Új remény az ellenzék számára, és egy potenciális ünneprontó

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>A civil szervezők, akik az előválasztások lebonyolításának legfőbb támogatói voltak, már a kezdetektől fogva erőseb hittek a vállalkozáspozitív jellegében. Azt remélték – mint kiderült, helyesen -, hogy már maga a látvány, hogy az emberek sorban állnak, hogy kifejezzék politikai véleményüket, felkelti az emberek érdeklődését a politika iránt általában, és fellendíti a politikai részvételt. Mint kiderült, az előválasztás ennél sokkal többet tett. Egyrészt felborította az ellenzék pártstruktúráját. Márki-Zay Péter győzelmével elkerülhetetlen a jelenlegi pártstruktúra átalakítása.
Az a benyomásom, hogy az első párt, amelyik távozik, az a Párbeszéd lesz, amelyik zöld pártként határozza meg magát. Karácsony Gergely társelnök bukása valószínűleg véget vet ennek a minipártnak, annak ellenére, hogy öt egyéni képviselője igen jó munkát végzett a parlamentben. A Párbeszédet 2013 februárjában nyolc, az LMP-ből kilépett képviselő hozta létre. Azért léptek ki, mert Schiffer András, a párt alapítója és követőivel együtt nem volt hajlandó csatlakozni a Bajnai Gordon vezette „Együtt 2014”-hez, ellenzéki pártok választási szövetségéhez. Most, miután a sikeres választási szövetség létrejött, és Schiffer már régóta nem politizál, ez a két párt újra összeállhat, és egy erősebb zöld pártot alkothat, amire a magyar politikának nagy szüksége van. Az MSZP-s politikusok áramlása a DK-ba és fordítva azt jelzi, hogy ideológiailag még mindig közel áll egymáshoz a két párt, de ennél többet most nem tudunk mondani. Abban azonban biztos vagyok, hogy ha a választások előtt nem is történik semmi, végül sok szervezeti változás fog bekövetkezni a baloldalon.

Az előválasztások másik kedvező eredménye az volt, hogy a választók nagyobb hajlandóságot mutattak politikai irányultságuk kinyilvánítására. Korábban a közvélemény-kutatók többször panaszkodtak arra, hogy a választók nagy része nem volt hajlandó elárulni pártpreferenciáját. Az előválasztási folyamat során 800 ezer magyar állampolgár volt hajlandó nyíltan kinyilvánítani az Orbán-ellenes ellenzékhez való hűségét. A félelem megszűnt. Ez még a kis falvakban is igaz volt. Az előválasztások által kiváltott új politikai lelkesedés és a magyar politikában addig ismeretlen nagyobb nyitottság természetesen magával hozta az ellenzéki erők támogatottságának kézzelfogható változását is. A legfrissebb közvélemény-kutatást most tette közzé a Závecz Research. Az adatfelvétel október 11. és 19. között, vagyis az előválasztások idején zajlott. Ezért nem lepett meg rettenetesen, hogy idén először a két politikai tömb közötti mérleg kezdett eltolódni az ellenzék javára. Az elmúlt hónapokban nem számított, hogy a közvélemény-kutatók milyen gyakran mérték az ellenzéki csoportok erejét, az ellenzék előnye mindössze 1-2 százalékpont volt, ami statisztikailag jelentéktelen. Ezúttal a különbség 4 százalékpont volt. Szeptemberről októberre az ellenzék 1 százalékpontot nyert, 38%-ról 39%-ra, a Fidesz pedig 2 százalékpontot veszített, 37%-ról 35%-ra a szavazók körében. Sajnos a bizonytalan szavazók még mindig a minta 23%-át tették ki. A regionálisdszámok is felvidítottak. Bár mindannyian tudjuk, hogy a budapestiek szilárdan az ellenzék mögött állnak, az 58% az ellenzék és 24% a Fidesz mellett-  lélegzetelállító különbség. A megyeszékhelyeken, bár az eredmények nem annyira szenzációsak, a 10 százalékpontos különbség sem semmi (43%-33%). A többi megyei jogú városban még mindig a Fidesz vezet 38%-34%-kal, a falvakban pedig még jobban áll a Fidesz: 39%-kal 32%-kal szemben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az előválasztások szervezői az anyagi korlátok miatt sok helyen nem tudtak személyes előválasztást tartani, vagy ha mégis, akkor a lehetőségek egy-két szavazásra korlátozódtak.
A Závecz Research az elkötelezett szavazók körében is mérte az egyes ellenzéki pártok támogatottságát. Az igazán kicsikkel kezdem: Párbeszéd (3%) és az LMP (2%). Jelen állás szerint azonban a Momentum (4%) és az MSZP (7%) sem áll sokkal jobban. A DK az előválasztási kampány során növelte támogatottságát és most 19%-on áll, a Jobbik 14%-on. A Fidesz azonban továbbra is a legnagyobb párt, az aktív szavazók 47%-a támogatja.
A legidegesítőbb „párt” talán az MKKP (Kétfarkú Kutya Párt), amelynek állítólag vicces elnöke, Kovács Gergely az egyik legkevésbé kedvelt „politikusom” az ellenzéki táborban. Az MKKP „viccpártnak” indult, de idővel egyre kevésbé lett szórakoztató. A 2006-ban alakult, és 2014-ben hivatalosan politikai pártként bejegyzett párt vezetői megtagadták az együttműködést a többi ellenzéki párttal. A legutóbbi, 2018-as országos választásokon 98 758 szavazatot (1,79%) kapott, és nem kapott parlamenti mandátumot. Egy évvel később a párt részt vett az európai parlamenti választáson, és a szavazatok 2,62%-át kapta, de ismét nem szerzett mandátumot. Ugyanebben az évben részt vett az önkormányzati választásokon Budapesten a II, VII, XIV és XV. kerületben. Jelenleg négy MKKP-s képviselője a II, XII, XIV és XV. kerületben tanácsnoki tisztséget tölt be. Az ellenzéki táborban attól tartanak, hogy az MKKP ismét egyedül fog indulni egy olyan időszakban, amikor minden szavazat számít. Závecz jelenleg a választók 1%-ában méri az MKKP erejét.

Úgy néz ki, mintha Márki-Zay is aggódna az MKKP miatt. Kovács Gergely szerint ugyanis egyezséggel kereste meg az MKKP pártelnökét. A közös ügy támogatásáért cserébe biztos helyet ajánlott neki a közös listán. Több olyan körzet van, ahol olyan szoros a különbség a kormány és az ellenzéki erők között, hogy az elpazarolt MKKP-s szavazatok számíthatnak. Kovács természetesen visszautasította.

Meg kell mondanom, nem osztom azok aggodalmát, akik komolyan féltik az MKKP-t, mert meggyőződésem, hogy azok a fiatalok, akik ezt a viccpártot a pártokból és a politikából való kiábrándulás megtestesítőjének tartották, Márki-Zay Péter személyében máris új bálványra leltek. Aki ismeri a magyar nyelvet, az hallgasson meg egy rövid videót, ahol értelmes fiatalok beszélnek Márki-Zayról, akit egy fiatal nő igazi szentnek nevezett. Ezek a fiatalok nem fognak bedőlni az MKKP egyre kevésbé vicces vicceinek, amelynek legutóbbi „békemenete” valami bukás volt

Balogh S. Éva írásait magyar nyelven közli az Újnépszabadság https://ujnepszabadsag.com/