Dobrev Klára: A kormánytöbbség miniszterelnöknek Márki-Zayt fogja jelölni

Posted by

>Érdekes, sok mindent tisztázó interjút adott Dobrev Klára az ATV-ben Rónai Egonnak. “Ha előre tudnám, hogy ez lesz a végeredmény, akkor is elindulnék újra” – felelte az Egyenes Beszéd című műsorban arra a kérdésre válaszolva, hogy ha újrarendeznék az ellenzéki előválasztást, megpróbálná-e megint. Számunkra az előválasztás legértékesebb, politikailag és emberileg legígéretesebb szereplője Dobrev Klára marad. Dobrev Klára elmondta, hogy sokkal alacsonyabb részvételre számítottak, szerinte a DK megőrizte a helyét, az ellenzék legerősebb pártja maradt, egymillió szavazója van, és egyre több és több támogatója lesz. Mint fogalmazott, a politika, amit képvisel, neki nagyon fontos, mert hiszi, hogy Magyarország útja arrafelé vezet, amiről ő beszélt, és ezt az előválasztás során sokan meg is értették.

Rónai Egon felidézte Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát, amelyben úgy fogalmazott, először meg kell nyerni a választást, majd utána lesz miniszterelnök-választást. Ezzel kapcsolatban azt kérdezte Dobrevtől, a DK elnöke fenyegetőzik-e. A válasz fontos és határozott: “Dehogyis fenyegetőzik. Most mindannyiunknak a 106 egyéni választókerületre kell figyelni. Akkor lesz kormányváltás, ha több mint a felét elvisszük. Nincsen apró betűs rész, aláírta a hat párt a megállapodást, a kormánytöbbség miniszterelnöknek Márki-Zayt fogja jelölni.”

Most az a feladatuk, hogy a nyilvánosság előtt ne egymással foglalkozzanak – mondta. Hozzátette, a hat párt vezetői le fognak ülni közösen, ők döntenek többek közt arról is, hogy lehet-e civileknek frakciója a parlamentben, amit Márki-Zay vetett fel. Márki-Zay Péter számíthat rá és mindenki másra bármiben, amit kér.

Dobrev minden erejével azon lesz továbbra is, hogy leváltsák az Orbán-rendszert. Kedden visszamegy Brüsszelbe, részben azért, mert már személyesen jelen kell lenni, részben pedig azért, mert meglátása szerint mintha az Európai Bizottság gyengülne a jogállamisági kérdésekkel kapcsolatban.

Három kérdésben nem fog engedni a kampányban. Le kell bontani Orbán rendszerét, ebben konszenzus van minden párt között. Igazságot kell szolgáltatni, addig nem lesz béke. A gazdaság- és társadalompolitikának igazságosnak kell lenni az oktatás, az egészségügy és az adórendszer területén is. Ezekben a vitákban szeretne részt venni, ahogy sokan mások is.

Mint mondta, mindig hazai politikát folytatott, Brüsszelben és Budapesten is, azt majd a jövő fogja eldönteni, hol tudja hatékonyabban csinálni.

Forrás: ATV