Együttműködésre ítélve

Posted by
Horváth András
>A sérelmi politizálás helyett holnaptól Márki-Zay mellé kell állni. Ez most főként azoknak szól, akiket az elmúlt napokban (okkal, ok nélkül) – szervezett módon – mindenféle hülyeséggel hergeltek MZP ellen. (Ami végül is teljesen kontraproduktívnak bizonyult.) Az érzelmi töltést abszolút megértem, az előválasztáson azonban összességében egy racionális döntés született.
Nem kell tartanotok Márki-Zaytól. Nincs miért. Ő volt az az ember aki kétszer is hazai pályán tudta meggyőző fölénnyel legyőzni a Fidesz – és Lázár János – kiszolgálóit. Azóta Hódmezővásárhely – sok más várossal egyetemben – a Fidesz diszkriminatív forráselosztási politikáját szenvedi – reméljük, hogy már nem sokáig.
Márki-Zay volt az, aki az általa szorgalmazott koordinált visszalépések rendszerével már 2018-ban meg tudta volna akadályozni a Fidesz újabb 2/3-át – fájdalom, hogy ebben akkor sem a Jobbik, sem a DK, sem az MSZP, sem az LMP nem volt igazi partner. Ezt azért sokan nem felejtettük el az akkori ellenzéki pártokráciának – én a mai napig nem tudom ezt nekik megbocsátani -, s közülük is mindeddig csak Vona vetemedett arra, hogy bocsánatot kérjen. A pártok akkori magatartása is benne van MZP mai győzelmében.
Leginkább Márki-Zay Péter 2018. óta folytatott harcának köszönhető az, hogy olyan típusú összefogás bontakozott ki az ellenzéki térfélen, ami az előválasztás első fordulója alapján megteremti annak a lehetőségét, hogy a Fidesz jelöltjével szemben 1 esélyes ellenzéki jelölt álljon szemben.
Péter még akkor is a regnáló pártok teljes körű összefogása mellett tette le a garast, amikor többfelől olyan jelzések érkeztek hozzá, hogy bizonyos politikusokkal még tárgyalni sem érdemes. Ehhez képest egy laza csukló mozdulattal kihagyták őt az egyeztetési folyamatból. A mai győzelemmel fognak a helyére kerülni ezek a dolgok is.
Mondott Péter olyanokat, amivel megsérthetett más ellenzéki politikusokat, vagy ellenzéki szavazókat? Voltak meggondolatlan kijelentései? Igen, igen, igen. De mondjatok olyan politikust – akár miniszterelnök-jelöltet is – aki ilyen szempontból feddhetetlen! Őszintén. Én azonban azt mondom, hogy egy politikai kampány, egy éles politikai verseny közepette tett kijelentéseknél sokkal fontosabb az, hogy ki, mit cselekszik, ki mit tett le az asztalra. Péter mögött elég komoly politikai teljesítmény van, nem véletlen, hogy Karácsony félreállása után ő lett az első számú esélyes a miniszterelnök-jelölti pozícióra. Mert – most már egyértelműen kijelenthető – olyan új szavazókat is képes volt megszólítani és mozgósítani, akik megnyerésére a többi párt képtelen lett volna. Viszont ez dönthet 2022-ben. Egyébként Péter mindig is erről beszélt, mindig is ez volt a fő motivációja, s ezt kéne szem előtt tartania mindenkinek, aki 2022-ben kormányváltást akar. Nem azt, hogy milyen hülyeségeket sugdosnak a fülébe azok, akik évek óta építgetnek egy verseny nélkül, füstös szobákban lezsírozott ellenzéki politikai palettát. Ennek mutatott be most a második fordulóban a nagy többség. Hála Istennek.
Hogy ő Fideszes-ügynök lenne? Meg én is, aki támogatom? És ki lesz a következő fideszes ügynök? Karácsony? Hadházy? Ezt komolyan gondoljátok? Azon kellene inkább elgondolkodni, hogy kiktől kaptatok ilyen sületlen információkat, hogy kik terjesztették ezeket a minden alapot nélkülöző vad dolgokat?
Azzal szemben, amit az elmúlt napokban Péterre vetítettek, ő egy ízig-vérig ellenzéki politikus, mától a Fidesz első számú közellensége, aki a korrupció iránti elkötelezettségét színrelépése óta bizonyítja. S, hogy jobbközép beállítottságú? Hogy 2002-ben még a Fideszre szavazott? Hát nem tök mindegy? Ami számít az a tisztesség, s az, amit az ellenzéki térfélen már letett az asztalra. S az, hogy kinek van legnagyobb esélye a rezsim rendszerurai ellen mozgósítani.
Holnaptól együttműködésre vagyunk ítélve. Győztes is, vesztes is. Mert van egy közös, fő cél, amit csak így van esély elérni.