Az első reakciók Márki-Zay győzelme után

Posted by

 A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva

>Egy nappal az előválasztás eredményének nyilvánosságra kerülése után természetes volt, hogy a Klub Rádióba betelefonálók nem beszéltek másról, mint Márki-Zay Péter váratlan győzelméről. Érthető módon megoszlottak a vélemények az eredményről. A betelefonálókat három fő téma érdekelte. Először is Márki-Zay alkalmassága a posztra, valamint azokhoz a pártokhoz és azokhoz az emberekhez való viszonya, akik Dobrev Klára mellett tették le voksukat. Másodszor, annak erkölcsössége, hogy Karácsony Gergely lemondott Márki-Zayra javára. Harmadszor, Gyurcsány Ferenc videóüzenete, amelyben a parlamenti többség szükségességét hangsúlyozta. Mint mondta: “Először a parlament, aztán a kormányfő. Ez a sorrend”.

Ami Karácsony Gergelyt illeti, a legtöbb embert nem nyűgözte le az az állítólagos nagylelkűsége, hogy saját politikai karrierjét feláldozta az ország érdekében. A támogató pártokkal való bánásmódját silánynak találták. Ami Márki-Zay alkalmasságát illeti, a vélemények megoszlottak. Egyesek úgy tekintettek rá, mint a fényes csillagra, aki képes lesz győzelemre vinni az ellenzéket, míg mások aggódtak temperamentuma miatt, amely a kampány során bajba sodorta, és az ellenzék vehemens bírálata miatt. Gyurcsány videója komoly kétségeket ébresztett a partnerség jövőbeli stabilitásával kapcsolatban.

Néhány ilyen kérdésről később fogok beszélni, de előbb szeretnék rámutatni a kormánysajtó néhány fontos megjegyzésére. A félelem első jelével fideszes körökben az Indexen találkoztam, ahol Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a következő címmel írt véleménycikket: “Öt ok, amiért Márki-Zay legyőzhető”. Látott valaki az elmúlt 11 évben valaha is ilyen árulkodó beismerést arról, hogy a Fideszben és az Orbán-kormányban nincs minden rendben? Én még nem. A cikk címe sokkal többet mond, mint Mráz elemzése, amely arra a következtetésre jut, hogy mindegy, mit tesz Márki-Zay mostantól a választásig, ő Gyurcsány Ferenc foglya marad.

A Magyar Nemzetben megjelent egy másik véleménycikk, amely “Márki-Zay hamarosan elveszíti varázsát” címmel szintén jelentős aggodalomról árulkodik, azt sugallva, hogy a jelölt vonzereje csökkenni fog, ami a Fidesz feladatát a mostaninál kevésbé félelmetesnek teszi. Hamarosan le kell majd ülnie tárgyalni a pártokkal, ami után “elveszíti a varázsát”. Legalábbis ez a remény a másik oldalon. Vagy, ami még jobb, az egész szövetség összeomlik még a választások előtt.

A független sajtóból Pető Péter, a 24 főszerkesztője Márki-Zayt “kívülállónak tartja, [aki] korrupcióellenes populizmusával és radikalizmusával sokak számára a lázadás lehetőségét hozta el a pártelit [és] a megcsontosodott struktúrák ellen”. Nem politikai, hanem kulturális értelemben tartozik abba a csoportba, amely Donald Trumpot, Volodimir Zelenszkijt, Zuzana Čaputovát és másokat hozott ki Olaszországban, Görögországban és Spanyolországban. Ha sikerül megtartania a “varázslatot”, és “ha kívülről kezd épülni a remény története egy mélyen antikorrupciós politikusról, akkor a Fidesz óriási kihívás elé néz”.

Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője Márki-Zay pártellenes álláspontjára koncentrál, amely sok ezer választó szimpátiáját váltotta ki. Ennek eredményeként “a közösségi oldalakat böngészve nem túlzás azt állítani, hogy valóságos MZP-kultusz van kialakulóban”. Dull arra számít, hogy ez a kultusz az elkövetkező hónapokban tovább fog nőni, hiszen az egész ellenzék nevében beszélhet majd.

