Meghalt Kálmán C. György

Posted by

Vasárnap hajnalban 67 éves korában meghalt Kálmán C. György egyetemi tanár, irodalomtörténész, kritikus, publicistaKálmán C. György egy nappal ezelőtt egy kórházból posztolt fotót magáról a Facebookon.

Az irodalomtörténész 1990 óta tanított a Janus Pannonius Tudományegyetem irodalomelméleti tanszékén, szintén 1990 óta volt a Literatura szerkesztője, 1993 óta a Café Babel szerkesztőbizottsági tagja, 1992-1995 között pedig a Beszélő szerkesztőbizottsági tagja volt. 2000 és 2004 között tanszékvezető egyetemi tanárként és a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Bizottságának titkáraként dolgozott. Kutatási területe a mai magyar irodalom intézményes-szociológiai meghatározottságai.
Kálmán C. György egy hete még maga mondta el, hogy hosszú betegség után meghalt testvére, Kálmán László nyelvész.

 

Gábor György
>Tegnap még hülyéskedtünk: kitettél egy fotót magadról, drótokkal, mifenével. Én meg hülyültem, ahogy mindig is hülyültünk, nagyjából ötven éven át. Olykor még sírás közben is röhögtünk, legfeljebb a zene hallgattatott el bennünket. Aztán megvitattuk, hogy milyen volt, s a nagy és lendületes érvek újra röhögésbe fulladtak. Ám közben folyamatosan tanultunk egymástól. Én tőled rengeteget.
Gyuri, hallom, hogy most is nevetsz! Tiszteletlenség, hogy még most is ezt hallom? S talán épp rajtam röhögsz?
Baruch Dayan HaEmet!
Címkép: Kálmán C. György Gábor Györggyel “hülyéskedik”