Ki mond mindig igazat?

Posted by
Szent-Iványi István
>Mivel az előválasztásnak órákon belül vége és ennek a posztnak már nincs is igazán tétje, ezért ez csak a tárgyilagosság kedvéért íródik. Dobrev Klára és követői folyamatosan azzal vádolták Márki-Zay Pétert, hogy nem mond igazat, hazudik. És valóban MZP-nek voltak olyan álításai, amelyeket nem tudott bizonyítani vagy éppen tényszerűen nem állták meg a helyüket. Csakhogy ilyen állítások Dobrev részéről is elhangzottak. Amikor például tagadta, hogy a Gyurcsány-kormánynak is szándékában állt a Paks bővítése az orosz féllel együttműködésben. Pedig mondhatta volna azt, hogy az éppúgy helytelen volt, mint az Orbán-kormány mostani Paks2 projektje.
A vitában azt állította, hogy az egyházi iskolák három-négyszer nagyobb állami támogatásban részesülnek, mint az állami iskolák. Ez sem felel meg a valóságnak. Az egyházi iskolák valóban több támogatást kapnak, de ez nem három-négyszerese az állami iskolákénak. Az más kérdés, hogy gyakran három-négyszer nagyobb költségvetéssel gazdálkodnak, mert ezek közül sok a fizetős iskola, és a szülők befizetései miatt sokkal nagyobb kerettel rendelkeznek. Ez azonban nem állami támogatás.
Én sem ezeket a példákat, sem MZP megalapozatlan kijelentéseit nem tartom súlyosnak, egy kampány során sok minden elhangzik és belecsúszhatnak pontatlanságok. Csak nem érdemes és nem méltányos egymást hazugsággal vádolni, mert a nap végén, akárki nyer, a másiknak teljes erőbedobással támogatnia kell a győztest. Azt pedig nem könnyű megmagyarázni, hogy valaki miért támogat egy hazugot.