Márki-Zay sikere a nemzetközi sajtóban

Posted by

Washington Post

>A magyar ellenzék egységesen felsorakozott az előválasztás győztese mögött, hogy elűzze a szélsőjobbos Orbánt, aki leszalámizta a demokráciát. Márki-Zay korábban kívülállónak számított, ám most azt hirdette meg, hogy együtt mennek tovább. Azzal érvel, hogy már nem magányos harcosok, az egész ellenzéket kell képviselniük.
A hívő katolikus politikus úgy látja, hogy Dobrevvel szemben azért erősebbek a pozíciói a miniszterelnök kihívójaként, mert jobbról és nem balról száll szembe vele. Az alulmaradt rivális nagy hátulütője ugyanakkor, hogy Gyurcsány a férje, márpedig ő az egyik legellentmondásosabb figura a magyar belpolitikában.
Nehéz dolga lesz Márki-Zaynak az ország hivatalban lévő vezetője ellen, akit azzal vádolnak, hogy központosította a hatalmat, egyoldalúan módosította a választói kerületek határait és oly mértékben tartja rajta a kezét a sajtón, hogy a Freedom House legutóbbi értékelése szerint Magyarország immár nem demokrácia, hanem hibridrendszer. Ezzel együtt általános a nézet, hogy az ellenzéknek még soha nem volt ilyen jó esélye elzavarni Orbánt. (…)
Márki-Zay Hódmezővásárhelyen már bizonyította, hogy meg tudja verni a Fideszt, és az elemző szerint most az ellenzéknek sem elegendő, ha a városokban erős, vidéken is többséget kell szereznie. Ahogy azt sok városban is csinálta két éve a helyi választásokon. Ugyanakkor (…) az ellenzéknek jelentős különbséggel kell nyernie, hiszen a Fidesz helyzeti előnyből indul, miután a maga javára újrarajzolta a választókörzetek határait.

Reuters
Márki-Zay Péter a hírügynökségnek adott interjúban sürgette a magyar külpolitika megváltoztatását, mégpedig nem csupán jelképes jelleggel, mert Orbán szoros kapcsolata Oroszországgal, Kínával és Törökországgal nem felel meg az európai értékeknek. „Számunkra rendkívül fontosak az európai értékek, az európai integráció, a jog uralma és a szabad piacgazdaság. A korrupció elleni harc pedig szintén a fontos értékekhez tartozik” – mondta.
A most megválasztott listavezető kifejtette: ha győz az ellenzéki összefogás, Magyarország csatlakozni fog az Európai Ügyészséghez, és nem szabad majd megvétóznia az európai integrációt szolgáló lépéseket. Kijelentette: „Tűrhetetlen, hogy egy ország azért ne csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, hogy leplezze a korrupt autokratákat”.
A csatlakozás azonban nehezen lesz megvalósítható a következő parlament idejében. A jelölt leszögezte, hogy felül fog vizsgálni néhány, Orbán által Moszkvával, illetve Kínával kötött jelentős szerződést, így a Paks bővítéséről és a Budapest-Belgrád vasútvonalról szólót.
A hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor Fidesz-pártja és az ellenzéki összefogás a felmérések szerint fej-fej mellett áll, de hozzátette: e felmérések még nem vették figyelembe Márki-Zay előválasztási győzelmének a hatásait.
Végül a jelentés idézte Mujtaba Rahmant, az Eurasia Group intézet vezetőjét, aki azt mondta: a korábbi 65 százalékról most 55 százalékra teszi Orbán esélyét az egyszerű többség megszerzésére, viszont úgy látja, hogy az ellenzéki összefogásnak az esélyei a többség megszerzésére a korábbi 20-ról 40 százalékra emelkedtek.

