Biden gyengül

Posted by

Richard C. Gross

 A semmiből semmi lesz
– William Shakespeare, Lear király
Amikor kisfiú voltam, nagybátyám megajándékozott egy Lionel villanyvonattal, kék és szürke személykocsijai voltak és sínei körbe-körbe futottak. Bármennyire is szerettem, egy idő után belefáradtam, hogy nézzem, ahogy körbe-körbe-körbe megy, nem megy sehova, nem ér el semmit.
Azért jutott eszembe az a régi dolog, mert most ez az Biden-kormánnyal történik, amely úgy tűnik, hogy veszít a lendületéből, ahogy puffog és pörög a kerekei ellen az obstrukciós Trump-párt és néhány saját makacs konzervatív demokrata, mint Joe Manchin III nyugat-virginiai szenátor és Kyrsten Sinema arizonai szenátor.
Ha Joe Biden elnök el akar jutni valameddig a középosztályért folytatott, nagyívű programjával, és ami a legfontosabb, a republikánus államokban elveszett szavazatok ellenére, akkor keményen kell játszania. Meg kell “állítania a GOP lopakodását”.
Biden, hogy kiforgassuk Hamletet, sokkal kevésbé rokon, de annál inkább kedves a republikánusokkal és néhány demokratával szemben, amikor enged a 3,5 billió dolláros progresszív szociális csomagjából, és hajlandó több mint 1,5 billió dollárt elvenni belőle, hogy kielégítse a szénbáró Manchint. Ő nem a kemény Lyndon Johnson.
De a nagyszabású törvénytervezet megbénítása egy dolog. Más dolog viszont megtámadni és megsebezni, az amerikai demokráciát, az ország alapjának egyik sarokkövét. És az egy személy egy szavazat joga ennek a demokráciának az egyik alappillére.

A legsúlyosabb csapás Biden programjára az, hogy a republikánusok harmadszor is elutasítják a szavazás szabadságáról szóló törvény megvitatását, amelynek célja, hogy felülírja a tizenkilenc Republikánus Párt által vezetett állam által elfogadott baljós törvényt, amelyek célja a kisebbségek szavazásának elnyomása. Ők általában a demokratákra szavaznak. És mindezt azután, hogy Manchin felhígította a törvényjavaslatot, hogy a republikánusok számára elfogadhatóbbá tegye.

(A szerkesztő megjegyzése: A szavazás szabadságáról szóló tervezett törvény négy fő részből áll: (1) leszögezi mindenki jogát a szavazáshoz, (2) segít megelőzni a választási szabotázst, megnehezítve a pártok választási képviselői számára az érvényes választási eredmény megváltoztatását; (3) megállítja azt a folyamatot, hogy egyes államokban átrajzolják a választási körzeteket az államban irányító kotmányzó párt érdekében. Ez sürgősen szükséges változás, mivel több államban már megkezdődött a 10 éves újrarajzolási folyamat; és (4) felerősíti a mindennapi adományozók ellenőrzési jogátt, és csökkenti a titkos, sötét pénzek mozgását a választásokon.)

