Rendezni kell a sorokat

Posted by
Kökény Mihály
>Eldőlt, ki lesz OV kihívója tavasszal, s tudjuk, hogy kik indulnak ellenzéki színekben a jövő évi választásokon. Elismerem, hogy a meglepően sok és köztük rengeteg fiatal előválasztó megjelenése és preferenciája új kezdetet sugall.
S csak reménykedem, hogy a Fidesz nem manipulált a háttérben.
MZP meggyőző fölénye azt üzeni, hogy nincs jelentős kereslet a mai politikai elitre, legalábbis pártjaikra. Úgy tűnik, hogy a belterjes alkukba belefáradt ellenzéki poltikai alakulatokra sem, a jelenlegi formájukban. Civileket, új arcokat várnak, olyanokat, akikről az elégedetlen polgárok radikális változást feltételeznek, legalább a regnáló hatalom korrupt figuráinak és kiszolgálóinak keménykezű elszámoltatásában.
Az előválasztók többségét az sem zavarta, hogy MZP-nek nincs (még) konzisztens programja, s amit tudni lehet, abban komoly eltérések (is) vannak a hatpárti elképzelésektől.
Most azonban nincs vesztegetni való idő. Rendezni kell a sorokat, de gyorsan. Egymás nyílvános bírálata tilos. A mutyizó, hiteltelen figurákat le kell venni a sakktáblákról és a szakpolitikákban gyorsan meg kell találni a képviselhető és finanszírozható legkisebb közös többszöröst. Teljesítménnyel bizonyított, ütéseket álló személyek kerüljenek a közös listára; a támadhatóak, a vitatható múltuak lépjenek hátra, akkor is, ha pártelnökök.
Csak így van esély.
Gratulálok a győztesnek.