Süddeutsche Zeitung
Márki-Zay Pétert nem lehet beletenni semmilyen skatulyába, de éppen ez teszi annyira veszélyessé Orbán számára. A politikus annyira nem volt rajta a Fidesz radarján, hogy a párt még most sem tért teljesen magához. Márki-Zay körül ugyanakkor valóságos felhajtás támadt, és ez alól még sok liberális, illetve városi választó sem tudta kivonni magát.
A hatalom Dobrev Klára ellen pozícionálta magát, teljes lendülettel zajlott a kampány ellene és férje, a gyűlölt Gyurcsány ellen. De a kormányhoz közeli sajtótermékek most már elkezdték azt állítani, hogy az előválasztás nyertese is a volt miniszterelnök embere. Több egyelőre nem jut Orbán eszébe, akinek most először van oka félteni az uralmát. Hiszen olyasvalaki ellen kell hadba szállnia, aki nem fér bele egyetlen hagyományos kategóriába sem, sőt, vannak olyan nézetei, amelyek korábban népszerűvé tették Orbánt is.
Idáig ellenzéki oldalon nem mutatkozott olyan képviselő, aki mellé sok határozatlan választó odaállhatott volna, miután elege lett a korrupt kormányfőből és mohó klikkjéből. Hiszen a hagyományos pártok is elhasználtnak és korruptnak látszanak. Márki-Zay, aki leginkább önmagát képviseli és lehet, hogy saját pártot alapít, úgy adta el magát, mint akitől a kiábrándult Orbán-híveknek sem kell tartaniuk. A megújulás és a stabilitás garanciájaként kínálja magát. Az előválasztáson ennyi elég is volt, de a recept beválhat Orbán ellenében is.

Le Monde
Konzervatív és vallásos jelölt száll szembe Orbán Viktorral jövő tavasszal. Éppen a háttere miatt Márki-Zay azt mondja, hogy nehéz lesz őt támadnia olyasvalakinek, mint a kormányfő, aki azt állítja, hogy ő a keresztény-jobboldali Európa legrátermettebb védelmezője. A politikusnak minden különösebb anyagi eszköz nélkül, egy mozgalom élén sikerült hoznia az előválasztást. Ugyanazt a módszert alkalmazta, mint amikor megszerezte a győzelmet Hódmezővásárhelyen, Orbán korábbi kabinetfőnökének hitbizományában.
Az Európa-barát, korrupcióellenes új jobboldal őstípusának számít, aki beszél angolul és franciául, véget kíván vetni a nemzeti-populista sodródásnak, miközben megőrzi konzervatív álláspontját olyan kérdésekben, mint a bevándorlás.
A hat párt programjával összhangban ugyanakkor elsősorban azt ígéri, hogy visszaállítja az Orbán által lerombolt jogállamot, vizsgálatot indít a jelenlegi hatalom csókosainak meggazdagodása ügyében, továbbá ismét európai pályára állítja az országot. Pártolja az euró bevezetését, és hogy a magyarok csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez. Társadalmi témákban ugyan visszafogottan nyilvánul meg, de hogy határozottan szembe akar szállni Orbánnal, akitől amúgy átvett egy s mást, amikor időként messianisztikus, illetve túlzó nyilatkozatokat hangoztat, szóval, ezzel együtt sikerült rávennie a baloldali szavazók egy részét is, hogy mellé álljanak, mondván, hogy neki vannak a legjobb esélyei a miniszterelnök legyűrésére.
A lap idézi Karácsony Gergelyt, aki szerint a mai Magyarországon nincs többsége egy baloldali politikának. Márki-Zay ugyanakkor az este azt üzente a baloldalnak, hogy ha ő kerekedik felül tavasszal, akkor tiszteletben tartja az állam és az egyház szétválasztását, pártfogolja a zsidókat, a romákat és a melegeket.
A jelentés megjegyzi, hogy az állami kézben lévő média nagyrészt figyelmen kívül hagyta az egész előválasztást. A Fidesz viszont azonnal megindította a hadjáratot, mondván, hogy a győztes a régi baloldali politika jelöltje, aki beáll amögé, hogy Brüsszel beleüsse az orrát a magyar belügyekbe, így természetesen a bevándorlásba is.

