Október 23-án az Andrássy út két végénél két politikai erő gyülekezik

Posted by

Népszava megtudta a szombati közös ellenzéki demonstráció helyszínét és időpontját: azt írták, délután 4 órától az Andrássy út és a Dózsa György út sarkán, vagyis a Hősök terénél tartanak nagygyűlést az összefogás pártjai. Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint korábbi ellenfele, a DK-s Dobrev Klára is. Mindez azért is érdekes, mert Orbán Viktor miniszterelnök ugyancsak az Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésénél mond majd beszédet fél 4-től, így akár az sem zárható ki, hogy a két tábor találkozik. Egyébként oda csatlakozik majd be a Békemenet is.

“A 2006-os terror útvonalán halad a Civil Összefogás Fórum (CÖF) – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) által szervezett Békemenet október 23-án – közölte Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke. Csizmadia László elmondta: nyugodt, békés, csendes összefogással kívánjuk demonstrálni, hogy itt történt a 15 évvel ezelőtti gyurcsányi terror, amely békés emberek ellen lovas attakkal, szemkilövetéssel, csonttörésekkel, vízágyúval és viperanáspángolással fenyítette az embereket.

Az útvonal: A résztvevők 13 órakor gyülekeznek az ’56-os forradalom bölcsője, a Műegyetem előtt, majd 14 órától a Szabadság híd–Vámház körút–Károly körút–Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, ahol 15 órától részt vesznek az állami ünnepségen és meghallgatják Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.” -írta az Origo.

Jelenleg az utóbbi az egyik legérdekesebb kérdés, főleg, mióta Márki-Zay Péter az ATV-nek is azt mondta, szeretne valamilyen formában egy „civil”, vagy „néppárti frakciót” az új parlamentben. Az előválasztást szervező pártok abban már megállapodtak, hogy minden résztvevőnek lesz saját képviselőcsoportja, de az akkori állapotok szerint csak hat párt szerepelt a tervekben. Bár a Pálinkás József-féle Új Világ Néppártot is „bevették” később a megállapodásba, a jelenlegi állás szerint a jobboldali formáció maximum előkelő listás helyek alapján alakíthatna frakciót. Márki-Zay ugyanakkor pont erre a pártra építve hozná létre a frakciót, mivel – mint lapunknak elmondta – továbbra sem tervezi párttá alakítani mozgalmát. Az üggyel kapcsolatban az ellenzéki pártok egységes választ adtak: „az ellenzéki összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt az előzetes megállapodásuk szerint megkezdi a tárgyalásokat az előválasztás utáni teendőkről. Az ilyen felvetéseket ott kell megbeszélni, nem pedig a sajtón keresztül, hiszen az rombolná az ellenzéki összefogásba vetett választói bizalmat. Ehhez eddig is és ezután is tartjuk magunkat”.

Városi Kurír