Minimálbér-emelés: inkább jó, mint káros

Posted by

Amikor a kis pénzűek járnak jobban
>Helyben.hu

>Az ellenzéki pártok programjának része a minimálbér adómentessé tétele, ami most 25 ezer forinttal növelné a legalacsonyabb bérűek jövedelmét. Az idei közgazdasági Nobel-díjasok egyike korábban azt igyekezett bizonyítani, hogy a legkisebb bérek emelése több hasznot hoz a gazdaságnak, mint amennyi kárt okoz a cégeknek. Húsz éve hasonló történt Magyarországon is.

A kormányra készülő ellenzéki pártok eltörölnék a minimálbér személyi jövedelem-adóját. Az idén 167 400 forint legkisebb bér esetében a 15 százalékos kulcs kiesése 25 110 forint azonnali emelkedéssel járna, nagyjából 2,3 millió embert érintene. Magának a minimálbér-emelésnek azonban van egy általános örök vitája. Főképpen a kisebb cégek félnek attól, hogy nem tudják kigazdálkodni, ugyanez kíséri Magyarországon is az évenkénti munkaadói-munkavállalói alkut. A 2021-es Közgazdasági Nobel-díj egyik kitüntetettje, az amerikai David Card egy szerzőtársával korábban átfogóan vizsgálta meg két szomszédos amerikai szövetségi állam döntéseit. Egyikben megemelték a kötelező minimálbért, a másikban meghagyták az addigi összegen. A Defacto blogban olvasható írás szerint a különféle egyéb hatásokat kiszűrve azt találták, hogy a megemelt bért alkalmazó állam határmenti gyorséttermeiben 0,6 százalékkal nőtt a foglalkoztatás, a szomszédos államokéiban viszont 2,2 százalékkal csökkent. Vagyis a nagyobb fizetésből többet költöttek gyorsétteremben az emberek, a szomszédban viszont inkább spóroltak, ami a hamburgereseknél elbocsátásokhoz vezetett.

A Defacto szerzői pár évvel ezelőtt megvizsgálták a 2000-es évek eleji nagy mérvű minimálbér-növekedésének hatásait. Akkor, 2000-2002 között 25 500-ról 50 ezer forintra ugrott a legkisebb bruttó fizetés. A statisztikai adatokból arra jutottak, hogy az alacsony keresetű munkavállalók 4 százaléka vesztette el állását, a többiek jövedelme azonban jelentősen, 21 százalékkal nőtt. Tehát az alacsony keresetű munkavállalók valószínűleg nagyon jól jártak az akkori minimálbér-emeléssel.