A „címlapfiú”-szituáció

Posted by
Pokol Béla
>Holnap vége lesz az ellenzéki előválasztási csatározásoknak, és eldől, hogy MZP-t vagy a DK-vezér Dobrev Klára nevét írják-e az összekapaszkodott ellenzék zászlajára. A közvéleménykutatási eredmények ugyan mindkét esetben a fennálló jobboldali kormányzat további regnálását valószínűsítik, de érdemes megnézni a harcban álló két verzió kihatásait.
*************************************
Emlékezzünk rá, hogy Medgyessy Péter kapta a hazai politikai aréna erőinek küzdelmeiben 2002-ben az első „címlapfiú” szerepet. Csak politikai rovott múltúak voltak a jobboldalt leváltani szándékozók vezérei között, akikkel szemben a társadalom egyes szegmenseiben meglévő heveny ellenszenv vagy akár utálat reménytelenné tette a zászlóra tűzésüket. Ha meg nem, akkor a szürke bürokrata jelleg miatt – mint a színtelen Kovács László – esett ki az élre állítás lehetőségéből.
Ekkor jött az ötlet a snájdig Medgyessy Péter miniszterelnök jelöltségéről, és mint az események mutatták ez bevált. Ha hajszállal is, de győzött, és ott állt ez a minden politikai háttér nélküli „címlapfiú” az egymás torkát is átharapni akaró politikai kormányzó csoportok előtt védtelenül. Miniszterelnök lett, de a rövid kormányzása is csak a reménytelen hadakozásból állt, majd egyszerűen félretolták, és az egyik erős csoport vezetője vette el tőle a miniszterelnöki pozíciót. Talán, ha ügyesebben lavírozott volna, és egy erősebb kormánypárti csoportosulást maga mellé tudott volna állítani a többiekkel szemben, akkor tovább húzza, de erre képtelen volt, így egyszerűen elzavarták.
Parlamentáris demokráciában csak erős kormánypárti pártvezér tud tartósan miniszterelnök maradni, és ha a választók millióira tekintettel fel is bukkanhat egy háttér nélküli „vátesz”, vagy csak jóarcú szimpatikus értelmiségi celeb a zászlóra tűzésre, ez csak átmeneti lehet. Ha vége választásnak, akkor már betöltötte a szerepét, és így vagy úgy elzavarják a hatalomból az ’övéi’.
Hasonló szituáció jött most is létre a jobboldali kormányzatot leváltani szándékozó politikai erők táborában, és a már évek óta a politikai címlapfiú szerepét játszó és ezzel már főpolgármesterségig jutó Karácsony Gergely akart feljebb lépni, és miniszterelnökként eljátszani Medgyessy egykori szerepét. Mint a főpolgármesterségének két éve mutatja, mögötte valójában az őt címlapfiúként felhasználó politikai erők erős emberei kormányozzák a fővárost, így győzelme esetén még háttérnélkülisége sem okozott volna gondot, és várhatóan bábként állt volna elől az erős és zord pártvezérek mosolygós álcájaként.
Ennek azonban vége lett a MZP javára visszalépésével, és bár a háttérnélküliség ugyanúgy áll MZP-re is, de szemben Karácsony mosolygós puhaságával ő egy égő szemű purifikátor, egy Savonarola, aki nem tud kompromisszumot kötni, vagy pusztán csak álcaként szolgálni a mögöttes erős pártvezérek takarására.
Így, ha Karácsony esetleg még rá is verhetett volna választási sikerük esetén Medgyessy kétéves miniszterelnökségére valamennyit – mindenben engedelmeskedve mögöttes irányítóinak -, az öntörvényű, de minden politikai háttér nélküli MZP nem éveket, de hónapokat sem tudna eltölteni eltávolításáig. A konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítás már a beiktatása utáni hetekben ott lebegne a feje felett, és ezt csak az akadályozhatná meg, ha olyan kevés lenne a kormányváltó többség, hogy csak két-három fő lenne ez, amibe MZP és két-három híve is beletartozva, és így ezt egy ideig blokkolni tudnák.
Ezzel szemben, ha az előválasztás végső hajrájában mégsem ő, hanem Dobrev Klára jön ki győztesként, akkor a címlapfiú szerep lekerül a napirendről, és az összekapaszkodott politikai csoportok közül a legerősebb kapja meg a nyílt színen vezetés jogát is, véget vetve az álcázásnak. Úgy tűnik, hogy ekkor a céljuk, a kormányzat leváltása még kisebb esélyt kapna, de a közvéleménykutatások szerint erre MZP esetén sem kerülne sor, de azért politológusként jó elgondolkodni a különböző szcenáriók következményeiről.
Címkép: Karácsony drMáriásnál