Hány millió szavazója van a DK-nak?

Posted by

Zöldi László
>Nem vagyok divatfotós, a nem létező teniszlabdát mégis visszadobom a parkban bolondozó fiataloknak. A tegnapelőtti bejegyzésemhez ugyanis hozzászólt Domokos Lajos, és a Demokratikus Koalíció előválasztási szerepléséről az jutott eszébe, hogy mint Antonioni kultuszfilmjében „addig nagyítjuk a képet, míg szétesik, és semmi nem látszik belőle”.
Az elmélkedésre az adott alkalmat, hogy azt firtattam: ha az alapító Gyurcsány Ferenc idén februárban 1 millió szavazót tulajdonított a pártjának, akkor most, fél évvel később az előválasztáson a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára miért kapott „csak” 283677 voksot? E kérdés emlékeztette újságíró kollégámat a Nagyítás című filmre, amelyben a főszereplő nagyítás közben fedezett föl egy gyilkosságot, amelyet azonban senki nem akart elhinni neki. Végül odáig jutott az önmarcangolásban, hogy a képzeletben teniszező fiataloknak visszadobta a nem is létező labdát.
Dobrev Klára a bejegyzésem utáni összeállításba még ama mondattal került be, hogy „határ a csillagos ég”. Becsületére válik, hogy rokonszenves visszafogottsággal nem vette át a pártelnök milliós sugallatát, csupán egy közismert metaforával fejezte ki a vágyálmát. Csakhogy az előválasztást követő napon az ATV-s műsorvezető rákérdezett a vereséggel felérő számra, és már azt találta mondani, hogy „közel” milliós szavazótábora van a DK-nak. Tegnap este Vágó István ugyanezt a mondatot ismételte meg az ATV-ben, csak éppen a „közel” helyett „majdnem” 1 millió csúszott ki a száján. Vajon mivel magyarázható a pártelnök, a miniszterelnök-jelölt és az elnökségi tag közösen hangoztatott milliója?
Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy egy közvélemény-kutatásból ered. A Demokratikus Koalíció tizenvalahány százalékot ért el egy ezres mintán, ami a körülbelül 8 millió választásra jogosult állampolgár esetében közelíthető a millióhoz. Jól hangzik, de ha az előválasztás ennek csupán a harmadrészét produkálta, már aligha érdemes ismételgetni. Mert akkor nemcsak nagyításnak, nagyotmondásnak, nagyzolásnak nevezhető, hanem könnyen leleplezhető túlbecslésnek is. Márpedig egy szocialista politikus, Kovács László örökbecsű mondásával élve nem közvélemény-kutatás kéne nyerni, hanem választást.

Tíz mondat a Demokratikus Koalícióról

Az új párt sokaké lesz. Azt remélem, hogy 2014-re milliónál is több szavazóé. (Gyurcsány Ferenc, Vasárnapi Hírek, 2011. október 22.)

250-300 ezer ember probléma nélkül képes választani a Demokratikus Koalíciót. (Molnár Csaba, YouTube.com, 2012. március 1.)

150 ezer látogatót mérnek, szerintünk viszont 3-400 ezer szimpatizánsunk van. (Gyurcsány Ferenc, Népszava, 2013. szeptember 13.)

Mögöttem van pár százezer ember, akik hiányoznak a közösből. (Gyurcsány Ferenc, InfoRádió, 2013. október 30.)

A DK-nak van 10 ezer tagja és 500 ezer támogatója. (Vadai Ágnes, ATV, 2017. április 25.)

Egy nagy üveg kólában merek fogadni, hogy 2018-ban két számjegyű eredményt érünk majd el. (Gyurcsány Ferenc, Zoom.hu, 2017. július 21.)

Amit gondolok erről a világról, az 700 ezer embernek fontos. (Gyurcsány Ferenc, Hír TV, 2018. március 17.) /Szerkesztői megjegyzés: Ehhez képest a DK három hét múlva, az április 8-án megrendezett országgyűlési választáson 308.836 szavazatot kapott. Ez 5,37 százalékra volt elég, és a Demokratikus Koalíció éppen csak átcsusszant az ötszázalékos parlamenti küszöbön./

1 millió szavazónk van. (Gyurcsány Ferenc, ATV, 2021. február 13.)

Közel 1 millió szavazója van a DK-nak. (Dobrev Klára, ATV, 2021. október 18.)

Majdnem 1 millió szavazója van a DK-nak. (Vágó István, ATV, 2021. október 19.)

Médianapló, 2021. október 20.