A főgonosz Dobrev Klára vodkával küld harcba részeg rendőröket

Posted by

A magyar kormány propagandafilmje bombákat robbant

>A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Egy korábbi bejegyzésemben már bemutattam Kálomista Gábort, aki politikai thrillerként beharangozott filmet készített azokról a drámai eseményekről, amelyek 2006. szeptemberében és októberében zajlottak Budapest utcáin, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök MSZP-s parlamenti delegációhoz intézett beszéde a Fidesz politikusainak kezébe került. Ebből a beszédből néhány gondosan kiválasztott sort a Magyar Rádió, az ország “közszolgálati” rádiója tett közzé. Ez a beszéd a Fidesz és Orbán Viktor segítségével politikailag tönkretette Gyurcsányt. Ennek ellenére még mindig ő a kormánypropaganda fő célpontja. Tekintettel Kálomista szoros kapcsolataira az Orbán-rezsimmel és a film időzítésére, a legtöbb kommentátor azt gyanította, hogy a film a kormány, sőt talán magának Orbán Viktornak a konkrét felkérésére készült.

Kálomista már jóval a film megjelenése előtt panaszkodott, hogy túl kevés mozi volt hajlandó vetíteni az Elkxurtuk (We f…ed up) című filmet. A reakció mögött liberális összeesküvést sejtett. Panaszaira válaszul  Karas Mónika hírhedt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósága (NMHH) átminősítette a filmet művészfilmnek. Kálomista előkészítette a terepet a kisebb falvakban is ingyenes vetítésekhez, beleértve az ingyenes buszjáratokat, amelyekkel a lelkes nézőket a kultúrházakba szállítják.

Nos, elérkezett a film bemutatásának jeles napja. Szerda délután a Corvin moziban nagyszámú fideszes politikus jelenlétében mutatták be a filmet. Az összes újság és internetes híroldal újságírói ott voltak, hogy tudósítsanak arról, amit úgy hirdettek meg, mint egy filmes beszámolót a gonosz miniszterelnökről, aki személyesen utasította a rendőröket, hogy támadjanak ártatlan járókelőkre. Az általam olvasott kritikák szerzői közül sokan – és a kritikák mind negatívak voltak – nem Gyurcsány-rajongók. Sőt, a film legvadabb kritikája a Magyar Hang Gulyás Balázsától származik, aki a politikai televíziós beszélgetésekben a volt miniszterelnök szenvedélyes kritikusának számít.

A kritikák közös témája, hogy a film témája nem az, amit mindenkivel elhitet. Nem Gyurcsány Ferencről és nem a hírhedt beszédéről szól. Aki megrendelte a film elkészítését, az a közelgő választási kampányt tartotta szem előtt, és mivel a Fidesz vezetése úgy gondolta, hogy Dobrev Klára a választás egyik meghatározó politikai szereplője lesz, ezért úgy döntött, hogy őt helyezi a történet középpontjába. Gyurcsány szerepére nem választottak színészt. Az a néhány alkalom, amikor néhány másodpercre látható,a  korabeli filmhíradói felvételek dicsérete.

A két igazi gazember Dobrev Klára és Szilvásy György, aki Gyurcsány idején előbb a miniszterelnöki hivatal vezetője, majd a titkosszolgálatot felügyelő miniszter volt. A Telex úgy foglalta össze a filmet, hogy az “kettejük “elképesztő és sok esetben alaptalan ámokfutása”. A két gengszter mellett Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég igazgatója az egyik főgonosz a történetben. Hann megjelenése a filmben elsőre meglepő, de 2006-ban Karácsony Gergely a Mediánnak dolgozott, így feltételezem, hogy csak így tudták bevonni a filmbe Karácsonyt, aki Orbán Viktor lehetséges politikai ellenfele lehetett volna a közelgő országos választásokon. Annak ellenére, hogy Karácsony már korábban is egyértelművé tette, hogy csak 2018-ban találkozott először Gyurcsánnyal.

