Médianapló – Márki-Zay „kiváló termék”

Posted by

Zöldi László
>A legutóbbi napokban Orbán Viktor fészbukozott, Lázár János alkotmányozott, Gyurcsány Ferenc nőtt, Márki-Zay Péter nem lopott, Lendvai Ildikó pedig nem messiásozott. Lefülelt mondatok.

A választásnak mint intézménynek az egyik fő üzenete, hogy bárkiből lehet bármi. (Magyari Péter újságíró az előválasztásról, 444.hu, október 17.)

Fityiszt mutat a hazai politikai osztálynak. (Korbely György újságíró az új ellenzéki miniszterelnök-jelöltről, Alföldi blog, október 17.)

Ami eddig Lázár János problémája volt, az most már Orbán Viktoré. (Török Gábor politológus Márki-Zay Péterről, Index.hu, október 18.)

Mielőtt eredményt hirdetnek, várják meg, hogy mi is indulunk. (Kocsis Máté Fidesz-politikus, YouTube.com, október 18.)

A támadhatóak, a vitatható múltúak lépjenek hátra, akkor is, ha pártelnökök! (Kökény Mihály szocialista politikus, Újnépszabadság, com, október 18.)

Dobrev Klára nem annyira népszerűtlen, mint Gyurcsány. (Virág Andrea politológus, hvg.hu, október 19.)

Az ellenzék a múlt héten megtartotta a Gyurcsány-ellenes népszavazást. (Kohán Mátyás publicista, Mandiner.hu, október 19.)

Marketingesként azt látom, hogy „kiváló termék”. (Gurzó Ákos, a hódmezővásárhelyi polgármester kommunikációs stábjának vezetője Márki-Zay Péterről, 444.hu, október 20.)

Mennék én 23-án ellenzékként ünnepelni, de sajnos le vagyok váltva. (Föld S. Péter újságíró, Facebook.com, október 20.)

A magyar kormány megint felvett egy 4000 milliárd forintos gigahitelt. (Holoda Attila energetikai szakértő, 168 Óra, október 21.)

Pontosan tudtam, hogy 50-50 százalék az esély. (Farkas Bertalan űrhajós a Földre való visszatérésről, Hajdú Online, október 21.)

A magyarok egy békés és alkotmányos forradalommal befejezték a félbe hagyott, sőt elsikkasztott rendszerváltást. (Lázár János Fidesz-politikus Makón az Alaptörvényről, Délmagyar.hu, október 22.)

Nagyra nőttünk. (Gyurcsány Ferenc DK-politikus a Demokratikus Koalícióról, atv.hu, október 22.)

A DK-s kemény mag bizony B-közép. (Stumpf András újságíró, ATV, október 22.)

A liberális network értelmisége belátta, hogy nem érdemes egy DK vezette ellenzékre váltani a jelenlegi hatalmat. (Puzsér Róbert publicista, Magyar Hang, október 22.)

Isten ments a politikai megváltóktól! (Lendvai Ildikó szocialista politikus, hvg.hu, október 22.)

A megszállóknak most nem lőfegyverük van, hanem Facebookjuk. (Orbán Viktor miniszterelnök, Hír TV, október 23.)

A Facebook lőfegyver. Kösz. Annak is szántuk. (Szűcs Gábor Róbert közgazdász, volt diplomata, Facebook.com, október 23.)

Nekem mára ez az ország nem a hazám. (Ungváry Rudolf író, Népszava, október 23.)

/”Mitől jobb jelölt ön?”/ Attól, hogy nem lopok. (Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, Transindex.ro, október 24.)

Az ellenzék üstököse. (Kabai Domokos Lajos újságíró Márki-Zay Péterről, Bekiáltás.blog, október 24.)

Hogyan lettek a tankokból bankok?

Zöldi László
>Középiskolai osztálytársam Floridából hívott fel, mondván, hogy elírtam valamit. Kritikus, de jóindulatú olvasom, aki ezúttal félreértett. Kétségtelen, hogy a fészbukos üzenőfalamon zajló digitális mondatversenyben tegnap és ma is idéztem ugyanazt a mondatot. Elismerem, hogy két különböző névvel, ebből azonban korántsem elírás következik, hanem az, hogy vita robbant ki a „Kimentek a tankok, bejöttek a bankok.” mondásról.