“Nézze – hé, nézze, az egész a kompromisszumról szól” – mondta Biden a CNN által szponzorált találkozón a múlt héten. Túl sok egyoldalú kompromisszum született. Ha nem sikerül olyan nagy dolgokat elérni, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a gyermekgondozás biztosítása és a Medicare kiterjesztése – a szavazati jogról szóló törvényjavaslaton kívül -, az sok demokrata szavazónak csalódást fog okozni. Nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy Biden kampányígéretei alapján felzárkózzanak a többi nyugati demokrácia szociális programjaihoz. A Fix Our Senate, az obstrukció megszüntetését akaró szervezet talán a legtöbb demokrata nevében beszélt, amikor pénteki nyilatkozatában azt írta, hogy Bidennek és a szenátusi demokratáknak “teljesíteniük kell a kampányígéreteket és meg kell védeniük demokráciánkat – túl sok forog kockán” – írja a The New York Times.
“A józan választóvédelmi törvények három republikánus obstrukciója után itt az ideje, hogy véget vessünk az obstrukciónak, és megvédjük a szavazati jogot minden amerikai számára” – áll a közleményben.
Két fél kell a kompromisszumhoz, és a republikánusok nem hajlandóak erre. Biden, miközben ismételten kompromisszumra törekszik, úgy dönt, hogy nem vesz tudomást a kongresszusban tapasztalható polarizációról, talán azt hiszi, hogy ez ugyanaz a szenátus, amelyben 36 éven át szolgált Delaware-t képviselve.
De az idők és a szenátus politikai összetétele drámaian megváltozott. És nem az ország javára.
Miért fogadnák el a republikánusok a kongresszusban a szavazati szabadságról szóló törvényt, amikor párttestvéreik állami szinten olyan törvényeket fogadtak el, amelyek alattomos módon arra irányulnak, hogy lojális tagjaikat választási ellenőrökké tegyék, hogy megpróbálják biztosítani, hogy ők nyerjék meg a vitatott szavazatszámlálásokat.
Találgassanak, ki járna jól, ha megismétlődnének a 2020-as választások, például amikor Trump arra kérte Georgia államminiszterét, egy republikánust, hogy “találjon” 11 780 szavazatot, hogy ott megverhesse Bident. Ő ezt visszautasította. Vajon egy Trump-hűséges megtagadná, ha lesz következő alkalom?
“Ezek a törvények megnehezítik amerikaiak millióinak a kormányzásban való részvételét” – mondta Chuck Schumer, a New York-i szenátus demokrata frakcióvezetője. “Ha van valami, ami megérdemli a szenátus figyelmét, ha van valami, ami megérdemli, hogy ezen a szinten megvitassuk meg, akkor az a demokráciánk védelme azoktól az erőktől, amelyek megpróbálják belülről bomlasztani”.”
Könnyen belátható, hogy a szavazati jog rögzítése nem fog átmenni a szenátuson, hacsak a demokraták nem szavazzák meg az obstrukció megszüntetését a szenátusban. A jelenlegi szabály szerint 60 szavazatra van szükség az egyszerű többség helyett ahhoz, hogy egy téma vitája véget érjen. Ez megkönnyíti a kisebbségi ellenzék számára, hogy akadályozza a hatalmon lévő párt törvényhozását.
Manchin és Sinema ellenzi a filibuster megszüntetését. Akárcsak a demokratákkal együtt szavazó Angus King szenátor (I-Maine). Egészen addig, amíg meg nem gondolta magát.
“Arra a következtetésre jutottam, hogy maga a demokrácia fontosabb, mint bármilyen szenátusi szabály” – idézte őt az Associated Press.
Biden talán ugyanerre a következtetésre jutott.
A CNN műsorvezetője Anderson Cooper megkérdezte Bidentől, hogy véget vetne-e az obstrukciónak, hogy a demokraták elfogadhassák a szavazati jogról szóló törvényt.
“El kell jutnunk arra a pontra, ahol alapvetően megváltoztatjuk a az obstrukciót” – válaszolta az elnök.
Ha a szavazók elnyomására vonatkozó törvények érvényben maradnak, “egy lefelé tartó spirál marad csak számunkra a demokrácia üreges burka felé, ahol csak a nyers hatalom érvényesül, és annak békés átadása távoli emlékké válik” – írta Heather Cox Richardson a Substack október 19-i, “Levelek egy amerikaitól” című rovatában.
King felszólította szenátortársait, hogy “húzzák vissza országunkat a szakadék széléről, és kezdjék meg a demokráciánk helyreállításának munkáját… először egyszerűen az igazság kimondásával, majd a szent szavazati jog alapvető védelmének törvénybe iktatásával”. Ha ezt nem teszik meg, mondta, akkor elveszítjük “népünk identitását … az önkormányzatiság csodáját és … Amerika eszméjét”.
Amit a republikánusok a szavazati joggal művelnek, az ellenkezik mindazzal, amit ez az ország képvisel. És a bűn az, hogy mindez a Trump által támogatott és a republikánus csatlósai által terjesztett Nagy Hazugságon alapul, hogy megnyerte a választást. Ez erkölcsi és etikai bűncselekmény, még akkor is, ha nem lehet büntetőeljárás alá vonni.
Ó, az a villanyvonat? Az végül a Puff a sárkány sorsára jutott.

Richard C. Gross, a United Press International hazai és külföldi tudósítója, irodavezetője és külföldi szerkesztője, a The Baltimore Sun véleményoldalának szerkesztőjeként vonult nyugdíjba.

Címkép: Szavazó kör Marylandben