Márky-Zay Péter nyerte meg az előválasztást

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
Mostanra már a világ nagy lapjai mind azt a hírt közlik, hogy a konzervatív Márki-Zay győzött az ellenzéki előválasztáson. Korábban kaptam egy e-mailt a 444-től, amelyben az állt, hogy “a szavazatok 60 százalékának megszámlálása után Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelöltje elismerte vereségét”. Ez Márki-Zay földindulásszerű győzelme volt, ami tovább növelheti az ellenzéki szavazók általános lelkesedését és optimizmusát.

Az előválasztások véleményem szerint hatalmas sikerrel zárultak. Mozgósították az ellenzéki szavazókat. Emellett reálisabb képet adtak a különböző pártok erejéről, ami elkerülhetetlenül alapos változásokhoz fog vezetni a baloldalon. De bármilyen pártközi vagy párton belüli vitára is kerüljön sor, most az egység ideje van itt, nem pedig a széthúzásé az Orbán-ellenes sorokban. A választási eredmények elemzése korai lenne egy olyan időpontban, amikor még az összes szavazatot sem számolták meg, ezért úgy döntöttem, hogy megnézem a másik oldal reakcióit, a kormánypártok szolgálatában álló kiadványokat.

Nem meglepő, hogy a Fidesz-KDNP nem számított Márki-Zay győzelmére. Közülünk is kevesen várták. A Fidesz propagandistái Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterre koncentráltak, aki állítólag a legbiztosabb és legesélyesebb jelölt volt Orbán Viktorral szemben. Rá koncentrálták az idejüket és a pénzüket. A Fidesz még abszurd aláírásgyűjtésbe is kezdett “Stop Gyurcsány Stop Karácsony” címmel, amit még akkor is folytattak, amikor Karácsony visszalépett a versenytől.

Hasonló helyzet van kialakulóban Kálomista Gábor Elkxrtuk című “dokumentumfilmjével”, amely Dobrev Klára és Karácsony Gergely lejáratását hivatott szolgálni. Bár most egyikük sem az ellenzék arca, a Magyar Nemzet ma közölte, hogy Karas Monika (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság)  megállapította, hogy a 2006-os zavargásokról szóló propagandafilm “megfelel az art mozi kritériumainak, amelyek szerint art minősítést ad minden olyan forgalomba hozott filmnek, amely művészi értékével hozzájárul a magyar, az európai és az egyetemes audiovizuális kultúra fejlődéséhez, vagy amelyet magas művészi színvonalúnak, illetve oktatási vagy kulturális jelentőségűnek ítél”.

Az állami televíziót figyelő vagy a Magyar Rádiót hallgató forrásaim elmondták, hogy mindkettő okosan kerülte az ország legalább felét megbabonázó, a magyar politikai élet vízválasztójának számító előválasztások minden említését. Bár a Fidesz propagandacsatornái, mint a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, az Origo és a Pesti Srácok is tudósítottak az előválasztásokról, a mai napig úgy tettek, mintha Márki-Zay nem lenne említésre méltó.

A Fidesz FRISSi elemzései szerint Márki-Zay csak konzervatívnak adja ki magát a jobboldal támogatásának reményében. Az ő győzelme nem számít. Deák Dániel, Schmidt Mária közeli munkatársa a XXI. század Intézetben a miniszterelnöki vitákra hívta fel a figyelmet, amelyeken Márki-Zay baloldali programot kínált, “koalícióra szólított fel Gyurcsány Ferenccel, és dicsérte Őszöd hírhedt beszédét”. Tóth Erik, az Alapjogokért Központ, egy kormány által finanszírozott agytröszt vezető elemzője szerint az előválasztás teljes folyamatát, elejétől a végéig, egy titkos háttéralku keretében előre megtervezték, beleértve Karácsony visszalépését is. Tóth konklúziója szerint “az előválasztások eredményétől függetlenül Gyurcsány Ferenc marad a baloldal főszereplője”.

Schmidt Mária viszont ma értelmesen nyilatkozott, ami ritkán fordul elő. A Klub Rádió elveszett frekvenciáját átvevő Spirit FM, az ATV rádióműsora interjúra hívta, amelyben a következőket mondta. “Nem értem, hogy mi történik. Az én olvasatomban az volt, hogy hat párt megegyezett egy közös programban, felosztották a választókerületeket, és egy előválasztáson kiválasztják a közös miniszterelnök-jelöltet. Az a tény, hogy ez a hat párt hagyta magát meghekkelni egy külső párt által, amely nem vett részt ebben a megállapodásban, amely nem finanszírozza ezt az egész előválasztást, számomra érthetetlen. Amikor Karácsony Gergely úgy döntött, hogy nem Dobrev Klára, a másik állva maradt jelölt javára, aki a hat párton belül a riválisa volt, hanem ennek a külső hackernek a javára lépett vissza, azt nem értettem.” – mondta

Márki-Zay Péter győzelme minden előzetes számítást felborított. Hirtelen jött sikerére senki sem volt igazán felkészülve, hiszen a Mindenki Magyarországa Mozgalmat (MMM) egy ideig alig vette észre a közvélemény. Pontosan egy évvel ezelőtt Márki-Zay és közeli társai a Hotel Gellértben szerveztek egy találkozót “Írjuk a történelmet” címmel, amely a mozgalom nyitószalvójának lett volna hivatott. A találkozóról készült rövid videófelvételből kiderül, hogy nem volt jelen több mint 30-40 ember. A mozgalom valódi szerveződése azonban az “alternatív nyilvánosságban”, az interneten kezdődött. Mivel az ellenzéki politikusok és véleményformálók ki vannak tiltva az állami televízióból és rádióból, a politikai viták a YouTube-ra, valamint az internetes televízióra és rádióra költöztek. A népszerű influencerek felkarolták Márki-Zay ügyét, és videóinterjúkat készítettek vele. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy mintegy 20 évig dolgozott Magyarországon, Kanadában és az Egyesült Államokban marketingmenedzserként, így tudta, hogyan kell eladni magát, mint friss arcot, aki tudja, hogyan kell győzni. Magyarul és angolul (és úgy tűnik, franciául és németül is) egyaránt artikulált, meggyőző vitapartner, a hosszútávú jelölt, aki 1990 óta az első nem Fideszes polgármester lett Hódmezővásárhelyen, meggyőző alternatívaként tűnt fel az ellenzéki éllovasokkal szemben.

A Fidesz politikusainak és propagandistáinak nem kell aggódniuk Márki-Zay politikai nézetei miatt. Ő nem egy titkos baloldali, még ha Jézust annak is nevezte. Nem fekete lyuk, ahogy Schmidt hívta. Ő egy ízig-vérig konzervatív, akinek 2010 előtt Orbán Viktor volt a hőse. A Népszavának 2018 októberében azt mondta: “Kiábrándult Fidesz-szurkoló vagyok, és szerintem az elmúlt 28 év legprogresszívebb időszaka Magyarországon az 1998-2002 közötti első Orbán-kormány volt. Keresztény, konzervatív, mérsékelt jobboldalinak tartom magam”.

Követtem Orbán Viktor első négy évét, és mindegy, hogy mennyire kerestem progresszív elemeket a kormányzásában, nem találtam egyet sem. Bízom azonban abban, hogy Márki-Zay nem 1998-2002-be viszi vissza Magyarországot, hanem ellenzéki kollégái támogatásával és sürgetésével egy szebb, befogadóbb politikai jövő felé vezeti.

2021. október 17.

Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.