Gulyás Balázs Dobrev Klára filmbeli változatát úgy jellemezte, mint “az ördögi, sötét lelkű feleséget, aki ennek megfelelően folyamatosan villogtatja a nagyon gonosz szemét, [és aki] minden szálat megmozgat. A miniszterek, köztük Szilvásy György, tőle kérnek engedélyt csalárd akcióik végrehajtásához”. A film kétharmadánál “egy ikonikus monológban a szintén gonosz Hann Endre figurája – ki tudja, milyen okból – elmondja hősnőnknek … az egész gonosz tervet. Mintha Darth Vader még idejében felfedte volna Leia hercegnőnek a Halálcsillag terveit, sőt, még a tervrajzokat is átadta volna neki”. A rendőrök a film szerint Dobrev Klára parancsára követték el a túlkapásokat, néhány üveg vodkától részegen.
Gulyás ezzel a megjegyzéssel zárja kritikáját. “Aztán hirtelen vége a filmnek, nincs katarzis, nincs lezárás, nincs tanulság, mintha egy részeg vágó véletlenszerűen vágta volna meg. Az Elkxurtukkal az a legnagyobb baj, hogy ostobasága lejáratja az áldozatok szenvedését, nem élteti át velünk a borzalmat, amit velük tettek, nem tudunk elmerülni a mélyébe. Ugyanakkor a katasztrófa rajongóit sem szolgálja ki eléggé: csak a film utolsó harmadán nevethetünk, de előtte végig kell szenvednünk egy török szappanopera első felét, ami rendkívül unalmas.”

A HVG megállapította, hogy “ha ez egy Fidesz-propagandafilm, akkor nincs mitől félni… legfeljebb attól lehet félni, hogy átalusszuk a választást”. Az újságíró úgy jellemezte a filmet, hogy “nem több, mint egy Origo cikk filmes feldolgozása”.

A premieren jelen lévő Gulyás Gergely, a hatalmas miniszterelnökséget vezető miniszter viszont úgy véli, a film érdeme, hogy hűen ábrázolja a rendőrség 2006 őszén elkövetett bűncselekményeit, ” Gyurcsánynak a választást megnyerő hazugságait és a hatalom megtartására irányuló gátlástalan törekvéseit”. Gulyás hangsúlyozta, hogy a film nem dokumentumfilm, hanem “politikai thriller”. Nem csoda, hogy Gyurcsány félt ettől a filmtől, mert az “hitelesen mutatja be a 2006-os eseményeket”, és a fiatalok most megértik, miért ellenzik még mindig sokan Gyurcsány visszatérését a politikai színtérre. Gulyás Gergelynek el kellene döntenie, hogy az Elkxurtuk egy “politikai thriller” vagy a történelmi események “hiteles ábrázolása”.

Ma este 7 óráig (EDT) a Nemzetközi Filmadatbázis (IMDb) szerint 14 942 ember nyilvánított véleményt az Elkxurtukról. Az 1-től 10-ig terjedő skálán 12 729 néző (85,2%) 1-es, 1 967 ember (13,2%) pedig 10-es osztályzatot adott. Feltételezem, hogy a rajongók többsége a Fidesz internetes trolljainak soraiból került ki, hiszen a kritikákból úgy tűnik, hogy a film tényleg olyan rossz, mint ahogy az IMDb számai mutatják.

Most nézzük meg a produkció finanszírozását. Kálomista újságírói kérdésre azt állította, hogy egy fillér sem származik a Fidesztől vagy a kormánytól. Volt magántámogatás, és hitelt is felvett. Egy másik magyar producer viszont ragaszkodott ahhoz, hogy “ilyen nagyságrendű filmes költségvetést nem dobnak össze magáncégek. Ez egy Fidesz-kampányfilm, amelynek az ötlete nyilván nem is Kálomista Gábortól származik. Máshol döntöttek róla”. A pénzt pedig úgy tűnik, hogy elpazarolták.

2021. október 22.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.