaszkodás. Orbánnak mindenre elszánt, B terv nélküli, az életükért küzdő ellenzéki pártokkal kell szembenéznie. Pont annyira akarják majd a győzelmet, mint ő. Nagyon. Pont annyi múlik a győzelmükön, mint neki. Minden. Pont annyi gátlás lesz bennük egy-egy morálisan kérdéses szituációban, mint benne. Semmi.

Címkép: Orbán és Polt Péter legfőbb ügyész