Závecz Research: az ellenzéknek előnye már érzékelhető

Posted by
  • A Demokratikus Koalíciónak 11-ről 13 százalékra bővült a támogatottsága.
  • A Jobbik tábora most 11 százalékos, egy kicsivel, 1 százalékponttal kisebb, mint szeptemberben.
  • Az MSZP-nek minimálisan, 5-ről 6 százalékra emelkedett a támogatottsága az elmúlt egy hónapban.
  • A Momentum maradt 4, az LMP 2 százalékon.
  • A Párbeszéd 1-ről 2 százalékra bővítette táborát, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt továbbra is 1-1 százalékos.
  • A pártnélküliek aránya 25 százalék.
ZRI ZÁVECZ RESEARCH INTÉZET

 

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll 19, a harmadikon a Jobbik, 14 százalékkal. Az MSZP 7 százalékos az aktív választók körében, a Momentum 4 százalékos. A Párbeszéd a biztos szavazók csoportjában 3 százalékon áll, az LMP 2 százalékon, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékon.

 

ZRI ZÁVECZ RESEARCH INTÉZET

 

A kutatás szerint a két politikai tömböt kibillentette egyensúlyi helyzetéből az ellenzéki előválasztás.

A ZRI Závecz Research Intézet elemzésében rámutat, az idei évben mindvégig 1-2 százalékpontos előnye volt az ellenzéknek, amelyet – figyelembe véve a statisztika szabályait – döntetlennek, lényegében azonos támogatottságnak neveztek.

Ebben a hónapban viszont érzékelhető, 4 százalékpontos előnye lett az ellenzéki pártok közös listájának.

Szeptemberben a választókorú népesség 38 százaléka támogatta az ellenzéket, ezúttal 39 százalék. A kormánypártok a múlt hónapban 37 százalékon álltak, most 35 százalék sorakozott fel mögéjük.

 

ZRI ZÁVECZ RESEARCH INTÉZET

A lakóhely típusa és az iskolai végzettség az a két szociológiai tényező, amelyek leginkább meghatározzák az erőviszonyokat. A fővárosban az ellenzéket 58, a kormánypártokat 24 százalék támogatja. A megyeszékhelyek kategóriájában jelenleg 43-33-ra vezet az ellenzék, a többi vidéki várost magában foglaló településcsoportban viszont megfordulnak az erőviszonyok: a Fidesz-KDNP 38, az ellenzéki lista 34 százalékon áll. A falvakban valamivel még nagyobb a kormánypárti előny: 39 százalékukkal szemben az ellenzék 32 százalékot kap a választóktól.

Az alapfokú végzettségűek, valamint a szakmunkás képzettségűek csoportjaiban szoros a verseny a két politikai tömb között, a Fidesz 39 illetve 37 százalékos, az ellenzék 36 illetve 38. Az érettségizetteknél az ellenzék vezet 40-33-ra, a diplomásoknál még inkább: 44-30-ra.

Mivel a kormánypárti szavazóknak valamivel nagyobb az aktivitása, mint az ellenzékieké (60%-56%), ezért a választáson részvételüket biztosra ígérő és már elköteleződött szavazók csoportjában kiélezett a versengés: az ellenzék 50, a kormánypártok 48 százalékot érnek el.

A szerkesztő megjegyzése:
A Závecz Research és a többi intézet a rendelkezésükre álló szoftverek és a régi metodika szerint pártokat mér és az olvasóknak kell összeadogatniuk az ellenzék pártjainak a százalékjait. Mikor lesz végre rendes közvéleménykutatás, amely a Fideszt és az Egyesült Ellenzéket hasonlítja össze? Mondjuk mind a 106 szavazókörben az Egyesült Ellenzék indul a kormánypárt ellen. Az is izgalmas lenne, hogy a Pártot Nem Választók közül hány százalék szavazna mégis egy Egyesült Ellenzékre? És ami a legfőbb: Hol vannak azok a szavazók, aki nem voksolnának egyik pártra se, de Márki-Zay Péterre igen????