Márki-Zay Péter interjúja Christiane Amanpourral

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Az ellenzéki pártok támogatói körében nagy az izgalom Márki-Zay Pétern kiemelkedő teljesítménye miatt első fontos interjújában, amelyet a CNN-es Christiane Amanpournak adott. Kormányzati körökben ezzel szemben ez mély aggodalmat keltett. Újonc létére fényes teljesítményt nyújtott, és olyan szintű politikai tehetségről tett tanúbizonyságot, amely meglepte hallgatóságát. Igaz, az interjú készítője semmiképpen sem volt ellenséges vele, így ebben az értelemben könnyebb dolga volt, mint például Szijjártó Péternek, akinek az évek során kemény kérdések tömkelegével kellett szembenéznie a külföldi riporterek részéről.

Ennek ellenére Márki-Zay teljesítménye lenyűgöző volt. Kerülte azokat a hibákat, amelyeket a magyar politikusok többsége elkövet: a bőbeszédűséget és a kitérőket. Angol nyelvtudása abban az értelemben figyelemre méltó, hogy elsajátította az “idiomatikus angol nyelvet”, ami azonnal olyan természetességet teremt, ami más magyar politikusokból, még azokból is, akik jól beszélik a nyelvet, hiányzik. Az “idiomatikus” egyszerűen azt jelenti, hogy olyan “mintha egy anyanyelvén beszélő mondaná”. Természetesen Márki-Zay négy-öt Kanadában és az Egyesült Államokban töltött éve felbecsülhetetlen értékű volt számára ebből a szempontból.

Az interjúban kitért Orbán Viktor ideológiai fordulataira a kommunista ifjúsági szervezetben töltött idő óta: először a liberalizmus, majd a konzervativizmus, most pedig az antiliberalizmus felé. Márki-Zay rámutatott, hogy Orbán idővel Vlagyimir Putyin kemény kritikusából Vlagyimir Putyin csodálójává és szövetségesévé vált.

A menekültkérdés rövid megvitatása során Márki-Zay felhozta szokásos panaszát az Orbán-kormány képmutatásáról a migráció kérdésében, mivel a kormány valójában jelentős számú munkaerőt toboroz más országokból, akár Mongóliából is, hogy Magyarországon dolgozzanak. Tehát a kormány migránsellenes álláspontja csak az emberekkel való rossz bánásmódban nyilvánul meg. Ezt politikai kommunikációnak kell tekinteni, nem pedig nyíltan migrációellenes álláspontnak. Itt Márki-Zay szerintem szándékosan fogalmazott homályosan, hogy ne lehessen azzal vádolni, hogy a bevándorlást támogatja egy szolidan bevándorlásellenes érzelmű országban. Azt mondta, hogy “véget vetne a gyűlöletkampánynak, és [bevezetné] a menekültekkel való emberséges bánásmódot, bárhonnan is érkezzenek”.

Az Amanpour természetesen megemlítette Márki-Zay katolicizmusát és a magyar kormány állandó hivatkozását a keresztény értékekre, amire a miniszterelnök-jelölt kontrázott: “egy keresztény politikus soha nem fogadhatja el a korrupciót”.

Volt még ideje kitérni azokra a nemzetközi trendekre, amelyek az elmúlt években azt mutatták, hogy a populizmus veszít vonzerejéből Európában, és ezért a magyar ellenzéknek most talán nagyobb esélye van a jelenlegi kormány leváltására, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

Márki-Zay talán óvatos volt, amikor Amanpour a bevándorlással kapcsolatos nézeteiről kérdezte, de ez nem tartotta vissza Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert attól, hogy azt mondja, az ellenzéki vezető “elismerte, hogy beengedné a migránsokat az országba”, mert “azt mondta, hogy véget vet a gyűlöletkampánynak, és biztosítja a menekültek emberséges bánásmódját, bárhonnan is érkezzenek”. Deák Dániel a XXI. század Intézet munkatársa még ennél is tovább ment. Szerinte “Márki-Zay Péter tegnap a CNN-en fogadkozott, hogy bevándorláspárti álláspontot képvisel”. Deák szerint tehát Karácsony Gergely nyomdokaiba kíván lépni, aki augusztusban a Die Zeitnak azt mondta, hogy “a menedékkérők emberi jogainak biztosítása erkölcsi kötelesség és a programunk része”. Márki-Zay “a globális baloldal számára is világossá tette, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képviselni”. Tehát e jó keresztények szerint a gyűlöletkampány befejezése és a menekültekkel való emberséges bánásmód biztosítása egyenlő a bevándorláspárti állásfoglalással.

Miben bűnös még Márki-Zay? Végig hazudott az interjúban – állítja a mai Magyar Nemzet cikke. Az “Amerikából jött ember” egyik “égbekiáltó hazugsága” az volt, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság. A szerző Orbán Viktor kijelölt ellenfelét “Péter”-ként, a volt miniszterelnököt pedig a biztonság kedvéért “Ferenc”-ként emlegeti. A szerző szerint Márki-Zay megrögzött hazudozó, aki az elmúlt napokban legalább kétszer hazudott, de “rohamosan közelít Gyurcsány Gyehenna mélységeihez”, aki az őszödi beszédének Fidesz-értelmezése szerint háromszor hazudott. Hát ez primitív dolog.

Egy másik Magyar Nemzet-cikk már kifinomultabb, bár a szerző által elmesélt történet  téves. Elismeri, hogy Márki-Zay “tehetséges”, de ő egy “szélhámos”, akit (ki más?) Gyurcsány Ferenc azért választott ki, mert szövetségesei közül “ő tartja a magyar zászlót és a keresztet, és beszél a magyarságról és a hazaszeretetről”. Kezdjük azzal, hogy épeszű ember nem hiheti el, hogy Gyurcsány azért választotta ki az előválasztás győztesét, mert Márki-Zay a legjobban megfelelt a terveinek. Ellenkezőleg, a DK természetesen abban bízott, hogy Dobrev Klára nyeri az előválasztást, ami az első forduló után valószínűnek tűnt. Ami ezután történt, az bizonyosan nem Gyurcsány kívánságainak megfelelően alakult.

Sőt, épp az ellenkezője igaz, ahogy arra Török Gábor is rámutatott. “Márki-Zay Péter megválasztásával a DK-nak gondja van. Sokkal nehezebb lesz vele együttműködniük, mint Karácsony Gergely esetében lett volna”.

Az Orbán-propagandagépezet eddig semmi okosabbat nem produkált, minthogy Márki-Zayt bevándorláspártinak, hazugnak és Gyurcsány kiszemeltjének próbálja beállítani. De a vallási, hazafias és konzervatív meggyőződésének valódiságával kapcsolatos kételyek elültetése egy másik, talán hatékonyabb utat kínálhat a Fidesznek, amivel megpróbálhatják aláásni a hitelességét. A Magyar Nemzet második cikke ebbe az irányba tett lépésre utal.

2021. október 21.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.