Halyna utolsó lovaglása

Posted by

Halyna Hutchins, a (Rust) Rozsda című film operatőre meghalt, amikor Alec Baldwin színész elsütötte a kellékként használt lőfegyvert.

 Julia Jacobs és Maria Varenikova
New York Times

Nem sokkal azelőtt, hogy Halyna Hutchins operatőrt halálos lövés érte egy filmforgatáson Új-Mexikóban, a kamerába mosolygott, miközben felvette, ahogy egy gesztenyebarna lovon lovagol a sivatagi bozótosban. “A westernforgatás egyik előnye, hogy az ember a szabadnapján lovagolhat” – írta a héten egy Instagram-posztjában.

Csütörtökön a 42 éves Ms. Hutchins meghalt, amikor Alec Baldwin színész elsütött egy lőfegyvert, amelyet kellékként használtak a “Rozsda” című western forgatásán, amely egy tinédzser fiúról szól, aki egy helyi farmer véletlen megölése után nagyapjával menekülni kezd. Halyna Hutchins, a film operatőre meghalt, azt követően, hogy az Albuquerque-i Új-Mexikói Egyetem kórházába szállították. A film rendezőjét, Joel Souzát aki megsérült a lövöldözésben,kiengedték a kórházból.

Ukrajnában, ahonnan Ms. Hutchins származik, barátai úgy jellemezték, mint egy temperamentumos embert, akit a tehetsége Hollywoodban is sikerre vitt, de aki soha nem felejtette el otthonát. Büszke volt a származására, mondták, és rendszeresen vissza-visszatért látogatóba. Yana Nestoliy, egy főiskolai barátja ambiciózus, céltudatos nőnek írta le, intelligens szemekkel és őszinte mosollyal. “A hollywoodi sztárok közé kerülhetett volna a kamera előtt, nem pedig a kamera mögött” – mondta Nestoliy.

Ms. Hutchins egy szovjet katonai bázison nőtt fel az Északi-sarkkörön, ahol személyes honlapja szerint “rénszarvasok és atom-tengeralattjárók vették körül”. Közgazdaságtant tanult az ukrajnai Agrártudományi Egyetemen, mielőtt a Kijevi Nemzeti Egyetem újságíró szakára váltott. Később a Los Angeles-i Amerikai Filmintézet konzervatóriumába járt. Andrij Szemenyuk, barátja és ukrán filmes kollégája a Detector Media ukrajnai médiaszervezetnek adott interjújában elmondta, hogy még akkor is, amikor karrierje Hollywoodban virágzott,igyekezett segíteni ukrán honfitársainak Kaliforniában. Halálát “ostoba, sokkoló veszteségnek” nevezte.

Szintén pénteken Alec Baldwin közleményt tett közzé a közösségi médiában, amelyben a következőket írta: “Nincsenek szavak, amelyek kifejezhetnék megdöbbenésemet és szomorúságomat a tragikus baleset miatt, amely elvette Halyna Hutchins életét”. Elmondta, hogy kapcsolatban áll az operatőr férjével, és hozzátette: “A szívem megszakad a férjéért, a fiukért és mindazokért, akik ismerték és szerették Halynát”.

Az Egyesült Államok filmeseinek körében Halyna Hutchinsra úgy emlékeztek, mint jól képzett operatőrre, aki művészi látásmóddal rendelkezett és mélyen elkötelezett volt a munkája iránt. Adam Egypt Mortimer, a 2020-as “Archenemy” (Ősellenség) című szuperhős-akciófilm rendezője, amelynek Hutchins operatőre volt, azt írta a Twitteren, hogy Hutchins kisasszony “briliáns tehetség” volt, és rámutatott a tavalyi bejegyzéssorozatára, amelyet Hutchins kisasszony munkájáról írt. Azt írta, hogy Ms. Hutchins “filmes ízlése és érzékenysége hatalmas segítséget jelentett a film megvalósításában”, képeit vizuálisan Jim Steranko képregényei inspirálták. Könyörtelenül megharcolta a csatákat, hogy ez a dolog elképesztően nézzen ki”. A helyszinelés a Guardianból és a New York Timesból a forgatás helyszínén.

 

 Címkép: Halyna önarcképe