Pápai Gábor, aki két kötetemet is illusztrálta a karikatúráival, nem Szűrös Mátyásnak tulajdonította a szállóigét, hanem Balaskó Jenő avantgárd költőnek. Majd pontosított, írván, hogy Kiss Dénes költőtől származik. Hozzászólt Föld S. Péter újságíró kollégám is, és azzal mentegette Szűrös Mátyást, a harmadik köztársaság kikiáltóját, hogy „ő csak idézte” a közkeletű mondást. Igen ám, de a politikusok hajlamosak arra, hogy idegen tollakkal ékeskedjenek. Ahogy Orbán Ottó költő megjegyezte, „A költő ártatlanabb, mint a politikus, legfeljebb rímeket lop.” (168 Óra, 2001.10.25.)

Megígértem a tegnapi vitapartnereknek, hogy utánanézek a részleteknek. Kiderült persze, hogy Torgyán József magának tulajdonítja az elsőséget: „Ezért fűztem be 1988 végétől szinte minden beszédembe, hogy „elmennek a tankok, de jönnek helyettük a bankok”. (Hetek, 2011.11.11.) Szavait nem vonom kétségbe, de a bejegyzés utáni összeállításból kibontakozik, hogy egyelőre csak a második egy 1994-es mondattal. Megelőzi Kósa Ferenc filmrendező, aki egy pécsi újságban hozta össze a tankokat a bankokkal.

Kiss Dénest azért nem tekintem a szerzőnek, mert 1998-ban jelentette meg saját kiadásban a Bejöttek a bankok című kötetét, amelyben a címadó költemény refrénje a gyakran idézett szállóige. Márpedig a kiadói fülszövegből tudható, hogy „az 1994 óta írt verseiből ad közre válogatást”. Máskülönben óvakodnék a lopás kifejezéstől. A mondások legjobb magyar szakértője, Alexander Bernát filozófus szerint a névtelen közmondás a nép szállóigéje, és a névvel összeköthető szállóige az értelmiségiek közmondása. Szabad préda tehát.

moricka.net /Giddy rajza

Sokan veszik a szájukra, formálgatják, faragnak rajta, néha csak egy betűnyit. Az utókor pedig annak adja, aki a legnevesebb közülük. Egyelőre több jelöltem is van. Azért próbálkoznak a tankos-bankos hasonlat átalakításával, kikristályosításával, mert annak kifejeződését látják benne, hogy sikerült elfuserálni a rendszerváltást.

Tíz mondat a tankokról és a bankokról

A tankok gyarmatából a bankok gyarmatává válhatunk. (Kósa Ferenc filmrendező, szocialista politikus, Vasárnapi Dunántúli Napló, 1990. február 25.)

Elmentek a tankok, de itt maradtak a bankok. (Torgyán József kisgazda politikus, Délmagyarország, 1994. január 18.)

Nem akartuk azt, hogy a tankokat a bankok váltsák fel. (Pongrátz Gergely 56-os felkelő, a Corvin-közi ellenállók parancsnoka, Pest Megyei Hírlap, 1994. augusztus 30.)

Újra rabok lettünk, a pénz rabjai. Ahogy a kesernyés vicc mondja: „kimentek a tankok, bejöttek a bankok”. (Bartalus Ilona zenepedagógus, Mezőkovácsházi Hírlap, 1999/július)

Kimentek a tankok, s bejöttek a bankok. (Szűrös Mátyás volt MSZMP- és MSZP-politikus, Zalai Hírlap, 2003. október 24.)

Kimentek a tankok, bejöttek a bankok. (Novák Előd Jobbik-politikus, Napló, 2011. október 25.)

Sokak számára a rendszerváltás csak annyit jelent, hogy „a tankok kimentek, és a bankok bejöttek”. (Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, Szolnoki Napló, 2012. október 10.)

Ide kívánkozik Csurka István mondata, miszerint kimentek a tankok, bejöttek a bankok. (Mesterházy Nagy Dalma újságíró, Rábavidék, 2013. július 16.)

/Putyin embereiről/ Külön öröm, hogy nem tankokkal jöttek, hanem bankokkal. (Mesterházy Attila szocialista politikus, ATV, 2019. november 4.)

/Kiss Dénesről/ Tőle van az elhíresült mondat, melyben benne van az 1990-es rendszerváltás tragikus lényege: „kimentek a tankok, bejöttek a bankok”. (Borbély László irodalomtörténész, Lyukasóra, 2021/1.)

Médianapló, 2021. október 25.

Címkép:  MZP