Ma a Demokrácia feltápászkodott

Posted by
Bojár Iván András
>Összesen 850 ezer ember vett részt az ellenzéki előválasztás két fordulójában. A második fordulóban: 655.237. Dobrev Klára eredménye: 283.677 szavazat (43.3%), Márki-Zay Péter: 371.560 (56.7%). Ilyen sok direkt, személyre szóló szavazatot Magyarországon csak Demszky Gábor kapott valamikor évtizedekkel ezelőtt. Orbán például saját személyére soha nem kapott egyetlen szavazatot sem. Ez persze a politika és a történelem szempontjából lényegtelen szempont. Ahogy az is, hogy MZP egy nem “hivatalos” választáson nyert. Tökmindegy, mert a társadalmi megerősítettsége, legitimitása ettől még ellenzéki oldalon kikezdhetetlen és erőteljes. Mától ő az egyesült ellenzék vezetője, minden párt, kivéve a kutyákat, mögötte áll. Mától a kutyák kívülállása sem progresszív többé, mert a mai nappal az általuk annyira vágyott ellenzékváltás is megtörtént. Lehet újabb-és-újabb követelésekkel előállniuk, de az már cinizmus és károkozás nélkül, lényegében a demokrácia rohasztása nélkül nem megy.
Orbánéknak viszont mostanában nagyon nem megy semmi. Az isten pénzét költötték el az ellenzéki előválasztás idején, sokszorosát annak, amennyit az előválasztó pártok, végül a számla mellé semmi eredményt nem tud felmutatni. Valóságérzékelésük zavart, cselekvőképességük korlátos. Marad hát most a menekülés (az Orbán család erős lábát kiépíteni külföldön), az elsíbolt közvagyon kijuttatása Magyarországról, és marad a mai hatalom bebetonozásának technikája, vagyis a tavaszi választásokon a közös holnapunkról döntö polgárok akaratának előzetes bekorlátozása. Orbánéknak nem ment a gyurcsányozás sem. Ártottak vele Dobrev Klárának, de nem tudtak vele ártani az előválasztás ügyének, sem MZP-nek. És ártottak maguknak, mert domináns lehengerlő erőt kívántak demonstrálni az ország plakátokkal történt kitapétázásával, ám ez igencsak bágyadt eredményt hozott. Orbán és az orbánizmus megöregedett, reflexei lelassultak, helyzetérzékelése zavart. Hozzájárulhat ehhez az a mértéktelen erkölcstelenség is, ami ahogy egyetlen embert, egy politikai közösséget is idővel megrohaszt. A sérthetetlenség mitoszának tehát, annyi. Bizonyára minden pénz(ünke)t elköltik majd a békementre, hogy minél többen legyenek, de ennek sikere sem boritékolható. Egymillió embert kellett volna a stopgyurcsány-stopkarácsony pultokhoz eljuttatniuk (ennyit kamuztak be), de azt mindenki látta Magyarországon, hogy mit jelent 650ezer valóságos ember bevonzása szavazópultokhoz, és mit amikor ilyen pultok mellett unatkozó “aktivisták” árválkodnak heteken át.
Hogy mindez elég lesz-e 2022 tavaszán, ma még bizonyosan nem tudható. Helyette azonban egészen biztosan tudható, hogy van olyan üzemanyag az ellenzék rakétájában, amely egyre gyorsuló sebességgel viheti el Márki-Zayt és a 106 képviselőjelöltet a választásokig. És ez a REMÉNY.
Ma a 11 éve napi szinten megrőszakolt Demokrácia föltápászkodott. Esélye van, hogy megrázza magát és megerősödjön. Meglátjuk. Drukkolok MZP-nek, magunknak, Magyarországnak.