Márki-Zay a CNN televízóban

Posted by

Interjút adott a CNN-nek Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Az interjút a híres Christiane Amanpour készítette, aki ezúttal nem állt a helyzet magaslatán. A beszélgetést azzal kezdte, hogy Orbán Viktor arról ismert, hogy elutasítja a menekültek befogadását. Hogyan vélekedik erről a kérdésről az ellenzék vezetője?
A jelenlegi magyar kormány a migrációellenes retorikája ellenére több mint ötvenezer embernek adott bevándorlási vízumot – mondta Márki-Zay. Orbán migrációs politikája nem is annyira a tettekben, inkább a szavaiban különös. Bár a kormány migrációellenes retorikát folytat, több mint 50 ezren jutottak bevándorlási vízumhoz, illetve hogy rengeteg vendégmunkást foglalkoztatnak Magyarorszáon. Orbán gyűlöletkampányt indított. Humánusan kell bánnunk az emberekkel, és soha nem szabad semmilyen közösség ellen gyűlöletkampányt folytatni.
A CNN az interjú közben bejátszott egy Szijjártó Péter-beszélgetés részletet, amelyben a külügyminiszter hangsúlyozta az ország keresztény jellegét. Márki-Zaykijelentette
Orbán Viktort nem lehet a kereszténység védelmezőjének tekintetni, benne és Szijjártó Péterben sincs semmi keresztényi. Arról beszélt, hogy a miniszterelnök még eleinte liberális volt, majd Putyin-ellenes és Európai Unió-párti, később viszont már kritizálta az uniót, ezért szerint az Orbán-rendszert nem is határozhatja meg az ideológia. A kormányt inkább a korrupció jellemzi, amit szerinte egy keresztény politikus nem fogadhat el. A polgármester beszélt a választási törvényről, amit többször is megváltoztatott a kormány, illetve, szóba hozta, hogy ismét kilenc évre meghosszabbították Polt Péter főügyész mandátumát. Márki-Zay szerint soha nem volt ekkora esély Orbánt megverni a választásokon, szerinte ehhez a miniszterelnök szavazóbázisából is sok embert kell megnyerni.

A műsorvezető idézte Krekó Pétert, aki korábban több párhuzamot vont Donald Trump és Márki-Zay között. A polgármester azonban visszautasította az összevetést, szerinte nem lehet őt összehasonlítani a volt amerikai elnökkel. Arra a felvetésre, hogy a kommunikációs stílusuk közel áll egymáshoz, azt mondta, hogy egy olyan médiakörnyezetben, ahol nem szólalhat meg az ellenzék, keménynek és szókimondónak kell lenni.
Amanpour kérédsére, hogy mit szól a januári ostromhoz a Capitólium ellen, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elsorolta, miben különbözik Magyarország és az Egyesült Államok politikája, példaként említette, hogy nálunk Orbán már lebontotta a fékek és ellensúlyok rendszerét, és hogy alkotmány helyett alaptörvényt csinált, a miniszterelnök-jelölt szerint irigylésreméltó az amerikai demokrácia és a sajtó szabadsága. Márki-Zay az interjúban elmondta, hogy szerinte a Fidesz “árulókat fog keresni az ellenzéken belül” . Álláspontja szerint a kormánypárt célja, hogy megtörje az ellenzék egységét, és ehhez végtelen anyagi forrás áll a rendelkezésére. Hangsúlyozta, hogy az ellenzéki koalíciót mindenképpen együtt kell tartani. Márki-Zay emlékeztetett, hogy a 2019-es önkormányzati választásokon már több városban is vesztett a Fidesz, abban bízik, hogy így lesz a 2022-es országgyűlési választásokon is. Itt az angol nyelvű beszélgetés