Képes lesz-e kihasználni újonnan megszerzett pozícióját? És itt van egy probléma, amelyre minden elemző koncentrál. Sokan pártatlansága miatt támogatják őt, de a magyar politikai rendszer pártokra épül. Nem lehet kormányozni pártdelegációk, a “frakciók” azon tagjai nélkül, akik szavaznak a törvényjavaslatokról, sőt a miniszterelnökről is. A választók üzenete azonban az volt, hogy “más” politikai elitet és struktúrát akarnak. Az előválasztás után Márki-Zaynak stratégiát kell váltania. Nem lehet többé establishment-ellenes jelölt, hanem az egész ellenzék nevében kell majd beszélnie. Ha sikeresen kampányol, nemcsak saját imázsát erősíti, hanem az ellenzéki pártok erejét is. Mindezek ismeretében Márki-Zaynak nem lesz könnyű dolga, amikor áprilisig megpróbál eligazodni a politika ingoványos vizein.

A Válasz Online közölte Tordai Csaba véleményét, aki a 2000-es évek elején Demszky Gábor (SZDSZ) budapesti főpolgármester kabinetfőnöke volt, most pedig Karácsony Gergely tanácsadója. Ő nem aggódik az ellenzéki szövetségek esetleges felbomlása miatt. A 106 közös egyéni jelölt léte erős önérdekké teszi a választási együttműködés folytatását, mind maguknak a jelölteknek, mind az őket indító pártoknak. Nem látja kockázatnak a 106 jelölt vagy a pártok közötti ideológiai távolságot. Az Orbán-rendszerrel való szembenállásuk felülírja a köztük lévő különbségeket. “Az igazi kockázat az MZP elitellenes jellegéből fakad” – mondja Tordai. “A politika és különösen a kormányzás fogalmilag a szervezett közösségek művészeti formája, amely olyan hatalomgyakorlási képességet igényel, amely szinte teljesen ellentétes az establishment-ellenes választók vágyaival és álmaival. A stratégiai gondolkodás, a koherencia fenntartható szintje, a világ összetettségének elfogadása és a valóság állandó nyomására való reagálás képessége mind szükséges a kormányzati hatalom hatékony gyakorlásához, miközben ezek a szempontok a választói igényeknek való rövid távú megfelelés ellen hatnak.” A politikusok talán elég képzettek ahhoz, hogy ezeket a nehézségeket némi finomsággal kezeljék, de sajnos a magyar elitnek az elmúlt 11 évben, ha nem régebb óta, nem volt alkalma gyakorolni a politika művészetét.

És ezzel el is érkeztünk Gyurcsány Ferenc videóüzenetéhez. Miután saját pártja eredményeit és teljesítményét méltatta, hangsúlyozta, hogy az elsődleges cél az, hogy legalább 100 ellenzéki politikus legyen a 199 fős parlamentben. “Tehát – folytatta – itt van 106 egyéni ellenzéki jelölt. Ezeknek a versenyeknek legalább a felét, vagyis nagyjából a felét meg kell nyerni. Ezért kell küzdenünk, mert szükségünk van a parlamenti többségre, akkor egy parlamentnek felelős kormány tudja végezni a munkáját. Ezért fogunk harcolni. Valójában a parlamenti helyekért harcolunk, és ha meglesz a parlamenti többség, akkor kormányfőt is tudunk majd választani. Először a parlament, aztán a többség, aztán a kormányfő. Ez a sorrend”. Hozzá kell tennem, hogy az 5 perces videója alatt egyszer sem említette Márki-Zay nevét.

Sokan fenyegetésként, figyelmeztetésként értelmezték ezeket a szavakat, miszerint az utolsó pillanatban, ha a pártok elég nagy létszámú képviselete nem támogatja a miniszterelnök-jelöltet, a képviselők egyszerűen mást szavazhatnak meg miniszterelnöknek. Mondjuk Dobrev Klárát vagy akár Gyurcsány Ferencet. Nagyon remélem, hogy nem ez volt a szándéka, bár az időzítés mindenképpen szerencsétlen volt. Mégis, gyanítom, hogy Márki-Zayt arra akarta emlékeztetni, hogy a régi ellenzékről mondott erős szavai ellenére végül a pártok döntenek a jövőjéről. A pártoknak kell majd biztosítaniuk azt a parlamenti többséget, amellyel őt miniszterelnökké lehet választani.

2021. október 18.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.