Március 15-én legyünk százezren!

Posted by
Rényi András
>A tegnapi naggyűlés félsikerét én két dolognak tudom be: egyrészt az előválasztás elcsúszása és a vártnál nagyobb turbulenciája miatt nagyon későn kezdték szervezni, a pártok és apparátusaik elfáradtak az előválasztási kampányban. Egy ilyen nagy eseményt három-négy héttel korábban ki kell találni, és ez jól mutatja, hogy a most összeállt ellenzéknek még nincs koordinált kommunikációja. Mostantól – miközben a háttérben nyilván zajlanak majd a lista-állítással kapcsolatos alkudozások -gőzerővel kell elkezdeni a kampánycsapat összerakását, a kampánystratégia, a közös név, arculat, hívószavak stb. kitalálásának munkáját. A Fidesz ebben utcahosszal vezet. De ne mérjük az összességében milliárdos költségbe került és hónapok óta hatalmas apparátussal előkészített “békemenet” létszámát az ellenzék három nap alatt nulla forintból összedobott naggyűléséhez.
Másrészt: magam is szerettem volna kimenni, családi okból nem sikerült. Most mégsem éreztem azt, hogy bűn nem ott lenni: csaknem tizenkét éve mindenhol ott voltam, mert a tüntető tömeg létszáma volt az egyetlen mérőszáma annak, hogy van-e ellenállás, van-e erő ezen az oldalon is. Néha úgy lehetett érezni, hogy van, de többnyire inkább úgy, hogy nincs és nem is érdemes újra meg újra kimenni az utcára. Az előválasztás kimagasló és vitathatatlan sikere ezen is döntően változtatott: már látjuk, hogy sokkal komolyabb erő készülődik,mint korábban bármikor. Ha a fideszesek a tegnapiak alapján elhiszik a saját propagandájukat a csenevész és szedett-vedett ellenzék percemberkéiről stb. akkor tiszta haszon, ami tegnap történt. Persze nem hiszem, hogy OV komolyan is gondolja a saját ócska retorikáját, ezért menekít és betonoz ezerrel. Mindenesetre, az ellenzéki választók szerintem talán azért sem mentek tegnap százezrével az utcára, mert most már enélkül is tudják és érzik, amit eddig más módon nem volt módjuk megtapasztalni.
Ha én a még nem létező kampánystáb tagja volnék, már MOST (!) meghirdetnék egy nagy menetelést 2022. március 15-ére azzal a jelszóval, hogy a kampány csúcseseményén (tehát akkor, amikor igazán fontos lesz, hogy ne maradjunk le a látványos erődemonstrációk versenyében sem), legyünk majd legalább SZÁZEZREN. Ezt a célszámot bátran be is jelenteném. Mert egy ilyenhez már minden politikai feltétel adva van – már csak gondosan megtervezni, szervezni és folyamatosan kommunikálni kell. Csak szólok, a fidesz/cöf már bejelentett egy békemenetet akkorra: ők csak tudják.
Most már mi is tudhatjuk.