Kiforgatott történelem, ellenzéki remények

Posted by

Szeka

>Csak hihető hazugságokkal érdemes kampányolni. A politikai marketing e kikezdhetetlen törvényét meg lehet sérteni, de annak súlyos következményei lesznek. A Fidesz most úgy tűnik, hogy a politkai sci-fi és hitelesség közti szűk mezsgyére tévedt, és ha nem térnek vissza a hihető hazugságok világába, akkor a párt leveszítheti a 2022-es választást. A kormányzati többség érzékeli a veszélyt, ám Márki-Zay Pétert most olyan elánnal igyekeznek ellehetetleníteni, hogy az átlátszó hazugságok világában keresnek eszközöket az ellenzék miniszterelnök-jelöltje ellen. Az idei október 23-i megemlékezések lassan már nem is az 1956-os eseményeket idézik fel, hanem sokkal inkább a 2006-osokat. Legalábbis kormányzati oldalról erősen átüt az a szándék, hogy ne a szovjet csapatok által vérbe fojtott forradalmi eseményekről szóljon ez a nap, hanem az egykori Gyurcsány-kormány ármánykodásai és az ellene fellépő tömeg demonstrációiról. Az Orbán-adminisztráció ezzel egyrészt kikerüli azt a problémát, hogy az oroszok dicstelen szerepéről kelljen beszélni az ’56-os események kapcsán, másrészt hamis történelmi mítoszt vetít a 2006-os utcai megmozdulások köré.

Orbán Viktor régóta próbálja úgy átformálni a közelmúltat a magyar polgárok tudatában, hogy abban kiemelkedő szerepe legyen saját pártjának. Ezt láttuk a rendszerváltás eseményeinek átfazonírozása kapcsán, és most ez a szándék köszön vissza a 2006-os utcai zavargások átértelmezése kapcsán is. Orbán fekete-fehér világképet kínál választóinak, melyben csak rajtunk múlik, hogy a sötét oldat vagy a Fideszt választják. Mert nála minden, ami nem a „polgári oldal” értékrendjét tükrözi, az vagy kommunista csökevény, vagy Soros György ármánykodása, és most megismerjük Gyurcsány Ferencet is új szerepkörében, aki jelenleg az ügyeletes gonosztevő Magyarországon.

A Fidesz kommunikációs hadserege most olyan hihetetlen erősségű zárótüzet küld ugyanis a volt miniszterelnökre, mintha attól tartana, hogy az ellenség kiugrál a lövészárkokból, és lerohanja a Fidesz védővonalait. A taktika egyszerű, és általában hatékony: kijelölni a főkolompost a másik oldalon, és mindenkit az ő vazallusának kell beállítani, aki a Fidesz legyőzésére szövetkezik. Ez egy hihető hazugság volt mindaddig, amíg meg nem nyerte az ellenzéki előválasztást Márki-Zay Péter. A Fidesz ugyanis betárazta fegyvereit Dobrev Klára és Karácsony Gergely ellen, erre jött a hódmezővásárhelyi polgármester, és a maga kiszámíthatatlanságával újratervezésre kényszerítette a kormánypárt kommunikációs csapatát. Ha meg tudja győzni az embereket egy harmadik út lehetőségéről, akkor nagyot hasíthat akár a kormánypárti szavazók köréből is, a bizonytalanokat pedig egészen biztosan maga mellé tudja állítani.

Ám a Fideszt enélkül is annyira bosszantotta az előválasztási csatározás, hogy alig várták, hogy visszavegyék a kezdeményezést az ellenzéktől. Ezért történhetett meg az a meglehetősen suta fordulat, hogy a gonosz háttérhatalomként funkcionáló Gyurcsány mellé Karácsony és Dobrev helyére egyszerűen bemontírozták Márki-Zay Pétert. Ez amellett, hogy kevés fantáziáról árulkodik, azt is jelenti, hogy a Fidesz egy percet se akar elvesztegetni abból az időből, amit a vásárhelyi polgármester karaktergyilkosságára szán. Ez a fegyver azonban visszafelé sülhet el, hiszen csak a leghűségesebb kormánypárti szavazók hihetik azt, hogy Márki-Zay is Gyurcsány köpenyegéből bújt elő.

Kétségtelenül, sokkal egyszerűbb egy kommunikációs kampányt felépíteni arra, hogy a gonosz visszatérésre készül, és bárki is vezeti majd a közös ellenzéki listát, az Gyurcsány Ferenc bábja lesz. Márki-Zaynak nehéz dolga van olyan szempontból, hogy mindenképpen együtt kell majd működnie a legerősebb ellenzéki párttal, így Gyurcsánnyal nyilvánosan vagy zárt ajtók mögött egyeztetnie kell, ugyanakkor kellő távolságot is kell tartania a volt kormányfőtől és a DK-tól. A Fidesz majd azon lesz, hogy Gyurcsány személyén keresztül hiteltelenítse Márki-Zay Pétert, és abszurd módon akár még a 2006-os eseményeket és az öszödi beszédet is felhasználják ellene.

A kormánypárt most úgy látja, hogy a Gyurcsány és állítólagos köre elleni hajtóvadászat a legjobb módja annak, hogy egyben tartsa saját szavazótáborát, és elbizonytalanítsa azokat, akiknek ugyan elegük van a Fidesz országlásából, de Gyurcsányt se sírja vissza. Nem túl merész állítás ezért az, hogy Márki-Zay ügyességén és politikai érzékén múlik az, hogy a kormánypárti agitátorok eredménnyel járnak-e. Ha meg tudja győzni az embereket egy harmadik út lehetőségéről, akkor nagyot hasíthat akár a kormánypárti szavazók köréből is, a bizonytalanokat pedig egészen biztosan maga mellé tudja állítani.

Fotó:444.hu

Orbán Viktor is érzi, hogy kemény dió lehet számára az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Egyrészt, mert egy legitim ellenzéki előválasztáson győzött nagy fölénnyel, másrészt nehéz lesz rásütni, hogy valamilyen háttérhatalom érdekeit szolgálja. Hogy Márki-Zay valóban leváltotta-e az ellenzéket, rövidesen kiderül, de ha netán sikkel jár, akkor Orbán Viktornak össze kell kapnia magát, mert egy politikától megcsömörlött országban egy harmadik utas civil még akkor is jó eséllyel száll vele szembe, ha mögötte civakodó pártok sokasága áll. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ha kocsmai verekedésbe keveredsz, a legnagyobb pofont annak tartogasd, akitől a legjobban tartasz.”

Szegedi Kattintós blog

Címkép: A Békemenet eleje