Márki-Zay ellen készül a Fidesz propagandagépezete

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

>Balogh S. Éva
>Egy évvel ezelőtt az Orbán-rezsim új propagandaközpontot hozott létre, amelynek célja a kormányzati üzenetek és a kampányvitriol terjesztése a közösségi médián keresztül. Ezt a központot “Megafon Központnak” nevezték el. Bár a “megafon” tökéletesen jó angol szó, ebben az esetben inkább majdnem szinonimáját, a “bikatülköt”-t választom, mert szerintem jobban illik arra a fajta elektronikus hangosításra, amivel a központ résztvevői foglalkoznak.

A Megafon Központot Rogán Antal kabinetirodája találta ki Orbán Viktor közvetlen felügyelete alatt, de a fejlesztés gyakorlati részleteit az Alapjogokért Központra (AJK), egy kormány által finanszírozott agytrösztre bízták, amely tavaly közel egymilliárd forintot kapott a kormány számos álalapítványának egyikén keresztül. A szervező Kovács István, az AJK egyik igazgatója volt, aki nem sokkal a megalakulás után kijelentette, hogy mivel az ellenzék nagyon aktív a közösségi médiában, a Fidesznek nagyobb hangerőre van szüksége. Elmondta a szokásos szöveget a Megafon pénzügyi függetlenségéről, és felhívta az üzletembereket, hogy támogassák a jó ügyet. Ezeknek a fantom üzletembereknek nagylelkűnek kellett lenniük, mert pár hónap alatt 56 millió forintot tudhatott magáénak a központ.

Mit csinál a Megafon Center a pénzzel? Az Átlátszó, amely elsőként vette közelebbről szemügyre az új szervezetet, meg volt győződve arról, hogy a központ fő célja “kormánypárti internetes huszárok képzése”. Az Átlátszónak szokás szerint igaza volt. A csoport néhány korai tagja hirtelen nagyon aktív lett a Facebookon és más hasonló oldalakon. Nyárra a központnak hét tagja volt, akiket kormánypárti influencerekké képeztek ki. Egyéni blogokat indítottak, változó sikerrel. Néhány új név viszonylag kevés érdeklődést keltett, de az ismert Fidesz-propagandistáknak mostanra már több ezer követőjük van. A Megafon a hasznosságuknak megfelelően fizeti őket. A HVG idén nyáron megszerezte a központ pénzügyeinek részleteit. A 75 ezer követővel rendelkező Rákay Philip 2019 áprilisa és 2021 júliusa között (a Facebook akkor is ezeket a dátumokat használja az adataihoz, ha az oldal később jött létre) csaknem 20 millió forint (körülbelül 65 ezer dollár) reklámbevételt kapott. A következő legjobb, Bohár Dániel (Pesti Srácok) 11 milliót, Deák Dániel (XXI Intézet) pedig 7 milliót keresett. A Megafon, amelyet a Fidesz a 2022-es választásokra tekintettel hozott létre, kulcsfontosságú a párt internetes propagandakampányának gördítésében. Az elmúlt tíz napban a Fidesz összesen 54 200 695 forintot költött közösségi médiakommunikációra a Facebook hirdetéseinek összesítése szerint. Ez természetesen plusz azon túl, amit a kormány magának a Megafonnak ad.
A Fidesz politikusai és az influencerek ugyanazt a két üzenetet próbálják a támogatóik fejébe verni. Az első, hogy Márki-Zay Péter valójában Gyurcsány Ferenc embere. A második, hogy igazából nem is jobboldali konzervatív politikus, hiszen már 2018-ban, a hódmezővásárhelyi polgármesteri címért folytatott kampánya során az összes ellenzéki párt támogatta.

Ezeket az üzeneteket az összes kormányzati propagandaoldalon közzéteszik. De még a politikusok is pénzt kapnak a Fidesztől, hogy terjesszék a Gyurcsány-Márki-Zay kapcsolatról szóló megjegyzéseket. Kocsis Máté 757 703 forintot kapott a Facebookon közzétett posztjainak népszerűsítéséért. Október 10. és október 16. között a Fidesz honlapja 22 525 678 forintot kapott ugyanennek az üzenetnek a terjesztésére és a Fidesz posztjainak kiemelésére.
Ugyanezeket az üzeneteket terjesztik a Fidesz hírportáljain keresztül is, ezt terjeszti például a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, az Origo, a Pesti Srácok és még sokan mások. De a politikusok és a Megafonon képzett influencerek e fő témák népszerűsítése mellett ügyesen igazítják ki üzeneteiket a másik oldal politikai változásaira reagálva. Tegnap például Márki-Zay az ATV-nek adott interjúban jelentette be, hogy egy hetedik parlamenti delegációt (frakciót) szeretne létrehozni. Néhány órával később Deák Dániel, a Megafon jól fizetett propagandistája kijelentette, hogy “az, hogy Márki-Zay Péter hetedik parlamenti frakcióról kezdett beszélni, vagy az, hogy az ő vezetése alatt átalakultak az ellenzéki erők, csak kommunikációs trükk”.

Néző László, a Mediaworks főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában azt mondta, hogy a kormánymédia még nem ugrott Márki-Zay torkának. “Tudjuk, milyen az, amikor egy normális, jól szervezett párt elkezd ellenségkezelésbe fogni. Annak is lehet hatása. Ott van Karácsony Gergely példája”. És úgy néz ki, hogy a rágalmazás, a becsületsértés és a bemocskolás második szakasza is elindult. Deák Dániel például ma a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy “Márki-Zay Péter időzített bomba a zavaros múltja és agresszív stílusa miatt. [Ő] egy törtető karrierista, ha úgy tetszik, baloldali karrierista, aki a baloldal támogatásával akar minél több pozíciót megszerezni”. A “zavaros múltjára” való utalás nekem arról árulkodik, hogy a hivatásos mocskolódók köszörülik az ásóikat.

2021. október 20.

Balogh S- Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.