Százan kaptak meghívót, Magyarország és Törökország egyelőre nem

Posted by

Politico

>India és Pakisztán is részt vesz. Törökország és Magyarország nem. Legalábbis ez még csak ideiglenes terv, miután a Fehér Ház elkezdte kiküldeni a meghívókat Biden “Csúcstalálkozó a demokráciáért” elnevezésű rendezvényére. Barátaink a Foreign Policy-nál egy csomó részletet közöltek a december 9-10-i virtuális csúcstalálkozóról.

Néhány fontosabb információ:

– A cél az, hogy ne kevesebb, hanem inkább több részvevő legyen. Az amerikai tisztviselők azonban meghúzták a határt olyan országok esetén, mint Törökország és Magyarország, amelyek messzire sodródtak a demokratikus kormányzástól.

– A meghívottak listája a kormányügynökségek közötti komoly egyeztetések eredményeként született meg, de még mindig lehetséges, hogy a reakcióktól függően újabb kört küldenek ki.

– Az Egyesült Államok stratégiai megfontolásai is szerepet játszanak. Valószínűleg ezért küldtek meghívást egy olyan országba, mint India, ahol aggályok merültek fel a demokratikus helyzet miatt, de amelyet Biden kulcsfontosságú szövetségesnek tart a Kína elleni küzdelemben.

– A legkevesebb meghívást a Közel-Kelet kapta. Izrael természetesen meghívást kapott. És lehet, hogy még egy országot meghívnak a világnak ebből a részéből.

– Várhatóan minden vezető csak néhány percet kap a beszédre ezen az első online találkozón. De 2022 a “cselekvés éve” lesz, amely, ha minden jól megy, jövőre egy élő csúcstalálkozóhoz vezet.