Nyugat

Posted by
Kaltenbach Jenő
>A címbeli szònak több jelentése van. Így hívnak pl. egy égtàjat, de most nem erről lesz szò, hanem a szò vilàgnézeti, politikai tartalmàròl. Ez volt a neve egy nagy hatásù irodalmi folyòiratnak is, amely 1908 és 1941 között jelent meg, és amely az akkori magyar irodalom és szellemi élet kiválòsàgainak adott publikáciòs lehetőséget. A lap célja màr akkor az volt, hogy hozzásegítse komporszàgot ahhoz, hogy végre kiköthessen a nyugati parton.
Aztàn jött a fasizmus, majd a szélsőbal ràkosista, végül a “mérsékelt” kádàrista korszak és a komp messzebbre sodròdott az áhított céltòl.
Az un. “rendszervàltàs”, és az EU integràciò ùjra lendített egyet a tévelygő hajòn, felcsillant a remény, hogy kikötünk a nyugati parton.
Erre jött az Orbànizmus és most megint ùtkeresünk, mint az eltévedt vàndor.
De reális e egyáltalàn a cél?
Mélyfùrásra, az okok részletes elemzésére egy hosszù esszé lenne alkalmas, de arra itt nincs lehetőség, ezért most csak egy, szerintem a lényeget azért jellemző momentumra szeretnék kitérni, és ez a pàrtstruktùra, amely azèrt egyet mást elárul.
Tőlünk nyugatra, persze kisebb nagyobb kilengésekkel, azért az a jellemző, hogy a társadalmak politikai szerveződése a bal jobb tengelyen történik. A baloldal jellemzően a szociáldemokràcia egy egy formàjàt, a jobboldal pedig a konzervatívizmus modernizàlt vàltozatàt jelenti. A kettő között többnyire van egy liberális pàrt, illetve az utòbbi évtizedekben orszàgonként változò mértékben előretört a zöld mozgalom.
Akadnak e mellett szélsőséges nacionalista, EU ellenes, helyenként fasisztoid pàrtocskàk, egyes helyeken nagyobb pártok.
Mi a helyzet nálunk?
Tíz éve az aktív társadalom mintegy felének jòvoltábòl uralkodik egy korrupt, nacionista leginkább a nyugati szélsőjobbal rokon párt. Igazából nem is párt hanem egy pènzszerzèsre ès hatalomra szakosodott szekta. Tőle jobbra van egy ùjfasiszta pàrtocska. A baloldalon találhatò egy összeomlòban lévő magàt szocdemnek tartò pàrt az MSZP. A DK vegyes, bizonytalan identitàsù szervezet, liberális, konzervatív (tőkepàrti) és balos vonàsokkal. A Momentum talán liberális korosztàlyi mozgalom. A Jobbik nemzeti konzervatívnak vallja magát, bàr inkább nemzeti mint konzervatív. Végül találhatò a palettàn két aprò többé kevésbé zöld pàrt. Mondanom sem kell, hogy ez mennyire más mint a nyugati fősodor, és akkor még a stílusròl, a hangnemről ès a hatalom gyakorlás módszereiről szò sem esett.
Hogyan lesz ebből nyugatos társadalom “ùri véreim”? Kérdezné Ady ha még élne.
Nem làtok a jövőbe, nem tudom a dolgok merre tartanak, megérkezünk e valaha nyugatra, de a dolgok jelenlegi állása nem tùl bíztatò és, hogy ez nem csak a személyes problémàm, azt az is mutatja, hogy jòl képzett fiatalok szàzezrei vettek vàndorbotot a kezükbe és indultak el nyugat felé, ezzel csökkentve az esélyt, hogy egyszer az orszàg is megérkezik oda.
Címkép: Út a semmibe