Vitakultùra

Posted by
Kaltenbach Jenő
>”Élesedik az osztályharc”! Az érzelmek az előválasztàs vége utàn sem csillapodtak le, és ha így folytatjuk nem is fognak egyhamar. Én is egyre gyakrabban keveredek vitàba a fészen egykori barátaimmal, jò ismerőseimmel. Sőt a vita sajnos néha el is fajul, ad hominem stílusùvá válik.
Pedig végül is megengedhetném magamnak, hogy visszavonuljak. A gyermekeim elmentek innen, én meg azt az időt ami mèg hátravan már kézen állva is kibírnám. Élvezhetném a “napsugaras alkonyatot”.
Ugyanakkor, miutàn a rendszerváltàs kezdete òta, sőt egy kicsit már előtte is homo politicus voltam, nehéz ettől megválni, pedig enélkül nyugodtabb lenne az élet.
A fő baj, hogy én azokhoz tartozom, akikből mindenféle falkaszemlélet hiànyzik. Azt a demokratikus attitűdöt vallom magaménak, amely semmilyen autoritàs előtt nem hajlik meg, nézeteit szabadon választja és gyakorolja. Vonatkozott ez a mindenkori fennállò rezsimhez valò viszonyomra, amelyhez évtizedek òta kritikus a hozzáállásom. Valòszínűleg ezért is találtak annak idején alkalmasnak a “hivatásos kritikus” szerepre.
Vannak azonban akik azt vallják, hogy a Fidesznél bárki jobb, így nemcsak kritikàtlanul az ùj potenciális alternatíva szolgàlatàba szegődnek, hanem mindenkit dühödten elutasítanak, aki a gondolatszabadságát, kritikai attitüdjét továbbra is megőrizni és mindenkire vonatkoztatni akarja.
De pontosan ez a hozzáállás vetíti előre a cseberből vederbe esès veszélyét, ezért én maradok annál hogy mindent a sajàt szűrőmön keresztül szemlélek, mèg akkor is ha természetesen szàmolnom kell a saját tévedés lehetőségével.
Mégis, így talán a tèvedès veszélye kisebb, és azt belátni, korrigálni is egyszerűbb.