Márki-Zay-dossziét állított össze a Fidesz – amolyan “békaember típusú összeesküvés”

Posted by

Az iratok tartalmát Márki-Zay a sajtó rendelkezésére fogja bocsátani, valamint az internetre is feltöltenek egy összefoglalót. “Látszik ebből egyrészt, hogy a Fidesz ezzel is igyekezett beavatkozni az ellenzéki előválasztásba, másrészt, hogy milyen módszerekkel figyel meg embereket” – fogalmazott Márki-Zay. Mint tisztázta, „nem egy titkosszolgálati anyag, ez körülbelül a Kubatov-lista szintű megfigyelés”.

A politikus laptopjára és az általa vezetett hódmezővásárhelyi városháza honlapjára egyébként 3 évvel ezelőtt telepítettek már kémszoftvert. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt attól nem tart, hogy a hivatal autóját bepoloskázzák, vagy a Samsung telefonját lehallgatják, esetleg ellenőrzik a levelezését, ugyanis ezek közül egy sem bizalmas, „vagy ha bizalmas is, semmi olyan nincs benne, amit szégyellni kéne”.

Azt nem tudni, hogy Fideszen belül pontosan kitől kapta a DK az anyagot, de a Telex tudni véli, hogy egy vidéki fideszes önkormányzati képviselő adta át a dossziét. Márki-Zay értékelte, hogy a DK ahelyett, hogy használta volna az anyagot, inkább átadta azt neki az előválasztás utáni bizalomépítés jeleként. Megköszönte a DK-nak, hogy ezzel is bizonyították, tisztességes módon együtt lehet velük működni az ellenzékben. A dosszié konkrét tartalmáról azt mondta, nem egy titkosszolgálati anyag, inkább „CIA-ügynökös, békaember típusú” összeesküvés-elméletekről van szó, amelyek minden valóságalapot nélkülöznek, és rajta kívül még két magánszemély is érintett ezekben. A sajtót arra kérte Márki-Zay, hogy az ő nevüket ne hozzák nyilvánosságra.

Telex a DK-nál érdeklődött, a Fideszen belül honnan érkeztek a Márki-Zayra vonatkozó tippek. A párt válaszában azt közölte:„Egy vidéki város fideszes önkormányzati képviselője adta a dossziét egy DK-s képviselőnek.” A DK állítása szerint a képviselő, amikor látta, hogy Márki-Zay Péterrel kapcsolatos információk vannak az anyagban, elvitte a dossziét a DK központjába. Mindez az előválasztás második fordulójának utolsó napjaiban történt. A párt szerint a dosszié átadásával „az egyetlen helyes és normális döntést” hozták meg, és előzetesen hozzájárultak, hogy Márki-Zay nyilvánosságra hozza a dokumentumot, vagyis a mai sajtótájékoztató a DK igényének megfelelően történt– írták. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője elmondta: egy vidéki város fideszes önkormányzati képviselője adta át a Márki-Zayról összegyűjtött lejárató információkat tartalmazó dossziét egy szintén helyi, DK-s önkormányzati képviselőnek. A szóvivő tudja, hogy konkrétan ki az érintett személy, de nem árulta el.

A Városi Kurír, a HVG és a Telex alapján