Előválasztás, fiatalok

Posted by
Hahn Endre
>Okoskodom jó ideje a fiatalokról, a politikához való viszonyukról, arról, hogy közülük kevesen szavaznak a Fideszre, de az ellenzékben sem találnak igazán kedvükre való kínálatot. Most, mintha ezen az előválasztáson sokan feleszméltek és véleményt nyilvánítottak volna. Egyikük, Galavits Patrik barátom, 30 éves újságíró emígyen (engedélyével osztom meg egy tegnapi kommentjét):
“Nem szeretnék a fiatalok szószólója lenni, főleg mert én is csak egy buborékban vagyok. De bárkivel beszéltem a környezetemben (budapesti, értelmiségi fiatalok, legtöbbször liberálisok vagy baloldaliak, a politikától nem vagy legfeljebb közvetetten befolyásolt munkahelyekkel), mindenkitől az jött vissza, hogy Dobrevre semmiképp, MZP-re meg ha nyammogva is, de inkább.
Eddig is azt gondoltam, az eredmények meg is erősítik, hogy az előválasztás második fordulója a rendszerváltás körül születettek irdatlan nagy fuck offja a régi liberális-balos közegnek SZDSZ-estől MSZP-stől mindenestül. Most elég sokan kimondták a nyilvánvalót, hogy már nem tényezők ezek az arcok, nem is akarjuk, hogy azok legyenek akármennyire hangosak is, meg őket idézik a médiában. Ja meg akár magukba is nézhetnének. Tisztelet a kivételnek, aki megtette, de a jellemzően ezen közeg által támogatott Dobrev annyit tudott a múlt hibáiról mondani, hogy hát 1976-ban még rosszabb volt. Erre a cinizmusra is ment egy gigantikus fuck off ma.
Elbasztátok a rendszerváltást, aztán jól közreműködtetek az első fideszes kétharmad összehozásában, legalább befoghatnátok végre – ez az üzenet.
MZP egyáltalán nem a kedvence sok fiatalnak, az előválasztás sem a legtökéletesebb forma ehhez, de ezt az elégedetlenséget most a mellé tett x-szel lehetett kifejezni. Fogalma sincs senkinek, mi lesz áprilisban és utána, ha esetleg nyer. De vajon akik a fentebb leírt közegből 2006-ban az őszödi beszéd után még Gyurcsány mellett fogalmazgatták a kiállásokat, átgondolták, hogy mihez adják a nevüket?”