Ez már a demokrácia terepe

Posted by
H.Andrea
>Azt hiszem, hogy nem fog bejönni a Rogán-terv. Már csak azért sem, mert teljesen mindegy, hogy mit kiabálnak azok, akik tizenkét éve életvitelszerűen kiabálnak, pánikot keltenek, acsarognak, riogatnak és egy permanens polgárháborús pszichózisban robotrepülnek, egy jó ideje nem róluk szólnak a szürke korrupt hétköznapok. Az előválasztásból egy olyan – ha úgy tetszik – politikai valóságshow lett, amely képes most már hosszú ideje uralni a közélet napirendjét. És nemcsak hogy futnak az események után, nemcsak hogy a közvéleményt magával rántotta ez az egész, de különösen a második fordulóban látványos, hogy mennyi fiatal ment el szavazni. Olyanok, akiket sem három éve, de még három hónapja sem láttunk megmozdulni, amikor néhány ezer ember éppen valamely soros gazemberség ellen demonstrált. És mint tudjuk, a CEU-tól a rabszolgatörvényen át az SZFE bedarálásáig volt néhány ilyen.
A Rogán-terv azért nem fog bejönni, mert nemcsak a politikai ellenfeleiket becsülik le hangosan és érthetően, hanem mert a magyar társadalmat nézik le, és próbálják úgy beállítani az ellenzéki előválasztáson résztvevő polgárokat, mintha ők is egy nagy összeesküvés áldozatai lennének, akik nem képesek belátni, hogy semmi jelentősége nincs annak, hogy egy demokratikus folyamatban véleményt mondanak. Holott ez a 800 ezer szerintem csak az a része a választópolgároknak, akik a sokévi átlagnál tudatosabb politikafogyasztók és/vagy akiknek ezért vagy ettől teljesen függetlenül olyannyira elege van Orbánék basáskodásából, hogy komolyabb erőfeszítésekre is képesek a kormány- és rendszerváltás reményében.
Óriási hibának bizonyulhat lenézni és hülyének nézni azokat a szerintem kétségtelenül létező rétegeket, akik pusztán azért nem gyarapítják ezt a 800 ezres tábort, mert a talpon maradt jelöltek közül ugyan nem tudnak/nem akarnak választani, és mondjuk közjogi következmény híján inkább otthon maradnak, ellenben az éles választáson akár egy repedt fazékra is hajlandóak lesznek voksolni csak azért, hogy ennek a túl hosszúra nyúlt rémálomnak vége legyen.
A Rogán-terv szerintem azért sem fog bejönni, mert teljesen függetlenül attól, hogy mi a kimenetele a második fordulónak, valami olyan újszerű, friss élményt hozott a közéletben, valami olyan lendületet és reményt adott sokaknak, amiben ennek az országnak emberemlékezet óta nem volt része. És nem tehettek ellene semmit. Akárhány százmillió forintot költöttek el arra, hogy nevetségessé tegyék és lejárassák azt, amit ők fantáziátlanul csak Gyurcsány-show-nak csúfolnak, semmit nem tudtak kezdeni vele. Mert bármit hazudoznak és bármennyire távol is áll a tökéletességtől ez az ellenzéki együttműködés, bármennyire vannak jelei annak, hogy érdemes fenntartásokkal kezelni ezt az egészet, ez akkor is a demokrácia terepe, nem a zsák krumplikban testet öltő illiberális feudalizmusé. Meg lehet félemlíteni akár egész falvakat, ki lehet rúgni a munkahelyükről közigazgatási dolgozókat, lehet zsarolni és távol tartani a demokratikus véleménynyilvánítástól kisebb és nagyobb közösségeket, de egyáltalán nem hajlandó mindenki félni, és az orbáni maffiaállam enyves keze sem ér el mindenhova.
Kolozsvaros.com