A lélekmentő – köszöntünk Új Hét

Posted by

Kereszty András
>Minden hajnalban, 4 óra 20 perckor érkezik egy e-mail. Ágoston Hugó küldi Marosvásárhelyről. Az Új Héten megjelent friss irások címeit (és linkjeit) tartalmazza. Tessék választani. Hugó előzékeny fajta szívesen adja az Újnépszabadság számára a cikkeket. Viszonzásul persze ő is közöl saját újságában olyan anyagokat, amelyek a mi lapunkban keltik fel az érdeklődését.

Egy éve tart már ez az együttműködés. Mert az Új Hét éppen egy éves. Mondhatni, hogy az Újnépszabadság kis testvére. Mert mi most vagyunk 4 évesek.

A saját történetünkkel kezdem. 2017-ben összegyűltünk Bächer Iván kőrisfájánál és az egy esztendeje halott Népszabadságra emlékeztünk. Ott mondtam a kollégáknak, ha fizikailag halott is, a lelkét meg kellene menteni. Egy online publikációval, amely azokat a szerkesztői koncepciókat őrzi, amelynek alapján 1989-90-ben kibújt a pártlap gubójából és világszerte respektált napilappá vált. A megemlékezők egyike azt mondta ez lehetetlen, hatvan éven felüliekkel nem lehet újságot csinálni. Az elmúlt négy év bebizonyította, hogy lehet. Nem akarok számokkal dobálózni, egyet mondok csupán: 595,531 megtekintés.

Az ÚJ HÉT is hasonló küldetéstudattal lépett a nyilvánosság elé. A romániai Hét meghatározó közszolgálati fórum és műhely volt, szellemi és lelki fogódzó a nehéz körülmények között a szó nagyon széles értelmében vett értelmiség: minden olvasó számára. Értéket közvetített, értéket jelentett mind a kor közéletében, mind a magyar nyelvű sajtó történetében.

Ágoston Hugó, azt írta az október 23-án először megjelenő online lapról:  az Új Hét (www.ujhet.com) weboldal (honlap, portál) természetesen nem akar, nem is tudna olyan lenni, mint az elődje volt, de igyekszik megőrizni, átmenteni amit lehet a szelleméből, a szándékaiból, ha már a tekintélyéből és az olvasottságából nem sikerülhet is.

Ágoston Hugó hatalmasat vállalt. Mi az Újnépszabadságnál a publicisztikára, a véleménycikkekre koncentrálunk. Hugó egy komplett lapot szerkeszt. Ahogy annak idején a régi Hét “a bel- és külpolitika, irodalom, zene, képzőművészet, film- és színművészet, filozófia, humán- és reáltudományok hazai és világproblémáinak publicisztikus és esszéisztikus tükrözésével egységes valóság- és világképet alakítson ki az olvasóban”. És milyen szellemes rovatcímekkel: KÖZAKTUÁL, VÉLEM ÉN, TUDOM ÁM… Hugó, ez a remek publicista, szerkesztő egy éve csinálja a lapot.

Minden reggel – látva a 4 óra 20 perces időpontot, amikor emailje megérkezett – tisztelettel megemelem előtte nem hordott kalapomat. Gratulálok Hugó! Gratulálok Új Hét!

Címkép: Ágoston Hugó