Der Spiegel
Márki-Zay Péternek talán az a legnagyobb erőssége Orbánnal szemben, hogy ő is jobboldali. Saját szűkebb pátriájában már bizonyította, miként kell megtörni a Fidesz hatalmi monopóliumát, a város kísérleti laboratórium, a sikert a polgármester most országos szinten próbálja megismételni. A másik oldalon egy elvetemült, ugyanakkor stratégiailag ravasz miniszterelnök áll, aki mindenki másnál jobban rányomja bélyegét az európai jobboldali populizmusra. Három mandátumnyi időt kapott, hogy az országot a saját képére formálja.
Ezek után a kérdés az, mennyi esélye van a vetélytársnak? Amikor az visszatért Amerikából, mindenütt az urambátyám-rendszerbe és mutyiba ütközött. Az ilyesmi felháborítja a hozzá hasonló konzervatívokat. Ezért indult a polgármesteri tisztségért. Az segített neki, hogy a pártok egymaguk nem láttak esélyt a győzelemre, ahogy az már csak egy diktatúrában szokott lenni, ezért összeálltak.
A mostani felmérések szerint sokan érzik úgy, hogy kormányváltásra van szükség. Hogy ez azután alapvető politikai irányváltást, vagy csupán új arcokat jelent részükről, azt nehéz megmondani. Márki-Zayról ugyanakkor úgy vélik, hogy képes tanulni, beismeri a tévedéseit és megvesztegethetetlen.
Egyes megfigyelők előnyének tekintik, hogy saját pályáján tudja támadni Orbánt. A Fidesz tizenegy éve után nem kevesek számára a liberális Budapesten is elfogadható egy mérsékelt jobboldali, aki a demokrácia és Európa mellett van. Emellett javára válhat a meglepetés-effektus. A jobboldali média idáig hiába próbálja sarokba szorítani, de ez aligha tart sokáig – írta a német liberális hetilap.

Reuters
A politkai kívülálló, Márki-Zay Péter lett a befutó az ellenzéki előválasztáson, noha nem tagja egyetlen pártnak sem. A politikus, aki mind a bal-, mind a jobboldal számára elfogadható jelöltnek tartja magát, le akarja bontani az illiberális államot, beleértve annak ideológiai alapjait, az Alkotmányt, valamint egy sor sarkallatos törvényt, amelyek a bírálók szerint segítettek bebetonozni a Fidesz uralmát.
Orbán ficánkol, ha bárhol viszály keletkezik, és egy sor kérdésben összetűzött az unióval, ezzel szemben az új ellenfél javítani kívánja a viszonyt Brüsszellel, továbbá támogatja, hogy belátható időn belül az euró legyen a fizetőeszköz.
A Teneo Intelligence londoni kockázatelemző egy szakértője úgy véli, Dobrev jobban össze tudta volna tartani az ellenzéket, de csak nehezen lett volna képes megnyerni független, illetve jobboldali szavazókat. Ezzel szemben Márki-Zaynak jobbak az esélyei a miniszterelnök ellen, de gondot okozhat számára, hogy megőrizze mind a hat párt támogatását a választásokig.

Die Presse
Kiszelly Zoltán, a Századvég Főiskola tanára a magyar Trumpként jellemezte Márki-Zay Pétert, aki a fennálló elittel szemben álló politikusként határozza meg önmagát. Ily módon elhatárolja magát a 2010-es hatalomváltástól és becserkészi azokat az embereket, akik elégedetlenek az azóta folytatott politikával.
A szakértő szerint az előválasztás győztese azt hirdeti: ő az ellenzék ellenzéke, a megújulás és a reménység embere, ily módon igyekszik majd kibővíteni bázisát. De mivel nem áll mögötte saját párt, kénytelen a többi ellenzéki erővel szövetségre lépni. Ám utána jön valószínűleg a dolog kellemetlen része, mert míg ő várhatóan szakértőkből alakítana kormányt, főleg a Demokrata Fórum alighanem politikai kabinet mellett kardoskodik majd. Ha a koalícióban benne lesz a DK is, a Fidesz azonnal azt fogja mondani, hogy a politikus Gyurcsány embere.
Budapesten egyébként az a hír járja, hogy Márky-Zay inkább a Momentummal és más pártokkal, illetve közéleti személyiséggel saját listát állítana, mert önálló hatalmi bázist tart szükségesnek. Ez utóbbi felállás már sokkal veszedelmesebb volna a Fidesz szemszögéből. – tette hozzá a jobboldali elemző.

Az Új Hét összeállítása