Márki-Zay beszéde: Kétharmaddal váltjuk le Orbánékat!

Posted by

Márki-Zay első körben megköszönte a családjának, és hódmezővásárhelyi barátainak, hogy megbíztak benne, ahogyan a városának is, ahol sikerült győznie 2018-ban és 2019-ben is a polgármester-választáson. „Nem kellett hátranéznem, mert tudtam, hogy Vásárhely mögöttem van.” Külön kiemelte az MMM jelöltje Csongrád megyét, ahol nagyot nyert az adatok szerint, és megköszönte az őt támogató szervezeteknek, pártoknak is a támogatást. „A tiszták koalíciója áll mögöttem (…) A felmentő seregnek időben kell érkeznie, úgy, mint Nándorfehérvárnál, és nem úgy, mint Mohácsnál”. Végtelenül megnyugtató, hogy nem kell hátranézni, mert a hátország stabil. Márki-Zay Péter kiemelte az őt támogató szervezeteket és pártokat is. Egy nagy, széles koalíció, a tiszták koalíciója áll mögöttem. A miniszterelnök-jelölt kivételes alkalomnak nevezte a mait, mert ellenzéket is váltottak. Leváltották azokat a szocialista párton belül, akik nem akartak változást, féltek az elszámoltatástól. Leváltották azokat is, akik szélsőséges magatartást tanúsítottak, azokat is akiket meg lehetett venni, fenyegetni, zsarolni. Leszögezte, hogy olyan hadsereggel mehetnek háborúba, amiben nincsenek árulók.

Szerinte viszont az előválasztást nem a pártok nyerték meg, mivel „ellenzéket is váltottunk”: leváltották a bizonytalankodókat, a szélsőségeseket, a hatalommal incselkedőket. Ennek ellenére „a hátunkat most is be kell biztosítani”, hiszen előfordulhatnak korrupciós esetek ebben a koalícióban is. Zsidókat, cigányokat, melegeket, népieseket, urbánusokat, jobb- és baloldaliakat, és fideszeseket is szeretettel ölelne magához Márki-Zay, aki az elmúlt harminc évet akarja békével lezárni. „Ehhez viszont nemcsak ezt a csatát kellett megnyerni, hanem a háborút is.” Emlékeztetett a 2018-as „vásárhelyi modellre”, amikor a pártok összefogásával, a civilek segítségével sikerült legyőzni a Fideszt egy hétgyermekes családapával, akin a fideszesek sem találtak fogást.

„Orbán Viktor leváltása nem megy egyedül, ez csak közösen sikerülhet 2022 áprilisában. A Fidesz nemcsak a nagyvárosokban győzhető le, hanem olyan kisebb településeken is, mint Szegvár” – mondta az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Szerinte a tavaly megszületett hatpárti egység szükséges, de nem elégséges feltétele a kormányváltásnak, hiszen fontos volt az előválasztás lebonyolítása is. „Az ellenzék megtisztult, a vállalhatatlan jelöltek ki lett rostálva, mert csak tiszta jelöltek válthatják le Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb rendszerét. Így tudunk 106 plusz egy győztest csatába indítani Orbán rendszere ellen.” Kiemelte, hogy a fiatalok döntötték el a javára az előválasztást. „Az átlagéletkor, ahogy körülnézek, nem éri el a 40 évet. Orbán Viktornak tőletek kell félni, nem tőlem. Beszéljetek a fideszes anyukátokkal, a fideszes nagymamátokkal!”

Mint mondta, Dobrev Klárával szövetségben mennek tovább egy „új és tisztább, becsületes Magyarországért”. A szintén vele szövetséges Karácsony Gergely szerinte eddig sok támadást felfogott, amelyeket ezután biztosan ő kap majd, de valójában ellenfeleik egy új Magyarországot támadnak ezzel. „Egy párt nem képes változtatni a rendszeren, együtt viszont kivívhatjuk a szabadságot. Nem csak egy pártot akarunk váltani, nem csak Orbán Viktort akarjuk leváltani. Egy új kultúrát akarunk, ahol a szeretet lesz az uralkodó, mert a gyűlölet ellen csak szeretettel lehet fellépni.”

