Gyurcsány Ferenc: Nem a zsarolás koalícióját építjük

Posted by

Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt már érezni lehetett, hogy az Orbán-kormány ellen szükség lesz egy sokszínű, demokratikus ellenzéki együttműködésre. Ez lett végül a Demokratikus Koalíció. “Hölgyeim és uraim, megérkeztünk” – közölte, majd hozzátette: az ellenzéknek jár az, hogy képes legyen fellépni az Orbán-rendszer ellen. Szerinte az elmúlt időszakban kiderült, hogy a DK-nak van “még egy kitűnő politikusa”, aki nem más, mint Dobrev Klára, a párt előválasztási miniszterelnök-jelöltje.  Gyurcsány szerint jelenleg a politikában a személyes névmások küzdelme zajlik: az egyik oldalon állnak azok, akik “én”-ben és “mi”-ben fogalmaznak, van konzervatív gőg és van baloldali gőg, a kizárólagos igazságok hordázásának gőgje, a csak nekünk van igazunk gőgje, és “aki nem velünk van, az leginkább nincs” – vélekedett a pártelnök. Szerinte a DK ugyanakkor szívesebben fogalmaz úgy, hogy “te” vagy “ti”, mert “érti a felelősséget érted is, hogy ez a te világod is”.

A pártelnök beszélt az előválasztásról is, szerinte a DK-t az a 43 százalék támogatja, aki rájuk szavazott. “Az elég sok, az velünk van” – mondta Gyurcsány, aki azt javasolja mindenkinek, szerezze meg a maga 43 százalékát. Közölte, a politika ma a szavak és fogalmak harca, és egy magát komolyan vevő politikai erő nem hagyhatja, hogy az ellenfél fogalmi készletével határozza meg önmagát. “Ha az ember egy pillanatra is elfogadja e rendszer ellenzék meghatározását, ha megengedi neki, hogy az ő értelmezése váljon uralkodóvá arról, hogy mi kik vagyunk, miért küzdünk, akkor már nem kell harcba menni, akkor annak tessék hazamenni” – jelentette ki.

Gyurcsány szerint a DK soha nem engedte meg, hogy a mai hatalmon lévők véleménye legyen önmagára nézve a perdöntő, amikor belenéz a tükörbe. Hozzátette, a politika szempontjából rendben van az is, ha a kormányközeli megmondóemberek aljas jelzőkkel minősítik és illetik az ellenzéket és őket. “Azzal valójában, a politika nyelvén megdicsértek bennünket” – közölte. Ezután a pártelnök kifejtette a jövővel kapcsolatos terveit is. Szerinte mostantól az a legfontosabb, hogy segítsék és ne gátolják az ellenzéki összefogást, hogy valójában mindegy, ki milyen úton, de mindannyian eljussanak a végső célig. Elmondta, a mai politikában fontos kérdésnek számít, hogy ha 2022 tavaszán nyer az ellenzék, Márki-Zay Péter kormányfőnek lesz vagy nem lesz saját frakciója. Gyurcsány szerint ez mellékes, mert valójában mindegyik frakció őt fogja szolgálni.

“Nem lesz parlamenti kormányzás” – mondta Gyurcsány, aki szerint a feladat világos: a döntések a parlament kezében lesznek, a kormány ezeket a döntéseket fogja végrehajtani. Azaz a parlamentnek a törvényhozás, a kormánynak pedig végrehajtó hatalomként a napi munka terhe és a jótétemények feladata nyomja majd a vállát. Szerinte a “fiatal demokráciának” jót fog tenni, hogy jobban látja, a felelősség osztott, de mégis közös. Elmondása szerint, habár sok frakció lesz, ők nem a zsarolás koalícióját, hanem az együttműködés koalícióját építik a kormánnyal szemben. Szerinte nem azért mennek a parlamentbe, hogy akadályozzák a kormány munkáját, hanem azért, hogy a kormány mögötti többségként támogassák azt. “Egységes és erős ellenzékből egységes és erős kormány fog létrejönni, és ezt egységes és erős parlamenti többség fogja ezt a kormányt támogatni, amelynek élén Márki-Zay Péter fog állni” – jelentette ki.

A pártelnök beszédét azzal zárta, a hosszú őszi estéken sokan most filmet néznek, és sokan a kormány körül az elmúlt napokban “átmentek filmajánlóba” és egyetlen filmet reklámoznak. Szerinte mindenki nézze végig, hogy mi áll a világ száz legjobb filmjének listáján, és abból válasszon. “Az, a film, amelyikről mostanában sokat beszélnek, az nincs köztük, az egy másik listán lesz majd” – zárta beszédét Gyurcsány Ferenc, a Kálomista Gábor Elkxrtuk című filmjét nem említve.

Kiemelt fotó: Erdős Dénes / Népszava

Új Hét via Népszava