Jog(rém)álom

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Az EU bíròsága megkezdte a lengyel-magyar kereset tàrgyalásàt, amelytől függ, hogy a Bizottsàg megtilthatja, vagy korlátozhatja-e az EU tàmogatàsok kifizetését a jogàllami kritériumok megsértése miatt.
A felek azzal érvelnek, hogy a jogàllam nem definiálhatò, így szubjektíven értelmezhető, ezért nem hasznàlhatò objektív kritériumként.
A dolog kimenetele tehát elvben attòl függhetne, hogy a bíròság belemegy e a jogàllam meghatàrozàsàba, vagy nem, utòbbi esetben helyt adva a keresetnek. (Egy harmadik megoldás az lehet, hogy az értelmezést a bizottságra bízza, de ez kevésbé valòszínű, mert az az eddigiekhez hasonlò parttalan vitàkhoz vezetne.)
A probléma azonban jòval egyszerűbb. A 2004-es csatlakozàsi folyamatban ugyanis minden felvételét kérő orszàgnak egyik csatlakozási feltételként a jogàllamisàgot írta elő sz EU, amit senki sem kifogàsolt. Ennek fényében abbòl kell kiindulni, hogy az EU szerint 2004-ben mindenütt rendben volt a jogállamisàg. A mostani vizsgálatnak ezért tulajdonképpen csak az a dolga, hogy az akkori állapotot összevesse a maival és ha az rosszabb, mint koràbban akkor megvan az elmarasztalò ítélet jogalapja.