Márki-Zay arra figyelmeztetett, hogy kemény kampány jön, emiatt nem lassíthatnak a tempón. Szerinte a lejáratására már ezen a héten kibérelték a Pesti Hírlap címlapját, és most is kapott olyan információt a jelölt, hogy 50 milliót tettek fel a lejáratására – és ez „nyilván csak az informátorokra vonatkozik”. A szavazók segítségével viszont túllendülhetnek az óriásplakátokon és a kormányzati propagandagépezeten, mert „nemcsak a ti szabadságotok, hanem Orbán Viktor szabadsága is kockán forog”. Épp ezért a feladatának tekinti azt, hogy eljuttassák az igazságot mindenhová, „minden igazságot, ami a kormánymédiából kimaradt”:

„Nyomtass te is, legyetek ti a mi médiánk! A Magyar Posta megtagadta a szórólapjaink terjesztését (…) Beszélgessetek az emberekkel, idős asszonyokkal, bárkivel, minden magyar falu minden polgárát győzzétek meg arról, hogy nem Gyurcsány, hanem a szabadság fog eljönni Magyarországra” – mondta Márki-Zay Péter, aki szerint vasárnap után csak egy kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz.

„Még a fideszesekkel is van esély leváltani a Fideszt. Lesz választás, bár nem szabad, nem igazán demokratikus, egy olyan meccs, ahol az egyik csapatnak összekötött lábbal kell fociznia. Még ilyen pályán is győzni fogunk, ha ti itt vagytok” – mondta vastapstól kísérve. Ehhez azonban nemcsak a médiát kell megteremteni, de a választási csalásokat is meg kell akadályozni. Szerinte a nyomravezetői díj a legjobb módszer, ami már Hódmezővásárhelyen is bevált, ezért azoknak az embereknek, akik csalásról hoznak hírt, egymillió forintos jutalmat ajánl fel. Emellett szerinte szükség van 22 ezer ellenzéki szavazatszámlálóra, aki „kellően kemény és nagyszájú”, és aki nem engedi a csalást.
A civileken keresztül megszervezett nyilvánosságot már a jövő szombati Békemeneten is kihasználná a miniszterelnök-jelölt: azt kéri, jelentkezzenek a Békemenet útvonalán lakók, hogy molinókon keresztül mondhassák el a menet résztvevőinek „az igazságot”. Márki-Zay megígérte, ha győznek, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat, felzárkóztatási programot hirdetnek a romáknak, és létrehoznak egy fékekkel és ellensúlyokkal teli jogállami alkotmányt. Márki-Zay egy modern, dinamikus Magyarországot akar, ahol még a fideszes politikusok is vállalhatják homoszexualitásukat.

Dobrev Klára gratulált a győzelméhez és azt ígérte, hogy együtt mennek tovább, de ezt már tegnap este is megbeszélték. Az ellenzék egységét senki nem törheti meg, Dobrev Klárával ebben szövetségesek vagyunk.Új Magyarországot akarunk építeni, új kultúrát akarunk elhozni az országnak, ahol a szeretet lesz az uralkodó. Sötétséggel nem lehet legyőzni a sötétséget, csak világossággal. Ez egy csata volt, nekünk azonban meg kell nyerni a háborút is. „A Fidesznek eddig nem volt fontos az a szintű osztogatás, aminek most szemtanúi vagyunk. Most azért osztogatnak, mert félnek, mert a Fidesz készül a bukásra” – mondta a miniszterelnök-jelölt. Szerinte ezért akarja a kormánytöbbség most bebetonozni a legfőbb ügyészt és a Médiatanács elnökét, mert „az új Magyarországtól, az elszámoltatástól félnek”. „Ma belépni a Fideszbe olyan, mint 89-ben belépni a Munkásőrségbe”  „Kétharmaddal váltjuk le Orbánékat” – búcsúzott hallgatóságától Márki-Zay Péter.