Egészpályás letámadás helyett egészpályás védekezés?

Posted by

szeka
>Most olyan választás jön, amelyet akkor is a Fidesz nyer, ha elveszíti azt. Körülbelül így lehetne megfogalmazni azt a vélekedést, amely mostanában ugyanúgy megjelent mind ellenzéki körökben, mind kormányoldalon. Nem alaptalan ez a felvetés, hiszen a Fidesz látványosan építi azt a gépezetet, amely akkor is neki dolgozik majd, ha a kormányrudat esetleg az ellenzéki összefogás ragadja magához jövő tavasszal. Az ellenzéki narratíva is főként arról szól, hogy miként lehet lebontani a NER építményét, és hogyan lehet kipöckölni a helyükről a Fidesz által bebetonozott pártkatonákat, akik pozíciójuknak köszönhetően blokkolhatják egy új kormány intézkedéseit.

hvg_86.jpg

Még soha nem beszéltek olyan sokat egy lehetséges kormányváltás következményeiről az elmúlt 30 évben, mint most. Ez a fejlemény egyrészt zavarja a kormánypártot, ugyanakkor igyekszik megnyugtatni a híveit arról, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Egyrészt ismét lehet olyan szerencséje a Fidesznek, mint 2015-ben, amikor a menekültválság keltette bizonytalanságot meglovagolva az ország megmentőjeként emelte pajzsra vezérét. Másrészt Orbán Viktornak vannak olyan kommunikációs szakemberei, akik szinte a semmiből képesek elővarázsolni olyan ellenségeket, akik ellen csakis a mostani kormány védheti meg a magyar embereket.

Egyelőre azonban nincs jele semmilyen komolyabb fordulatnak, hiszen jelenlegi állás szerint a fő üzenet az, hogy nem szabad visszaengedni a hatalomba a szemkilövető Gyurcsány Ferencet és szövetségeseit. Ez alkalmas a tábor egyben tartására, ám ennek növeléséhez, kiszélesítéséhez kevés. A Fidesz attól sem riad vissza, hogy teljesen átfazonírozza a 15 évvel ezelőtti eseményeket, és úgy állítsa be a volt kormányfőt és feleségét, mint akik az erőszaktól sem riadnak vissza, ha a hatalom megtartása a cél. Mostanában azonban az emberek inkább arról beszélnek, hogy Orbán Viktor sem finnyáskodik, amikor 12 éves regnálását kellene meghosszabbítani erősen megkérdőjelezhető módszerekkel.  Olyan stratégiai pozíciókat erősített meg, mint az ügyészség vezetése, vagy a médiahatóság irányítása, és nem beszéltünk még arról, hogy még a választások előtt köztársasági elnököt választ a parlamenti többség, és az Alkotmánybíróság is szinte kivétel nélkül a Fidesz delegáltjaiból áll.

A Fidesz köreiben sokan úgy látják, hogy kezd a párt hátrányára válni az, hogy kiváló kommunikációja révén szinte bármit képes volt elhitetni az emberekkel. Lényegében teljesen egybemosták a valóságot és a kommunikációs gépezet által felépített fikciót az emberek tudatában, így bármi történt a világban, azt a Fidesz a saját javára tudta fordítani. Mostanra azonban a valóság kezd önálló arculatot ölteni, főként a koronavírus-járvány miatt. A kormány kommunikációja a vírussal kapcsolatban azért válik el végletesen a valóságtól, mert egyrészt elbeszél mellette, másrészt az emberek elég szoros kapcsolatba kerültek a járvánnyal, így a fikciókból hazugságok lesznek.

Érezhető tehát a Fidesz berkein belül is, hogy a régi módszerek már nem működnek megfelelően, a párt kommunikációját kétkedve fogadják az emberek nem csupán a járvánnyal kapcsolatban, de más témákban is kezd elpárologni a kormány hitele. Látják azt is jobboldali körökben, hogy Orbán biztonsági játékba kezdett, vagyis saját kádereinek hosszú évekre történő bebetonozásával már egy ellenzéki győzelmet sem zár ki a jövő tavaszi országgyűlési választásokon. A mindig magabiztos kormányfő ezzel elég rémisztő üzenetet küld a sajátjai felé: Készüljetek, mert elképzelhető, hogy ellenzékbe fogunk vonulni.

Persze, Orbán Viktort nem abból a fából faragták, mint aki csak úgy meghátrál egy ellenzéki összefogást látva. A körkörös védelem kialakítása annak is szól, hogy nem érdemes kormányváltásban gondolkodni, mert a győztes mindenképpen ő lesz. Olyan stratégiai pozíciókat erősített meg, mint az ügyészség vezetése, vagy a médiahatóság irányítása, és nem beszéltünk még arról, hogy még a választások előtt köztársasági elnököt választ a parlamenti többség, és az Alkotmánybíróság is szinte kivétel nélkül a Fidesz delegáltjaiból áll. A kormányfő tehát arra számít, hogy mindenképpen alkupozícióban lesz a választás után, így a hatalmat részben vagy egészben meg fogja tartani. Valószínű, hogy egészpályás letámadás helyett egészpályás védekezésbe fogott, így reményei szerint mindenképpen egyben tudja tartani a táborát, pártja vezetői és a most bebetonozott káderei pedig nem lesznek együttműködők egy új kormánnyal. Mert, ahogy egy nem dakota jéghokis, Wayne Gretzky mondta: „Egy jó jégkorongozó ott játszik, ahol a korong van. Egy nagyszerű jégkorongozó ott játszik, ahol a korong lesz.”
Szegedi Kattintós