Kompország

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Tudom, már a cím is elcsépelt. Ady szòleleménye több mint évszázados. Na de nem én csépelem el, hanem az ország maga, amely évszázadok òta képtelen kilépni a szürkezònábòl és végre eldönteni, hogy a nyugati kultùrkörhöz akar e csatalakozni, vagy mentálisan vissza akar térni a “kipcsak gyökerekhez”.
Persze még ez sem igaz, mert a lakossàg nagyobbik fele ezt màr régen eldöntötte. Egy kisebb, de az ország jövője szempontjábòl nagyon is jelentős része, nemcsak mentálisan, hanem földrajzilag, a lábával is eldöntötte, hogy a maga, meg a családja sorsàt végképp a nyugathoz köti. De felmérések szerint még az itthon maradottak tùlnyomò többsége is, a nagyon is nyugati, EU híve.
Abszurdisztán mégis, mindezek ellenére, egymás után többször is olyan hatalmat választott maga fölé, amelynek egyik fő mondanivalòja, hogy, veszett kutyához hasonlòan, harapjunk bele a kenyeret adò kézbe.
Ki érti ezt?
Ki érti, hogy a nép közel fele egy nyilvánvalòan egyre betegebb elméjű diktàtor hagymázas ordítozásàn csüng nemzeti ünnep címén? Azon ujjong, hogy a vezér elátkozza annak az orszàgnak a másik felét amelyet normális demokràciában egyként szolgálnia kellene. Ki érti, hogy amiket összehord annak tùlnyomò töbsége átlátszò hazugsàg, mégis a feltüzelt hívők milliòs tömegét ez nemcsak nem zavarja, hanem kifejezetten kedvükre valò?
Igaz a tömeghisztéria jelensége jòl ismert a történelemből. Miként az is, hogy az hová szokott vezetni.
Mégis ùjra megtörténik, ha egy orszàgban, szerencsétlenségére, egy lelkiismeretlen politikai kalandor kaparintja meg a hatalmat.
Vannak népek, amelyek tanulnak a saját sorsukbòl.
Mások meg, ostobaságuk büntetéseként, arra ítéltetnek, hogy ùjra át kelljen élniük azt.
Megérdemlik a sorsukat(?)